Ο πολεμος για το νερο δεν ειναι σεναριο απο το μακρινο μελλον
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία, που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας.
Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «ΣτΑγώνες» στην Κομοτηνή
Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, επιχείρησαν να αναδείξουν μέσα από το ντοκιμαντέρ «ΣτΑγώνες» η πολιτική επιστήμων, κ. Νέλλη Ψαρρού και οι συνεργάτες της. Η κ. Ψαρρού βρέθηκε την Τρίτη στην Κομοτηνή, προσκεκλημένη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, και παρουσίασε την ενδιαφέρουσα έρευνά της στο Πολυλειτουργικού Κέντρου.
Νέλλη Ψαρρού «Πλέον ξέρουν τι υλοποιούν με την ιδιωτικοποίηση του νερού και ξεκινούν να το υλοποιήσουν σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα»
«Το νερό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ήδη στον πλανήτη», τόνισε προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο πόλεμος για το νερό δεν είναι ένα σενάριο από το μακρινό μέλλον, είναι ένα σενάριο από το παρόν κι αν θέλετε κι απ’ το παρελθόν». Η κ. Ψαρρού συνέδεσε ευθέως τις πολιτικές, που δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια τον ελληνικό λαό, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού εις βάρος των πολιτών. «Όταν ήρθαν τα πρώτα μνημόνια είχαμε πει ότι στόχος δεν είναι μόνο οι μισθοί», παρατήρησε, «αλλά κυρίως το ξεπούλημα του νερού και τους εδάφους». «Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν είναι πείραμα», επισήμανε, «το πείραμα έγινε από το 1974 και μετά, ξεκινώντας από τη Λατινική Αμερική κι ύστερα πέρασε στην Μ.Βρετανία της Θάτσερ». «Πλέον ξέρουν τι υλοποιούν», υπογράμμισε, «και ξεκινούν να το υλοποιήσουν σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα».
Η απάντηση στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι πάντα η ίδια…
Η απάντηση στις αντιδράσεις, που ανακύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες, είναι πάντοτε η ίδια εκ μέρους των κρατών και των εταιριών. «Πρόκειται για μια συγκεκριμένη μεθοδολογία», εξήγησε η κ. Ψαρρού, «η οποία ξεκινάει από τη συκοφάντηση, όταν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν, συνεχίζει με την απόπειρα διχασμού των κοινωνιών και τις δικαστικές διώξεις, ενώ φτάνει μέχρι την άμεση καταστολή, δηλαδή το «ξύλο», τις φυλακίσεις κλπ.». Βέβαια, παραμένει στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του πολυτιμότερου ίσως αγαθού, που εξαρτά άμεσα τη ζωή τους, και να μη δεχτούν ως νομοτελειακή την παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Για περισσότερες πληροφορίες περί του συγκεκριμένου ζητήματος, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το www.stagonesdoc.gr, μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση και στο ντοκιμαντέρ «ΣτΑγώνες»..
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
