Ξανα με πιστωση τα φαρμακα στη Ροδοπη

Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης τη Δευτέρα, επανέρχεται πλέον η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στο νομό μας. Σχετική απόφαση έλαβε το Σάββατο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, χωρίς ωστόσο με αυτή να συντάσσονται όλοι οι κατά τόπους σύλλογοι της χώρας.

Ηλίας Χαλιγιάννης «Υπάρχουν υποσχέσεις πληρωμών και δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση μη πληρωμών»

Οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης αποφάσισαν μεν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, δίχως παράλληλα όμως να κρύβουν την ανησυχία και τη δυσπιστία τους προς τα όσα δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, εμφανίστηκε δύσπιστος απέναντι στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, που κατήρτισε το Υπουργείο, αμφισβητώντας τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα να καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς. «Ίσως είναι μια κίνηση για να σιωπήσουμε ακόμα περισσότερο», εκτίμησε, «μια κίνηση για να δώσουμε ακόμα περισσότερο πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι τα χρέη του για το 2012 θα φτάσουν στο αδιανόητο ποσό των 2,3 δις για τους παρόχους υγείας». «Πουθενά στο χρονοδιάγραμμα», συνέχισε, «δεν περιλαμβάνεται το θέμα του συμψηφισμού για εισοδήματα, που δυστυχώς δεν έχουμε εισπράξει και έχουμε φορολογηθεί. Δεν αναφέρεται πουθενά το πρόβλημα του «Τειρεσία» και πάνω από όλα δυστυχώς δεν αναφέρεται η επιμήκυνση της πίστωσης από τη φαρμακοβιομηχανία, που πνίγει τον φαρμακοποιό και τον βυθίζει περισσότερο στα χρέη. Επομένως υπάρχουν υποσχέσεις πληρωμών και δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση μη πληρωμών. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης, γιατί αποτελεί την πιο αδύναμη συνισταμένη στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι δεδομένο ότι θα επανέλθουμε σε νέες κινητοποιήσεις, στο βαθμό που αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί. Πάνω από όλα βάζουμε το χρέος μας προς τον πολίτη, αλλά δυστυχώς το κράτος μας έχει αφαιμάξει οικονομικά. Πάνω από όλα προέχει η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, διότι με βάση την τωρινή κατάσταση πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε φαρμακεία με ανοιχτούς σταυρούς και φαρμακοποιούς, που δε θα μπορούν να δώσουν πλέον φάρμακα. Γιατί οι ίδιοι δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν την εμπορική αξία του φαρμάκου».

 

Απάντηση στις ενστάσεις για το κύρος της από 13 Αυγούστου απόφασης της Γ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Χωρίς να συγκεντρώσει το 50%+1 και η πρόσφατη απόφαση του Π.Φ.Σ»

Σχετικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 13 Αυγούστου, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στη συνέχεια για το κατά πόσον πάρθηκε με τη νόμιμη πλειοψηφία, ο κ. Χαλιγιάννης παρέπεμψε όσους αμφισβήτησαν την εγκυρότητά της στην πρόσφατη απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου της 15ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η πρόταση που υπερίσχυσε ανάμεσα στις τρεις δε συγκέντρωσε το 50%+1. Περαιτέρω, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανοιχτή επιστολή του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Αλέξανδρου Τσαπέκου, που προέβαλε έντονες ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας. «Δε θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τη συγκεκριμένη επιστολή», σημείωσε, «είναι πάνω από τις αρχές και από το ήθος μου, να έρθω δημόσια σε αντιπαράθεση με συνάδελφο του Συλλόγου και πάνω από όλα να κάνω κακό στο Σύλλογό μου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.