Οι θεραπευτικες ιδιοτητες του πηλου «στα ποδια» των Βορειοελλαδιτων
«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προνομιούχες χώρες που η φύση τούς χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές, αλλά πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας αυτός ο συνδυασμός ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιαματικού πλούτου κάνει τον Δήμο Καβάλας ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέρος που με ποικίλους τρόπους αποζημιώνει τους επισκέπτες του». Αυτό ακριβώς είδε και ο Δήμος Καβάλας και συγκεκριμένα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», οι οποίοι αντιλήφθηκαν τις «δυνατότητες» του τόπου και αποφάσισαν να μην τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες.
Έτσι προ δύο ετών και μετά τις αλλαγές του «Καλλικράτη», ανέλαβαν την διοίκηση του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, είναι το μοναδικό θεραπευτήριο στην Ελλάδα, με φυσικό πηλό, ο οποίος δεν επιδέχεται καμία χημική επεξεργασία.
Όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος του κέντρου κ. Θανάσης Σαραφούδης, ο φυσικός αυτός πηλός, περιέχει θεραπευτικά στοιχεία, ανόργανα και οργανικά, τα οποία δημιουργούνται στον πηλό από την επαφή και την παραμονή για τουλάχιστον οχτώ μήνες, του αργίλου σε ιαματικό νερό και τα δύο αναγνωρισμένα από τη διεύθυνση ιαματικών πηγών του αντίστοιχου υπουργείου.
Η σημασία της πηλοθεραπείας
Η σημασία των πηλοθεραπειών είναι διττή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα στοιχεία του πηλού και του ιαματικού νερού, έχουν την ευχέρεια να δρούνε τόσο επιφανειακά, δηλαδή για την επιδερμίδα, το λεγόμενο πήλινγκ, για την καταπολέμηση οποιασδήποτε δερματικής πάθησης αλλά και να δρούνε εισερχόμενα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των βλεννογόνων και των πόρων του ανθρωπίνου σώματος, λειτουργώντας επομένως αντανακλαστικά στα διάφορα όργανα του σώματος.
Επομένως όπως μας είπε ο κ. Σαραφούδης, λόγω των στοιχείων αυτών, οι πηλοθεραπείες «κάνουν πάρα πολύ καλό σε οτιδήποτε μυοσκελετικό, ρευματικά, αρθρίτιδες, οσφυαλγίες, γεγονός που είναι γενικώς παραδεκτό από τους επισκέπτες που έρχονται πάρα πολλά χρόνια και έχουν βρει την υγεία τους» αλλά και σε όλα τα δερματολογικά θέματα, «ιδιαίτερα σε αυτά που είναι μη αναστρέψιμη πλέον η κατάσταση. Όπως για παράδειγμα η ψωρίαση στην οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Στην ψωρίαση συγκεκριμένα ο πηλός προσφέρει μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης. Ενώ μια οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή προσφέρει μία περίοδο ύφεσης 5,5 μήνες, ο πηλός προσφέρει 7 μήνες περίοδο ύφεσης» υπογράμμισε ο κ.Σαραφούδης.
Λόγω του θεραπευτικού αυτού χαρακτήρα των «λουτρών» οι επισκέπτες επιστρέφουν και για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πηλοθεραπευτηρίου, μία στις αρχές του καλοκαιριού, όταν και ανοίγει το κέντρο και μία στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, πριν δηλαδή από το κλείσιμο του κέντρου, για να αποκτήσουν την απαραίτητη ευεξία και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα που ακολουθεί.
Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη αποτελεσμάτων
Ωστόσο βασική προϋπόθεση για να χαρούν τα οφέλη των λουτρών οι επισκέπτες αποτελεί η τήρηση κάποιων κανόνων. Ποιοι είναι τώρα αυτοί οι κανόνες; Αρχικά κατά τη διάρκεια των λούσεων, όπως μας υπέδειξε ο κ. Σαραφούδης, καλό θα είναι, ίσως ακόμη και απαραίτητη η αποφυγή χρησιμοποίησης σαμπουάν και αφρόλουτρων, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να εμπεριέχει χημικά, κατά την διάρκεια των ντους. Συνίσταται η χρήση ωστόσο πράσινου σαπουνιού.
