Πινελιες… αφυπνισης απο δυο ταλαντουχους νεους της Ροδοπης

Όχι ένας αλλά δύο ήταν οι Ροδοπίτες οι οποίοι όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του «ΠτΘ» διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας – Κόμικς που διοργάνωσαν με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013, η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» και στον οποίο συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα και από ελληνικά σχολεία της Ευρώπης με πάνω από 1000 έργα, ατομικά ή ομαδικά.

Ο λόγος για τους Χρήστο Δαλκυριάδη του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και για την Κωνσταντίνα Μαυροειδή του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν την επίσημη βράβευσή τους η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, μίλησαν στον «ΠτΘ» για την συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό, για τα έργα τους και για την πηγή έμπνευσής τους, ενώ μοιράστηκαν μαζί μας και τις απόψεις τους σχετικά με τη σημερινή Ευρώπη.

Κωνσταντίνα Μαυροειδή, μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

Η Κωνσταντίνα Μαυροειδή είναι μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, δηλώνει καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ωστόσο όπως τόνισε στον «ΠτΘ» θα ήθελε πρώτα να ολοκληρώσει τις σπουδές της στον τομέα της ψυχολογίας και μετά να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η ίδια με την προτροπή των δύο υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος, των κ.κ. Μαρίας Χαλαστάνη και Μαρίας Αθανασίου, έφτιαξε δύο σκίτσα τα οποία και απέστειλαν στην επιτροπή με θέμα την Ευρώπη. Όπως εξήγησε η ίδια θεωρεί την Ελλάδα «νεκρή» για την Ευρώπη, γι’ αυτό και το πρώτο σχέδιο το οποίο και σχεδίασε με κάρβουνο και ξυλομπογιά, απεικονίζει μία νεκροκεφαλή που παίζει στα ηνία της ένα μικρό ανθρωπάκι που φοράει ένα κόκκινο τσαρούχι. Το δεύτερο σκίτσο απεικονίζει και πάλι έναν τσολιά ο οποίος φοράει στολή κατάδικου και έχει μία μεγάλη αλυσίδα στο πόδι, η οποία γράφει «ευρώ».

Ο τίτλος το προγράμματος, ήταν «οι νέοι σκιτσάρουν την Ευρώπη» γι’ αυτό και η Κωνσταντίνα επέλεξε να κάνει κάτι σχετικό με την Ελλάδα. Η ίδια υπογράμμισε πως όταν ακούει τη λέξη «Ευρώπη» σκέφτεται τη Γερμανία «καθώς είναι αυτή η οποία κατέχει τα ηνία της» και υπεραμύνθηκε της άποψής της σχετικά με την θέση της Ελλάδας για την υπόλοιπη Ε.Ε., τονίζοντας πως χαρακτηριστικότερο της κατάστασης αυτής είναι «αυτά που βλέπω γύρω μου, στην περιοχή μου αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα πράγματα είναι δύσκολα και ακόμα πιο δύσκολο είναι να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ωστόσο εμείς πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι».

Κλείνοντας ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο η ίδια να απευθυνθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., είτε για τη συνέχεια των σπουδών της είτε προς αναζήτηση εργασίας, δεν το απέκλεισε τονίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να επιλέξει.

Χρήστος Δαλκυριάδης, μαθητής της πρώτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Ο Χρήστος Δαλκυριάδης είναι μαθητής της πρώτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και το έργο με το οποίο κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό απεικόνιζε ένα λουλούδι, που τα πέταλά του ήταν οι σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σιγά-σιγά μαραίνονταν. «Αν σκεφτούμε ότι η Ευρώπη μας είναι ένα λουλούδι, με αυτά που γίνονται τώρα υπάρχει ο μαρασμός», σημείωσε, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη ζωγραφιά του.

Παρότι πολύ νεαρός σε ηλικία, ο Χρήστος δεν αγνοεί όσα συμβαίνουμε γύρω του, αλλά φροντίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις επιδιώκοντας να εμποτίζει με βαθύτερα νοήματα τις ζωγραφιές του. «Υπάρχουν και έργα, τα οποία κάνω για μένα», σημείωσε, «αλλά περισσότερο θα ήθελα», επισήμανε, «αυτός που παρατηρεί τη ζωγραφιά μου, όχι απλώς να βλέπει ένα τοπίο, αλλά κυρίως τι κρύβει αυτό το τοπίο μέσα του». «Είναι καλό να έχεις την αίσθηση κατά πρώτον της τέχνης», συνέχισε, «αλλά στην άκρη του μυαλού σου να έχεις και την πολιτική αίσθηση για να κρίνεις τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να ξέρεις, εν προκειμένω στη ζωγραφική, τι θα αποτυπώσεις». Αναφορικά με τα ζητήματα, που αφορούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο Χρήστος συνήθιζε να τα παρακολουθεί και πριν από τον διαγωνισμό, με αφορμή όμως τη συμμετοχή του σε αυτόν άρχισε να το κάνει εντατικότερα.

Η παρούσα διάκριση, πάντως, δεν ήρθε τυχαία για τον νεαρό μαθητή του 3ου Γυμνασίου. Ο ίδιος καταπιάνεται ενεργά με τη ζωγραφική από την τρίτη τάξη του δημοτικού και παρακολουθεί μαθήματα στο εργαστήρι της κ. Έφης Καλεντερίδου. Έχει στο ενεργητικό του ήδη πολλές δημιουργίες και ορισμένα από τα έργα του τα έχει δωρίσει στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Η ζωγραφική για εκείνον είναι «ένας τρόπος να εξασκείς το μυαλό σου, γιατί αυτά που σκέφτεσαι τα αποτυπώνεις στο χαρτί, και ένας τρόπος ηρεμίας, γιατί όλα αυτά που αισθάνεσαι μπορείς να τα εκφράσεις και στους άλλους». Παρ’ όλη τη μεγάλη του αγάπη για τη ζωγραφική, δε σκέφτεται ωστόσο να την ακολουθήσει ως επάγγελμα στην ενήλικη ζωή του, αλλά να τη διατηρήσει ως ένα ευχάριστο και δημιουργικό χόμπι. Εξάλλου, η σχέση του με την τέχνη δεν εξαντλείται στη ζωγραφική, αφού στις εξωσχολικές του δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται ο χορός, αλλά και το θέατρο με το οποίο καταπιάνεται εδώ και 6 χρόνια, παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής στο εργαστήρι της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη. Ούτε όμως ο χορός και η υποκριτική συνιστούν μέρος των ονείρων του για το μέλλον, αλλά εκείνο που του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον για επαγγελματική ενασχόληση είναι το αντικείμενο της αρχαιολογίας. 

 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης, Νατάσσα Βαφειάδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.