Κινητοποιηση συνταξιουχων της Περιφερειας

Κινητοποίηση συνταξιούχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από σύσκεψη των σωματείων ανά νομό θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα στις 4 Μάρτη, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι στην πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γεώργιος Γεωργίου, μιλώντας για τους λόγους που τους οδηγούν στην κινητοποίηση «αφορά σε όλο το φάσμα των τελευταίων εξελίξεων, ξεκινώντας από το νέο νόμο που προετοιμάζεται για το ασφαλιστικό και συνεχίζοντας για το φορολογικό, για τις νέες εργασιακές σχέσεις, τα οποία θίγουν τόσο τους συνταξιούχους, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Για παράδειγμα, με το φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έτσι και αλλιώς βρίσκονται κάτω από αυτό, και θα πρέπει να τεκμηριώσουν όλα τα υπόλοιπα με αποδείξεις. Πού να βρούμε τρόπο όχι μόνο να συγκεντρώσουμε, αλλά και να καταγράψουμε τις αποδείξεις; Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για συνταξιούχους εβδομήντα και εβδομήντα ετών οι οποίοι αν έχουν τελειώσει την τότε στοιχειώδη εκπαίδευση. Οπότε θα αναγκασθούμε ως συνταξιούχοι να πληρώσουμε τα σπασμένα.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, καταργείται κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης με τον τρόπο που πάνε να περάσουν τώρα, δίνοντας την ανταποδοτική σύνταξη και μετά την ιδιωτική. Πρόκειται για σύστημα, το οποίο έχει δοκιμασθεί αλλού και έχει προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές αδικίες. Παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειου, όπου εκατομμύρια πρώην ασφαλισμένοι δεν έχουν πια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και φθάνουμε σε μια κατάσταση, όπου τίποτα δεν παραμένει όρθιο».

«Δεν θα υπάρξει λύση, αλλά χειροτέρευση»

Ο κ. Γεωργίου παραδέχεται ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος. «Πρέπει όμως να σκεφτούμε τι οδήγησε σε αυτή την κατάσταση στην οποία έχει έρθει το ασφαλιστικό σύστημα και τα οικονομικά του. Σε αυτό οδήγησαν τα χαμηλά ημερομίσθια -ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό ημερομίσθιο δεν μπορεί να ξεφύγει από τα περίπου εξακόσια ογδόντα ευρώ- η μειωμένη εργασία, η τεράστια ανεργία, που βέβαια μπορεί να παρουσιάζεται περίπου στο 10% και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ποσοστά είναι μόνο στα χαρτιά, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες εισφορές. Όταν λοιπόν όλα αυτά όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και επισημοποιούνται, τότε γίνεται κατανοητό ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, αλλά θα υπάρξει χειροτέρευση των οικονομικών των ταμείων».

«Η δύναμη στα χέρια των εργαζομένων»

«Θα έρθουν τα χειρότερα αν δεν αντιδράσει ο κόσμος, γιατί στην πραγματικότητα η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Δεν είναι ωραία εικόνα να βλέπει ο κόσμος τους συνταξιούχους να βγαίνουν με τα μπαστουνάκια τους, έχοντας δίπλα τους τα υπογλώσσια, στο δρόμο. Κάτι τέτοιο τους… χαλά τη σούπα. Αν υπάρξει σοβαρή αντίδραση που πρέπει να υπάρξει τότε δεν θα περάσουν και τα μέτρα. Τελικά, αυτό που λέμε ότι το «δίκιο θα κριθεί στο δρόμο» θα γίνει πραγματικότητα. Εμείς έτσι και αλλιώς την έχουμε πάρει την σύνταξή μας. Αυτό που μας απομένει είναι να βάλουμε στην άκρη τα έξοδα της κηδείας μας. Το ζήτημα είναι για τους εργαζόμενους που ακολουθούν. Στην πραγματικότητα εμείς παλεύουμε για αυτούς.

 

Κατανοώ ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος γιατί δεν βλέπει μια προοπτική, ένα φως στο τούνελ. Από την άλλη, όμως, με το να κάθεται στο σπίτι του στον καναπέ και στην τηλεόραση δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Μπορεί, βέβαια, κάποιος να υποστηρίξει ότι αν βγει στο δρόμο θα πετύχει κάτι; Μπορεί άμεσα να μην πετυχαίνει, που στις περισσότερες φορές πετυχαίνει, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να πετύχει ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Κατάργηση του 14ου μισθού και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

«Οι αρχαίοι έλεγαν ότι ο χρόνος είναι χρήμα και οι ιθύνοντες αυτό το έχουν πάρει χαμπάρι. Θέλουν να μειώσουν το χρόνο που παίρνει κάποιος σύνταξη, αλλά να επιμηκύνουν το χρόνο που εργάζεται κάποιος. Κατάλαβαν ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Όσον αφορά στο 14ο μισθό, αφορά στην γενικότερη πολιτική που χαράχτηκε πριν από αρκετά χρόνια στην Λισσαβόνα, όπου για την δήθεν ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, την οποία μέχρι σήμερα δεν είδαμε, επιβάλλεται η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Όλα αυτά είναι μέσα, και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας και το δώρο των Χριστουγέννων. Όλα αυτά μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Από την άλλη πλευρά, μη ξεχνάμε ότι με αυτόν τον τρόπο πάλι μειώνονται οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι τεράστια υποκρισία να λες ότι θα αυξήσω τον εργάσιμο χρόνο κατά ενάμισι χρόνο, αλλά θα μειώσω τις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων που θα φέρει μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία».
 

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.