Πανηγυρικη εκδηλωση του Μορφωτικου Ομιλου Κομοτηνης για τη μανα

Η «ελληνίδα μάνα» θα πρωταγωνιστήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου στις 8.00, στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης. 120 χορευτές του Ομίλου, από 10 μέχρι 50 ετών, θα παρουσιάσουν 31 χορούς. Την εκδήλωση θα διανθίσουν κείμενα για τη μάνα που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει η φιλόλογος και στέλεχος του Ομίλου, Μαρία Τενεκετζή. Διοργανωτής της βραδιάς είναι ο διευθυντής του τμήματος ελληνικού παραδοσιακού χορού, δάσκαλος χορού Βασίλης Σερμπέζης.

Ο πρόεδρος του ΜΟΚ, πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης και ο Βασίλης Σερμπέζης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή μίλησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΜΟΚ για ποιοτικές εκδηλώσεις. Ευχαρίστησαν το δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΠΑΚ για την οικονομική στήριξη και βέβαια όλους τους μόνιμους κι έκτακτους συνεργάτες του ΜΟΚ. «Οι εκδηλώσεις του ΜΟΚ είναι λόγου, χορού και μουσικής κι έχουν σχέση με τη λαϊκή και την εθνική μας παράδοση. Οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν καθιέρωσαν ένα επίπεδο και μία ποιότητα. Ο ΜΟΚ κάθε χρόνο οργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση αξιώσεων στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου, που έχει σαν θέμα την ελληνίδα μάνα».

Ο πατέρας Βασιλειάδης σημείωσε ότι τα οικονομικά του Ομίλου είναι πενιχρά και η εφαρμογή των σχεδίων τους προσκρούει σε οικονομική αδυναμία.

Ο κ. Σερμπέζης έδωσε τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης, πλούσιας όπως κάθε φορά σε περιεχόμενο. «Είναι μια πολυσύνθετη εκδήλωση, υψηλού επιπέδου, η οποία περιλαμβάνει κείμενα, ποίηση, τραγούδια και χορούς που έχουν σαν θέμα την πιο ιερή γυναικεία μορφή. Αν ανατρέξει κανείς στην αντίστοιχη παγκόσμια και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή θεματολογία, θα δει μια αισθησιακή κυρίως διάσταση. Εκεί η γυναίκα παρουσιάζεται κατ’ εξοχήν ως θηλυκό, ως ερωμένη. Στη διαχρονική ελληνική συνείδηση η γυναίκα τραγουδήθηκε κυρίως ως μάνα με την όποια σημειολογία, ως μάνα γη, Παναγία, ως μάνα του βρέφους, του γαμπρού και της νύφης, μάνα του ξενιτεμένου και του παλικαριού, ως Ελληνίδα μάνα».

Θα παρουσιαστούν χοροί, τραγούδια, κείμενα, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική υποστήριξη, την οποία υπογράφει ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ Παναγιώτης Αντωνίου. Ανατολική και Δυτική Θράκη, Πόντος, Κέρκυρα, Αλεξάνδρεια, Αριδαία, Ήπειρος, Μοριάς, Ρούμελη θα παρουσιαστούν μέσα από τη συλλογική εργασία μιας πλειάδας συνεργατών. Οι 120 χορευτές, από 10 έως 50 ετών, θα εμφανιστούν με 132 παραδοσιακά κοστούμια και θα είναι οργανωμένοι σε 8 χορευτικές ομάδες.

Τις ομάδες προετοίμασαν από τον περασμένο Νοέμβρη οι χοροδιδασκάλοι Ζήσης Λιάπης, Αθηνά Πίτση, Χρήστος Μαστοροδήμος, Περσεφόνη Πιτσιάκου. Την εποπτεία είχαν οι κκ Σερμπέζης και Κυριάκος Αντωνίου. Βασικό μουσικό σχήμα θα είναι οι Λαλητάδες της Ροδόπης, οι οποίοι θα πλαισιωθούν από τους ζουρνάδες και τα χάλκινα της Γουμένισσας και το σπουδαίο σολίστα Γιώργο Κωτσίνη. Στην ποντιακή λύρα και το τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Νικολαϊδης. Τραγούδια της Θράκης θα αποδώσει ο Γιώργος Γιαρένης, της Α. Θράκης και της Κέρκυρας η Σοφία Νεοχωρίτου και της Ηπείρου, του Μοριά και της Ρούμελης ο Βασίλης Σερμπέζης.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζουν οι στολές, που είναι αντίστοιχες των περιοχών που θα παρουσιαστούν. «Έχουμε πολλά επιμέρους χρώματα στις στολές μας. Είναι η φορεσιά η γυναικεία, η αντρική, η παιδική, η νυφιάτικη, η πεδινή, η ορεινή … Στον τόπο μας η φορεσιά δένει με το ηχόχρωμα και η χρωματική κλίμακα δένει με τις γενικότερες εκφράσεις της περιοχής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να δει όλο τον πλούτο από τις φορεσιές της περιοχής» σχολίασε ο κ. Σερμπέζης.

Τα καλά νέα είναι ότι τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών θα εκδοθούν με την οικονομική στήριξη της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.