Το συστημα της κοινωνικης ασφαλισης στη χωρα μας και η πραγματικοτητα

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι το ΙΚΑ που ιδρύθηκε το 1936 και πρωτολειτούργησε στην Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη το 1939 και βέβαια στην περιοχή μας το 1949 (με πρώτο διοικητή τον Παν. Κανελλόπουλο), υπήρξε ο φορέας Ασφάλισης για την τότε εποχή πρωτοποριακός, αλλά και ταυτόχρονα προστάτης της μέχρι τότε ανασφάλιστης εργασίας.

Σήμερα, επίσης, γνωρίζουμε ότι όταν ακούμε ΙΚΑ έρχονται στο μυαλό μας μαύρη τρύπα του ταμείου, ελλείμματα, κακή παροχή υπηρεσιών (για τους ασφαλισμένους) κ.λπ, που όμως απέχουν από την πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτή;


1) Όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης στηρίχθηκαν στην ανάπτυξή τους σε ΤΡΙΜΕΡΗ ΒΑΣΗ χρηματοδότησης (Κράτος-Εργοδότης-Ασφαλισμένος) στο ΙΚΑ αυτή η αρχή άρχισε να εφαρμόζεται ουσιαστικά από το 1987 και δώθε χωρίς όμως θεσμοθέτησης και του ποσοστού του Κράτους! Εκατοντάδες δις στέρηση εσόδων είχε το ΙΚΑ από την αιτία αυτή. Οι περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε Κρατική συμμετοχή με την μορφή κυρίως του κοινωνικού πόρου αφορούν είτε επαγγελματικά ασφ. ταμεία( εργοδοτικοί φορείς) είτε ταμεία ισχυρών ομάδων εργαζομένων που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν το 10-12% του συνόλου των ασφαλισμένων!!

2) Με τον νόμο 1611/50 υποχρεώθηκαν όλα τα Α.Τ. να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα! Και στην περίοδο της έντοκης κατάθεσης την τελευταία 20ετία με επιτόκιο χαμηλότατο και έναντι του πληθωρισμού και έναντι ακόμα των προθεσμιακών καταθέσεων!!! Με το σύστημα αυτό οι τράπεζες εξοικονομούσαν τζάμπα κεφάλαια κίνησης για την χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (Βιομηχανία, Εμπόριο κ.λπ.) με δεκάδες δις όφελος και για τις Τράπεζες για τον ιδιωτικό τομέα! Σήμερα μόνο το ΙΚΑ διακινεί μέσα από τις τράπεζες ποσά των 200 εκατομμυρίων Ευρώ.

3) Με σειρά νόμων οι Κυβερνήσεις θέσπισαν ευρύτατο καθεστώς εισφοροαπαλλαγών μέχρι και 50% ή σε κλάδους οικονομίας ή στο σύνολο των επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, σαν κίνητρα για επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε επεστράφησαν (αποδόθηκαν) στο ΙΚΑ. Ο εισφοροαπαλλαγές μειώθηκαν ή καταργήθηκαν στην δεκαετία του 80.

4) Ένα άλλο καρκίνωμα που υπήρχε αλλά υπάρχει και σήμερα είναι οι ρυθμίσεις των χρεών (εργοδοτικών). Το σκάνδαλο των σκανδάλων που συνεχίζεται. Να πούμε βέβαια ότι το 35% του συνόλου ρυθμιζόμενων χρεών δεν είναι εργοδοτικά χρέη αλλά είναι εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν παρακρατηθεί και ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεν έχουν αποδοθεί στο ΙΚΑ. ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΟΜΙΜΟΙ!! Παρόλα αυτά οι ρυθμίσεις θα γίνονται και τα χρέη θα αυξάνονται!.

5) Εισφοροδιαφυγή, η Ανεργία( 100.000.000 Ευρώ ετησίως ),τα τροχαία ατυχήματα( θάνατος –τραυματισμοί επιβαρύνουν το σύστημα), ο δανεισμός( από το τραπεζικό σύστημα), τα διαρθρωτικά προβλήματα του και τέλος η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης ( και κυρίως των δεξιών κυβερνήσεων) δημιούργησαν αυτή την τραγική κατάσταση για το ΙΚΑ που σήμερα αν βάλουμε και την ΛΗΣΤΕΙΑ από τα ΟΜΟΛΟΓΑ τότε νομίζουμε ότι το παζλ της κατάστασης του ΙΚΑ είναι κατανοητό.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και τώρα;

•Θεσμοθέτηση και εφαρμογή της τριμερής χρηματοδότησης του συστήματος

•Ανάκληση των διατάξεων που στερούν την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων των διοικήσεων των ταμείων ( για αποφυγή κατασπατάλησης των αποθεματικών)

•Αυτονομία της λειτουργίας του ΙΚΑ

•Καμιά ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών ( κάθε φορά μόνο το 15% πληρώνει)

•Έλεγχος και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

•Επαναφορά της προσωποκράτησης από ένα ποσό και πάνω.

•Να καταβάλει το κράτος και οι εργοδότες τα χρήματα που χρωστάνε στο ΙΚΑ.

•Δημιουργία ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.


Επισημαίνουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας. ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.Το δημογραφικό πρόβλημα είναι Εθνικό πρόβλημα και επηρεάζει έμμεσα την Κοινωνική Ασφάλιση. Το ουσιαστικό λοιπόν πρόβλημα, δηλ. η αύξηση του ενεργού ασφαλιστικού πληθυσμού, βρίσκεται στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, στην απορρόφηση της ανεργίας και στην ΑΣΦΑΛΙΣΗ του συνόλου της εργασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.