«Να κοιτας τον κοσμο με ματια ορθανοιχτα»
«Η ποίηση είναι ένας τρόπος να ατενίζεις τον κόσμο με ορθάνοιχτα μάτια, χωρίς να σε αφήνει να ξεχνάς ότι αυτά τα ίδια μάτια κοιτάζουν και προς τα μέσα».
Το απόφθεγμα αυτό ενός μεγάλου σκηνοθέτη, σ΄ αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνά η ανθρωπότητα, αποτελούν βάλσαμο για τη ψυχή, λόγια που κρύβουν μία μεγάλη σημασία για τη ζωή. Ίσως και για αυτό το λόγο επέλεξε το συγκεκριμένο απόφθεγμα η Ομάδα Βιβλίου της ΧΕΝ Κομοτηνής για να προλογίσει την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη το βράδυ, στο κτίριο της ΧΕΝ. Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων περί πολέμου η εκδήλωση η αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ποίησης, που γιορτάζεται στις 21 Μάρτη αποτέλεσε μία ανάσα, γιατί, όπως πολύ σωστά επεσήμανε η κ. Αντωνιάδου, η ποίηση βοηθά τον άνθρωπο σε ανάταση και ηρεμία.
Η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της γιορτής και στον τρόπο που γιορτάσθηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Αθήνα, στο μετρό, του οποίου οι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Γιώτα Φέστα να απαγγέλλουν ποιήματα, ενώ σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα χαιρέτησαν την εκδήλωση και κάποιοι από τους εκπροσώπους τους απήγγειλαν ποίηση.
Μέσα από ένα χρονογράφημα της Εύας Κοταμανίδου έγινε αναφορά στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και την ποιητικότητα των λέξεων. «Ανοίγω, ανοίγομαι, άνοιγμα, άνοιξη, λέξεις πλούσιες, μεταφορικά ελπιδοφόρες, με πολλαπλές έννοιες. Άνοιξη, εποχή της νιότης, της ακμής, της άνθισης. Ανοίγω, ανοίγομαι, ελευθερώνω, ξεκινώ νέα πορεία, δημιουργώ νέους δρόμους εποχής, αρχίζω, ξαστερώνω, εγκαινιάζω, πλέω σε πέλαγος ανοιχτό, ανανεώνομαι, αποτολμώ πράξεις…».
Κατόπιν αναφέρθηκε στη θέση που κατέχει η ελληνική ποίηση παγκόσμια τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πάρει δύο βραβεία Νόμπελ, ο Όμηρος διδάσκεται σε πολλά σχολεία του εξωτερικού, ενώ πολλοί ποιητές, όπως ο Καβάφης, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
«Πώς να τα πάει η ποίηση στους καιρούς μας; Αυτούς τους καιρούς του υλισμού η ποίηση δεν ανθεί, και εξάλλου και η ποίηση εκφράζει και την εποχή της και οι εποχές μας έχουν μεγάλες ανατροπές», ήταν τα λόγια ενός καταξιωμένου ποιητή στην ερώτηση «πώς τα πήγε η ποίηση στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης». Με αυτά τα λόγια η κ. Τσομπανικολίδου έθεσε τον προβληματισμό της για το ρόλο της σημερινής ποίησης.
Η κ. Τσομπανικολίδου αναφέρθηκε στα είδη της ποίησης, η ποίηση «με ρίμα και ομοιοκαταληξία, που είναι δεμένη με σταθερούς κανόνες, έχει συνέπεια της ψυχής και διέπεται από σταθερές αξίες και η μοντέρνα ποίηση, ο ελεύθερος στίχος χωρίς ομοιοκαταληξία, που η σύγχρονη ζωή ζήτησε να επινοήσει κάποιους αισθητικούς τύπους για αυτήν, πώς θα εκφραζόταν με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Γιατί η σύγχρονη ζωή βρίσκεται λίγο στο παράλογο, λίγο στο ασυνάρτητο και δεν σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής στις μέρες μας. Μπροστά σε αυτό τι θέση παίρνει μία ευαίσθητη ψυχή όπως είναι ο ποιητής; Ο Σεφέρης λέει «κανένα γόνιμο συναίσθημα δεν μπορεί να ενώσει τον αποπροσανατολισμένο άνθρωπο με τις σπασμένες εικόνες γύρω του. Και έχει καταλήξει ότι ο σπασμένος τοίχος είναι συνεπεία και μιας σπασμένης ψυχής».
Επίσης, αναφέρθηκε στους μεταφραστές ποιημάτων καθώς και στο ρόλο της ποίησης στην καθημερινή μας ζωή μέσα από τα λόγια του Τίτου Πατρίκιου, «είναι ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, μία ωραία συνάντηση, ένας ωραίος περίπατος, μία βαρκάδα στη θάλασσα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό ποίηση. Είναι δυνατότητα ποίησης. Η ποίηση είναι όταν από εκεί και πέρα μπορούμε αυτό να το αναπλάσουμε μέσα μας και να του δώσουμε μία συμβολική υπόσταση που δεν την είχε στην αρχή, γιατί ηλιοβασίλεμα υπήρχε για όλους υπάρχει κάθε μέρα και εμείς είμαστε μπροστά, άλλοτε το βλέπουμε και άλλοτε δεν το βλέπουμε. Το θέμα είναι πώς θα το αναπλάσουμε».
Τέλος, η κ. Τσομπανικολίδου αναφέρθηκε στην μελοποιημένη ποίηση που στήριξε τον άνθρωπο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του.
Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Θράκη» από το βιβλίο της Κομοτηναίας Μαρίνας Ζωγράφου σε ποίηση Κορίνας Χάρη, το οποίο βραβεύθηκε με το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο «Περιστέρι της ειρήνης» από το Πανεπιστήμιο και την Εταιρεία Λογοτεχνών Μελβούρνης κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Αυστραλία το 2001. Και η ποιήτρια κ. Ζάμπογλου απήγγειλε ποίημα από την ποιητική συλλογή της, ενώ έγινε αναφορά και στο έργο του κ. Μανωλακέλη και διαβάσθηκε ένα έργο του αντιπροσωπευτικό
Τέλος, η κ. Αντωνιάδου έκανε ειδική μνεία στο έργο της κ. Γλύκατζη Αρβελέρ.
Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Βιβλίου της ΧΕΝ συγκέντρωσε χρήματα μετά το τέλος της εκδήλωσης, τα οποία θα σταλούν στους γιατρούς του κόσμου για τα παιδιά του Ιράκ.
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
