Ξεκιναει η «πρασινη εκστρατεια» στην Πανεπιστημιουπολη
Ξεκίνησε ως ιδέα των φοιτητών της ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής του ΤΕΦΑΑ, που γρήγορα αγκαλιάστηκε από τους καθηγητές και το προσωπικό του τμήματος, καθώς επίσης και από την Πρυτανεία του Δημοκριτείου. Η πρωτοβουλία των φοιτητών να προχωρήσουν σε δεντροφύτευση σε εκτάσεις της Πανεπιστημιούπολης γρήγορα διαδόθηκε και βρήκε αρωγούς φορείς και ανθρώπους από την τοπική κοινωνία. Η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας προσέφερε δωρεάν τα 1200 δέντρα, που θα φυτευτούν, ενώ ενεργή συμμετοχή σήμερα και αύριο-στις δυο μέρες που έχει προγραμματιστεί να γίνει η δεντροφύτευση- θα έχουν σίγουρα οι εργαζόμενοι του Δήμου Κομοτηνής, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου, καθώς επίσης και οι «Μαμάδες της Ροδόπης», που έχουν συστήσει επίσης σύλλογο.
Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν χθες ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Γιώργος Κώστα, η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, και η υπεύθυνη της ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής, κ. Γεωργία Υφαντίδου, απηύθυναν κάλεσμα προς όλους Κομοτηναίους, φορείς και πολίτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε αφενός να επιτύχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κι αφετέρου να ξεκινήσει ένας θεσμός για την περιοχή μας, με δράσεις που θα επαναλαμβάνονται και τα επόμενα χρόνια.
Μια ακόμα γέφυρα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, κατά τον αντιπρύτανη κ. Γιώργο Κώστα
Ως μια ακόμα γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία αντιμετώπισε την πρωτοβουλία ο κ. Κώστα, που τόνισε την ανάγκη η κοινωνία της Κομοτηνής, αλλά και της Θράκης ευρύτερα, να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται με τους φοιτητές και τους καθηγητές του Δημοκριτείου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται κι άλλα προγράμματα, όπως υποστήριξε, ενώ πρόσφατα είναι τα παραδείγματα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Θυμίζουμε ότι πριν από τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί της Ροδόπης είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους στην λέσχη σίτισης της παλιάς Νομικής, ενώ κάτι ανάλογο προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα, μέχρι το Πάσχα, στη λέσχη της Πανεπιστημιούπολης. Παράλληλα, η πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δ.Π.Θ. να προσφέρει από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έγινε στην Κομοτηνή, φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. Κι αυτό γιατί υιοθετήθηκε στη συνέχεια και στα Γιάννενα, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να επαναλαμβάνεται σε κάθε πόλη, που συνέρχεται η Σύνοδος.
Καταλήγοντας ο κ. Κώστα εξέφρασε την ελπίδα να γίνει θεσμός η συγκεκριμένη δράση, παρόμοια με το θεσμό πλέον της εθελοντικής αιμοδοσίας που γίνεται κάθε Δεκέμβριο στο ΤΕΦΑΑ. Επίσης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, αν και εμείς κληρονομήσαμε πολλά πράγματα από τους γονείς μας, φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ λίγα να δώσουμε στα δικά μας τα παιδιά». «Και το μόνο που μπορούμε εμείς είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς», συνέχισε, «τους οποίους να ενθαρρύνουμε κάθε χρόνο και να τους κάνουμε όλο και μεγαλύτερους».
Δράσεις του ΤΕΦΑΑ, σε συνεργασία με σχολεία
Από την πλευρά της η κ. Μιχαλοπούλου, παρουσίασε ορισμένες δράσεις του τμήματος ΤΕΦΑΑ, που υλοποιούνται σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής. Σε μια από αυτές, μαθητές από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής πραγματοποιούν επισκέψεις στο κολυμβητήριο της πανεπιστημιούπολης μαζί με τους καθηγητές φυσικής αγωγής, όπου έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν και να επισκεφτούν επίσης τα εργαστήρια του τμήματος. Επιπλέον το ΤΕΦΑΑ συμμετέχει στην υλοποίηση ενός εθνικού θεματικού δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που αφορά το παιχνίδι ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, άθλησης και δράσης. Το περασμένο σαββατοκύριακο στο ΚΠΕ Μαρώνειας πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο σεμινάριο με βιωματικά παιχνίδια, τα οποία είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και εν συνέχεια να τα μεταφέρουν στα σχολεία τους. Στο συνέδριο του ΤΕΦΑΑ, τέλος, που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο σαββατοκύριακο του Μαΐου πρόκειται να συμμετάσχουν και μειονοτικά σχολεία από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που έκαναν στη φύση, στα πλαίσια του δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
