Πως θα γινει η επιλογη για τις 13.000 θεσεις μερικης απασχολησης
Τ
ον Νοέμβριο αναμένεται η έκδοση προκηρύξεως, σύμφωνα με τις οποίες θα καλυφθούν περισσότερες από 13.000 θέσεις μερικής απασχόλησης σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για 10.364 θέσεις σε 875 δήμου, 1.600 θέσεις σε 52 νομαρχίες και 480 θέσεις στις περιφέρειες. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται και άλλες 719 θέσεις, για τις οποίες οι διαδικασίες πρόσληψης είχαν προχωρήσει βάσει του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου και οι φορείς είχαν δημοσιοποιήσει τους πίνακες κατάταξης.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ήδη έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση, στην οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία της πρόσληψης του προσωπικού μερικής απασχόλησης. Μετά την έγκριση από το ΑΣΕΠ, οι σχετικές προκηρύξεις των φορέων θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αποστέλλονται και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Στις προκηρύξεις θα καθορίζεται αναλυτικά ο τρόπος υποβολής, δηλαδή αν θα γίνεται αυτοπροσώπως, με συστημένη επιστολή ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και στους ενδιαφερόμενους θα δίνεται προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ημερών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν μόνον αίτηση, η οποία θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, και φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας.
Στις αιτήσεις
Στις αιτήσεις θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων:
•Την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουν (από τις έξι ομάδες που προβλέπει ο νόμος για τη μερική απασχόλησης και συγκεκριμένα: α)οι άνεργοι άνω των 30 ετών, που έχουν εξαντλήσει το χρόνο τακτικής επιδότησης και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΚ τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήξη της, β)άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γ)άνεργοι μέχρι 30 ετών, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, δ)μητέρες ανήλικων τέκνων, ε)άτομα με ποσοστό αναπηρία 50% και άνω και στ)πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων.
•Τις περιπτώσεις εμπειρίας μεγαλύτερης του έτους σε προγράμματα και δράσεις υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.
•Αν είναι άνεργοι συνεπεία ομαδικών απολύσεων.
•Τη χρονική διάρκεια συνεχιζόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας των υποψηφίων.
•Τον υπολειπόμενο για τη συνταξιοδότησή τους χρόνο.
•Τον αριθμό των τέκνων και ανήλικων τέκνων.
•Τυχόν ποσοστό αναπηρίας.
•Το φύλο.
Μετά την εξέταση των αιτήσεων, οι φορείς θα προχωρήσουν στην έκδοση πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και όσοι περιλαμβάνονται σε αυτούς θα ειδοποιούνται εγγράφως – εντός συγκεκριμένης προθεσμίας – να υποβάλλουν τα δικαολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύονται οι ιδιότητες και τα προσόντα που ανέφεραν στις αιτήσεις τους. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν αντίγραφο ποινικού μητρώου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικαστεί για κανένα από τα αδικήματα που συνιστούν βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα διορισμού, καθώς και τίτλος σπουδών και όπου απαιτείται, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ειδικά οι άνδρες υποψήφιοι θα υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση ότι εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή βεβαίωση για νόμιμη απαλλαγή ή νόμιμη αναβολή για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση εργασίας.
Δικαιολογητικά
Για κάθε μία από τις έξι κοινωνικές ομάδες που προβλέπονται στο νόμο για τη μερική απασχόληση ορίζεται σειρά άλλων δικαιολογητικών και συγκεκριμένα:
Α. Κοινωνική ομάδα ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, άνω των 30 ετών:
* Βεβαίωση από το τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει ότι έχουν εξαντλήσει τον χρόνο τακτικής επιδότησης ανεργίας (το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης να αναγράφεται στη βεβαίωση).
* Βεβαίωση από το ΚΠΑ (Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης) του ΟΑΕΔ ότι παραμένουν εγγεγραμμένο στα Μητρώα του Οργανισμού, καθώς και το χρονικό διάστημα παραμονής.
Β. Κοινωνική ομάδα ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότησή τους:
* Βεβαίως από το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ ότι παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού, καθώς και το χρονικό διάστημα παραμονής.
* Αντίγραφο ασφαλιστικού βιβλιαρίου.
* Βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα από την οποία να προκύπτει ο υπολειπόμενος χρόνος για τη συνταξιοδότησή τους (σε περίπτωση που ο αρμόδιος ασφαλιστικό φορέας αδυνατεί να βεβαιώσει τον υπολειπόμενο μέχρι τη συνταξιοδότηση χρόνο, ο υποψήφιος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση).
Γ. Κοινωνική ομάδα ανέργων μέχρι 30 ετών, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ:
* Βεβαίωση από το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ ότι παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, καθώς και το συνεχόμενο χρονικό διάστημα που είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι.
Δ. Κοινωνική ομάδα μητέρων με ανήλικα τέκνα:
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο να έχει εκδοθεί εντός του έτους της προκήρυξης, από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων.
* Μητέρες που είναι ταυτόχρονα και άνεργες προσκομίζουν σχετική βεβαίωση από τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.
Ε. Κοινωνική ομάδα ατόμων με αναπηρίες:
* Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του ΙΚΑ, στην οποία να προσδιορίζεται η αναπηρία, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας.
ΣΤ. Κοινωνική ομάδα πολυτέκνων και τέκνα πολυτέκνων:
*Βεβαίωση από τους κατά τόπους συλλόγους της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας όπου είναι εγγεγραμμένοι.
*Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και έγγαμος, προσκομίζει τόσο το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της πατρικής οικογένειας όσο και της δικής του). Για τις τρεις κοινωνικές ομάδες των ανέργων ορίζεται πως όσοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καταθέσει το δελτίο ανεργίας για να παρακολουθήσουν σεμινάριο κατάρτισης, λαμβάνουν βεβαίωση από τον φορέα υλοποίησης του σεμιναρίου και με αυτή προσέρχονται στο ΚΠΑ δεδομένου ότι ο χρόνος των σεμιναρίων προσμετράται στον συνολικό χρόνο ανεργίας του υποψηφίου.
Άτομα που έχουν καταστεί άνεργα λόγω ομαδικών απολύσεων κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και ανήκουν σε μία από τις κοινωνικές ομάδες των ανέργων ή των μητέρων με ανήλικα τέκνα, θα υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση («Δηλώνω ότι η απόλυσή μου ήταν αποτέλεσμα ομαδικών απολύσεων που έγιναν στην «ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» την «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ»). Επίσης, οι υποψήφιοι που έχουν απασχοληθεί για χρόνο μεγαλύτερο του έτους σε προγράμματα και δράσεις υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του φορέα στον οποίο απέκτησαν την εμπειρία.
Τέλος, μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται και η τελετή κατάταξη των υποψηφίων σε πίνακες, οι οποίοι θα έχουν ισχύ όσο χρονικό διάστημα προβλέπει το επιμέρους επιχειρησιακό σχέδιο κάθε φορέα και από τους οποίους αντλούνται κάθε φορά οι μερικώς απασχολούμενοι.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
