Διαβημα-τελεσιγραφο προς τον Υπουργο Υγειας απο τους θεσμικους της Ροδοπης για τις ελλειψεις στο Σισμανογλειο
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, όπως λέει ο λαός, οι θεσμικοί της Ροδόπης αποφάσισαν να ενσκήψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο μείζον θέμα της επιβίωσης του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Παρά τα πολλά ανησυχητικά σημάδια στο πρόσφατο παρελθόν, η υπεράσπιση του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού μας παρέμενε επί σειρά μηνών σχεδόν αποκλειστική υπόθεση του προσωπικού του, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαμαρτυρόταν και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της κατάρρευσης, εξαιτίας της πολιτικής συρρίκνωσης στο έμψυχο δυναμικό που επιβάλλεται γενικά στο χώρο της υγείας. Καθοριστικό ρόλο ώστε να κινητοποιηθούν θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες του νομού μας, ώστε να διατηρηθεί όρθιο το Νοσοκομείο Κομοτηνής, έπαιξε η απόφαση αναστολής λειτουργίας της Ορθοπεδικής Κλινικής, που έκανε ορατά όσο ποτέ πλέον τα αδιέξοδα, που προκαλεί η υποστελέχωση.
Κι ενώ ο θόρυβος που προκλήθηκε στάθηκε ικανός ώστε με εμβαλωματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις να διατηρηθεί εν λειτουργία η Ορθοπεδική Κλινική και να έρθουν τρεις συνολικά γιατροί στο Σισμανόγλειο, το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την προοπτική διατήρησης της ομαλής λειτουργίας του ιδρύματος τους επόμενους μήνες. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, με τις αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών να διαδέχονται η μία την άλλη και με τις προσλήψεις να μη φαίνονται ορατές στο κοντινό μέλλον, τα αδιέξοδα που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στο Σισμανόγλειο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τακτικό φαινόμενο.
Σύσκεψη στην πρώην Νομαρχία
Με τον κόμπο λοιπόν να έχει ήδη «φτάσει στο χτένι» και προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αποφάσισαν να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης του στοιχειωδώς απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, ο απερχόμενος διοικητής του Σισμανόγλειου, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ, και η πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Μαρίνα Αποστολίδου περιέγραψαν λεπτομερώς το δραματικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος της Ροδόπης.
Παρουσιάζοντας το χρονικό της υποβάθμισης, όπως ξεκίνησε την τελευταία τριετία, ο κ. Χατζηνέστωρος γνωστοποίησε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία πρόσληψη ειδικού γιατρού έγινε το 2010. Κατά τον ίδιο, η δραματική επιδείνωση της κατάστασης άρχισε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με σειρά τραγελαφικών φαινομένων, όπου η διοίκηση ζητούσε κατά προτεραιότητα συγκεκριμένες ειδικότητες επικουρικών γιατρών και αποστέλλονταν άλλες, για τις οποίες δεν παρουσιαζόταν υψηλή ανάγκη. Με τα σημερινά δεδομένα, όπου στον ορίζοντα δε διαφαίνονται άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις, «δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής, «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει». «Ελπίζω να υπάρχει σχέδιο, γιατί άρχισα να αμφιβάλλω και γι’ αυτό», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, μην κρύβοντας την αγωνία του για τα μελλούμενα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και γενικότερα στο χώρο της υγείας.
Από την πλευρά της η κ. Αποστολίδου τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το δυναμικό των νοσηλευτών του Νοσοκομείου, το οποίο όχι μόνο βρίσκεται στα όριά του, αλλά δέχεται επιπλέον και την αγανάκτηση των ίδιων των ασθενών. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της μήπως με την υπάρχουσα κατάσταση κινδυνεύσουν ζωές ασθενών, ενώ γνωστοποίησε ότι η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία συνεχίζεται πλέον με την ένταξη των οδηγών ασθενοφόρων στους καταλόγους των διαθεσιμοτήτων. Ήδη ζητήθηκαν τα στοιχεία των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πόστο, επισήμανε, και εξέφρασε την άποψη ότι ο σκοπός του Υπουργείου είναι να παραδώσει το έργο της μεταφοράς ασθενών σε ιδιώτες.
Για μια ακόμη φορά θα ακολουθηθεί η «πεπατημένη» οδός αντίδρασης
Αφού διαπιστώθηκε με την ενημέρωση των αρμοδίων η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας, τέθηκαν υπό συζήτηση οι τρόποι αντίδρασης προς το Υπουργείο και τα αιτήματα, που θα περιλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο. Ως προς τον τρόπο αντίδρασης, σε πρώτη φάση κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθηθεί η πεπατημένη, δηλαδή να καταγραφούν οι ανάγκες και να αποσταλεί το αίτημα πλήρωσης των κενών προς το Υπουργείο, ενώ παράλληλα να επιδιωχθεί συνάντηση τοπικής αντιπροσωπείας με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Αν η «πεπατημένη» δεν τελεσφορήσει εντός του επόμενου μήνα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προμήνησαν δυναμικές αντιδράσεις, με κλείσιμο του Νοσοκομείου και κινητοποιήσεις ευρείας κλίμακας.
Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του διεκδικητικού πλαισίου, που θα κοινοποιηθεί προσεχώς στο Υπουργείο, εκεί θα περιλαμβάνονται οι επιτακτικές ανάγκες κάλυψης του 50% των κενών σε γιατρούς, όπως επίσης τουλάχιστον 30% των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι ένα ακόμα βασικό αίτημα των τοπικών φορέων της Ροδόπης είναι κατά τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών η περιοχή μας να συμπεριληφθεί στις «προβληματικές» της σχετικής διάταξης, ώστε οι προσλήψεις να είναι τριετούς διάρκειας κι όχι μονοετούς.
Παρότι ο αγώνας για την επιβίωση του νοσοκομείου ξεκινάει με τα τετρημένα της ανταλλαγής αλληλογραφίας με το Υπουργείο, οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη δήλωσαν την ομόθυμη πρόθεσή τους να «σηκώσουν το γάντι», εφόσον αγνοηθούν τα αιτήματά τους, αντιλαμβανόμενοι πλέον την οριακή καμπή στην οποία βρίσκεται η κατάσταση. Κατά πόσον αυτό θα συμβεί και κατά πόσον θα πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την υπεράσπιση του κορυφαίου αγαθού για τους κατοίκους της Ροδόπης, θα το διαπιστώσουμε λίαν συντόμως…
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
