Τι ειναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

«Εγώ και ο Φέλιξ ονειρευόμαστε άλλα πράγματα, περισσότερο απόκρυφα και ηδονικά», γράφει ο Ζιλ Ντελέζ σ’ ένα γράμμα του στον Μισέλ Γκρεσόλ.

«Γι΄ αυτό δεν θα συμβιβαστούμε άλλο, αφού άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα είναι απαραίτητο. Πάντοτε θα βρίσκουμε συμμάχους και συνενόχους…».

Ο Ζιλ Ντελέζ και ο Φελίξ Γκουατταρί, κατάφεραν να υπηρετήσουν μια διαφορετική αντίληψη για τα γράμματα, τις τέχνες και τη φιλοσοφία, εισάγοντας νέες έννοιες και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Μαζί έγραψαν βιβλία όπως ο ΑντιΟιδίπους – Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια, (μτφ. Κ. Χατζηδήμου – Ιουλιέτα Ράλλη) το Mille Plateaux, Κάφκα – Για μια ελάσσονα λογοτεχνία (μτφ. Κωστής Παπαγιώργης).

Ο Ζιλ Ντελέζ γεννήθηκε το 1925 και πέθανε το 1995 και ο Φελίξ Γκουατταρί γεννήθηκε το 1930 και πέθανε το 1992.

Η φιλοσοφία: δεν είναι ούτε ενατένιση, ούτε αναστοχασμός, ούτε επικοινωνία αν και κάποια στιγμή κατάφερε να πιστέψει ότι είναι πότε το ένα, πότε το άλλο, λόγω της ικανότητας που έχει ο κάθε πνευματικός κλάδος να γεννά τις ίδιες του τις αυταπάτες και να κρύβεται πίσω από ένα σύννεφο ομίχλης, το οποίο εκπέμπει επί τούτου. Δεν είναι ενατένιση επειδή ενατένιση είναι τα ίδια τα πράγματα καθ΄ όσον τα βλέπουμε μέσα από τη δημιουργία των ίδιων τους των εννοιών. Επίσης, δεν είναι αναστοχασμός αφού κανείς δεν χρειάζεται την φιλοσοφία για να αναστοχαστεί πάνω σε κάτι: νομίζουμε ότι δίνουμε πολλά στη φιλοσοφία με το να την κάνουμε τέχνη του αναστοχασμού, της αποστερούμε, όμως, τα πάντα, αφού ούτε οι μαθηματικοί περίμεναν ποτέ τους φιλοσόφους, για να αναστοχαστούν πάνω στα μαθηματικά, ούτε οι καλλιτέχνες, για να αναστοχαστούν πάνω στη ζωγραφική ή στη μουσική. Το να ισχυρίζεσαι, λοιπόν, πως αυτοί γίνονται φιλόσοφοι, μοιάζει απλά με κακόγουστο αστείο, επειδή ο αναστοχασμός τους ανήκει στην αντίστοιχη δημιουργία.

Ο Φιλαναγνώστης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.