Κινητοποιησεις απο τους εργαζομενους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ γνωστοποίησαν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε από χθες. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ μεταξύ άλλων είναι η εξόφληση των οφειλομένων προς τους παρόχους τους που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από τις άκαρπες συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τον προϋπολογισμό έτους 2014 και την εμμονή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και του Υπουργού Υγείας σε έναν κλειστό ελλειμματικό προϋπολογισμό και στην εφαρμογή του μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) από τους παρόχους υπηρεσιών Π.Φ.Υ. (Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια και Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί), οι Πρόεδροι των παραπάνω φορέων υπό την αιγίδα του Π.Ι.Σ. αποφάσισαν κινητοποιήσεις από την προσεχή Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, με επισχέσεις παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, μέχρις ότου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπογράψει νέα σύμβαση μαζί τους, η οποία ρητά και κατηγορηματικά θα εξασφαλίζει ότι οιονδήποτε παραπεμπτικό εκτελείται από τους παρόχους θα αποζημιώνεται πλήρως.

Οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν:
1. Αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του Μέσου Όρου του ΟΟΣΑ (570 εκ. ευρώ)
2. Κάθε παραπεμπτικό, το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.
3. Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
4. Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.

Θηριώδεις διαστάσεις έχουν λάβει οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο μεγαλύτερος φορέας ασφάλισης Υγείας της χώρας οφείλει στους παρόχους του (γιατροί, εργαστήρια) 1,013 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απ’ αυτά τα 600 εκατομμύρια είναι παλιές οφειλές (έως το 2011), τα 150 εκατομμύρια αφορούν το 2012, τα 238 εκατομμύρια το 2013, ενώ τα 25 εκατομμύρια είναι οφειλές για ιατρικές επισκέψεις.
Η οικονομική πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το 2014, είναι ότι με 320 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ετησίως εξετάσεις που φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν περιμέναμε ποτέ να μας αναγκάσουν να ζητήσουμε χρήματα, μέσω της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών, για ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που υποχρεούνται να καλύπτει η πολιτεία από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Κατανοούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουμε όμως ότι με τη συμπαράσταση όλων των πολιτών θα διεκδικήσουμε εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, που δεν τους περιθωριοποιεί και δεν τους εξαθλιώνει.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.