«Γεφυρες» γλωσσας και ερευνων

Ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί το όγδοο τεύχος -για το χειμώνα του 2002- της περιοδικής έκδοσης «Bridges» της ένωσης των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κατάλογος των θεμάτων του καλαίσθητου εντύπου των 52 σελίδων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Εκπαίδευση εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών: Υποδείξεις για σχολικό σύμβουλο», «Ο παράδεισος… δουλεύει με μια πολυεθνική ομάδα εκπαιδευτικών αγγλικών», «Εκπαιδευτικοί τρόποι και οι επιδράσεις τους στη μάθηση». «Η Διαπολιτισμική Προσέγγιση και η Πολυπολιτισμικότητα στην Ελληνική εκπάιδευση», «Κριτική ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με την κατάλληλη ηλικία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών», «Το ανοιχτό βιβλίο εκμάθησης και οι εχθροί του».

Γέφυρες σε προτάσεις, γέφυρες στην ποίηση με το προφίλ του τελευταίου ρομαντικού ποιητή της Βρετανίας, Ντύλαν Τόμας. Βιβλία, γέφυρες στη μνήμη με «Ιμαρέτ: Κιβωτός Πολιτισμού». Ταξίδι στη Μάλτα, σημαντικά γεγονότα που ακολουθούν ολοκληρώνουν την ύλη του τεύχους.

Την ανάγκη της αναδιαμόρφωσης των στόχων των εκπαιδευτικών υπογραμμίζει στο άρθρο της η Αγγελική Δεληγιάννη, σύμβουλος για τη διδασκαλία των αγγλικών στα δημόσια σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αξία την αξία της γνώσης που προέρχεται από την πρακτική εμπειρία προκειμένου να χτίσουν τις καταλληλότερες εκπαιδευτικές μεθόδους. Η αλληλεπίδραση με τη γνώση, τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους θα πρέπει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικοδόμηση της γνώσης. Επίσης δε θα πρέπει να λείπει ο προβληματισμός για τον τρόπο διδασκαλίας που εφαρμόζεται κυρίως σήμερα δηλαδή της απλής μετάδοσης των γνώσεων. Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετατροπή της τάξης σε πεδίο αλληλεπίδρασης και ενεργητικής μάθησης, θεωρώντας τη γλώσσα περισσότερο κοινωνική παρά γνώση περιεχομένου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο που φιλοξενεί μια κριτική ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με το ζήτημα της κατάλληλης ηλικίας ως προς την εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Οι σχετικές θεωρίες εμφανίζονται αντιφατικές ως προς την πλέον κατάλληλη ηλικία. Αποτελεί πλέον αξίωμα στην επιστήμη της γλωσσολογίας η θεωρία ότι τα παιδιά μπορούν να κατακτήσουν γνωστικά μια ξένη γλώσσα πολύ καλύτερα από τους μεγάλους, ενώ παράλληλα οι ενήλικες εμφανίζονται επιρρεπείς σε μια συνεχή αποτυχία. Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ ηλικίας και βαθμού επιτυχίας παιδιών και ενηλίκων στην εκμάθηση διαφόρων εκφάνσεων μιας ξένης γλώσσας, όπως της προφοράς, της γραμματικής και της σύνταξης συγκεντρώνοντας δεδομένα από διάφορες σχετικές έρευνες. Με αυτό τον τρόπο, με βάση μεθοδολογικές προσεγγίσεις, το άρθρο επιχειρεί να καθορίσει την έκταση στην οποία η ηλικία καθορίζει την επιτυχία στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στη γραμματική ενώ οι ενήλικες διακρίθηκαν στη σύνταξη και το λεξιλόγιο. Εξαιρετικές επιδόσεις στην εκμάθηση όλων των εκφάνσεων της ξένης και ιδιαίτερα στο λεξιλόγιό της γλώσσας σημείωσαν παιδιά που είχαν βρεθεί στο εξωτερικό. Πιο γενικά τα παιδιά πλησιάζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες τον τρόπο χρήσης της γλώσσας όσων η συγκεκριμένη γλώσσα είναι η μητρική τους. Η ερμηνεία των συμπερασμάτων της έρευνας εντάσσεται στο πρίσμα του ισχυρισμού ότι οι ενήλικες δεν έχουν τα απαιτούμενα κίνητρα, αφοσίωση, ενέργεια και συμπαράσταση από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η συνέχεια επί… χάρτου.

Σ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.