Φιλοξενια μαθητων και εκπαιδευτικων απο την Ισπανια, την Πολωνια, την Λετονια, την Ρουμανια και Τουρκια

Το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής από τις 10.3.2013 έως τις 15.3.2013 υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους εταίρους του από Ευρωπαϊκά σχολεία της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας με τα οποία συνεργάζεται σε Πρόγραμμα Comenius με θέμα: «Ανακύκλωση σήμερα για ένα καλύτερο αύριο». Σαράντα μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν για μια εβδομάδα στην Κομοτηνή ενώ 9 μαθητές φιλοξενήθηκαν από μαθητές του σχολείου μας.
Το Πρόγραμμα της επίσκεψης τις δύο πρώτες ημέρες περιλάμβανε παρουσιάσεις με p.pt του σχολείου, της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής. Οι εταίροι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και παρακολούθησαν διδασκαλίες 4 μαθημάτων που προετοιμάστηκαν κατάλληλα και πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλική γλώσσα, με χρήση διαδραστικού πίνακα και παρουσίαση πειραμάτων στην Φυσική, στη Χημεία και στη Βιολογία. Όλοι οι εταίροι παρουσίασαν με p.pt το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους από την Προσχολική μέχρι την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με έμφαση στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου συζητήθηκαν με κριτική διάθεση τα σημεία υπεροχής ή υστέρησης του κάθε συστήματος. Ακόμη οι μαθητές κάθε σχολείου παρουσίασαν με p.pt θέματα που προετοίμασαν σχετικά με το περιεχόμενο του Προγράμματος όπως η ανακύκλωση συγκεκριμένων υλικών, η έκταση και η οργάνωση της ανακύκλωσης σε κάθε χώρα και ο βαθμός ανταπόκρισης των τοπικών κοινωνιών. Το μεσημέρι της πρώτης ημέρας οι φιλοξενούμενοι γευμάτισαν στο σχολείο σε μπουφέ με παραδοσιακά σπιτικά φαγητά που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Μια ημέρα αφιερώθηκε σε ξεναγήσεις εντός Κομοτηνής (Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, Βυζαντινό τείχος, Λαογραφικό Μουσείο) ενώ συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κομοτηνής, αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος τους πρόσφερε, εκ μέρους του Δημάρχου, αναμνηστικά και εκδόσεις της περιοχής. Ακόμη το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος και να περιηγηθούν στο Φανάρι.
Μια άλλη ημέρα αφιερώθηκε σε μια ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη, μαζί με τους μαθητές του σχολείου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η οποία περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στη μονάδα ανακύκλωσης «HELESI» στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Δέλτα του Έβρου, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δάσους της Δαδιάς και το παρατηρητήριο των αρπακτικών πτηνών και τέλος το Μουσείο Μετάξης Τσιακίρη στο Σουφλί όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια απολαυστική ξενάγηση.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής τους, παρακολούθησαν μια Αποκριάτικη Εκδήλωση που οργανώθηκε στο σχολείο, μετά την συνέλευση του 15μελους, και περιλάμβανε παρουσιάσεις για την παράδοση της Αποκριάς στη Θράκη, Αποκριάτικα ήθη και έθιμα, τραγούδια από την χορωδία, ορχηστικά κομμάτια, το Γαϊτανάκι, το αποκριάτικο παιγνίδι «Πινιάτα», παραδοσιακούς χορούς, μοντέρνους χορούς και το Αποκριάτικο έθιμο «Μομόγεροι» παρουσιασμένο από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα». Στη συνέχεια υπήρχε μπουφές με παραδοσιακά γλυκά που προσέφεραν γονείς μαθητών.
Τα Προγράμματα Comenius στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της και στην προώθηση της κινητικότητας και της εκμάθησης γλωσσών. Η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών επισκέψεων και έτσι τα σχολεία εξασφαλίζουν την δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν δημιουργικά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ενώ συμβάλλουν στην απορρόφηση των κονδυλίων και την ενίσχυση την τοπικής οικονομίας.

Οι εταίροι αποχώρησαν έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τόπο μας και τους ανθρώπους ενώ ιδιαίτερα οι μαθητές που φιλοξενήθηκαν είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την φιλόξενη διάθεση των οικογενειών, να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας με τους μαθητές μας και να προσφερθούν να φιλοξενήσουν τους ίδιους και τους συμμαθητές τους σε επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.