Ο δεύτερος ρητός και κατηγορηματικός κανόνας, κάτι που επιβάλλεται «δια ροπάλου» όπως μας εξήγησε ο κ. Σαραφούδης είναι η απαγόρευση μπάνιου στην θάλασσα, για οχτώ με δέκα μέρες μετά τις «θεραπείες», καθώς η σύνθεση του νερού καταστρέφει τα θεραπευτικά στοιχεία του πηλού και του ιαματικού νερού.
Ένας ικανοποιητικός μέσος όρος «λούσεων» για να δει κάποιος αποτέλεσμα είναι περίπου στα δεκαπέντε. «Με δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε αποκτάς μεν την εμπειρία της πηλοθεραπείας, αποτελέσματα υπάρχουν και από τα δύο -τρία πρώτα, ιδιαίτερα για τα δερματολογικά, ωστόσο για να γίνει η πλήρης θεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθούν δέκα με δεκαπέντε μπάνια».
Ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου, δήλωσε ο κ. Σαραφούδης υπογραμμίζοντας πως παρόλο την οικονομική συγκυρία που διέπει τη χώρας μας, και τις περικοπές – ελάττωση των παραπεμπτικών των ασφαλιστικών ταμείων, σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και την καθιέρωση του πλαφόν αποζημίωσης, που ετέθη σε λειτουργία φέτος από τον ΕΟΠΠΥ, ο κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται το πηλοθεραπευτήριο. Ο κ.Σαραφούδης αναφέρθηκε και στο ηλικιακό δεδομένο των επισκεπτών, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα φέτος «η ηλικιακή σύνθεση είναι σχεδόν μοιρασμένη από την αρχή της σεζόν, ανεξαρτήτως του «εμποδίου» της απαγόρευσης των μπάνιων.
Στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής συγκυρίας η διοίκηση του κέντρου, διατηρεί την τιμή των λούσεων σταθερή εδώ και τέσσερα χρόνια (έξι ευρώ ανά λούση), ενώ φέτος όπως και πέρυσι στα δέκα μπάνια, το πακέτο περιλαμβάνει και ένα δώρο.
«Η συμβολή μας δεν είναι όμως μόνο στο εισιτήριο. Διαθέτουμε καταλύματα στα οποία μπορεί να διαμείνει ο κόσμος αλλά και στο κυλικείο οι τιμές μας είναι πάρα πολύ χαμηλές» είπε ο κ. Σαραφούδης έτσι ώστε «να βοηθήσουμε από τη μεριά μας, τον χαμηλά οικονομικά άνθρωπο που μας επισκέπτεται».
Τα μελλοντικά σχέδια
Κλείνοντας ο κ. Σαραφούδης μας αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδια του κέντρου. Συγκεκριμένα τη λειτουργία εντός λίγων ημερών υδροθεραπειών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε ένα παλιό χαμάμ του 1830 αλλά και την μελλοντική εκκίνηση νεροθεραπειών και ποσιοθεραπειών, «γιατί το νερό μας από άποψη μικροβιολογική είναι ό,τι καλύτερο από το καλύτερο νερό».
Σύμβουλοι όλων των ειδικοτήτων στην υπηρεσία των επισκεπτών
Τη διαχείριση του πηλοθεραπευτηρίου έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια». Στο πλαίσιο της ορθής και ποιοτικής λειτουργίας του κέντρου η «Δημωφέλεια», έχει στο πλευρό της συμβούλους, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατρούς, δερματολόγους, ανθρώπους δηλαδή που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το αντικείμενο και προσφέρουν τις ιατρικές τους συμβουλές.
«Έχουμε επίσης συμβούλους, γεωλόγο και υδρογεωλόγο οι οποίοι μας συμβουλεύουν σε θέματα πηλού» υπογράμμισε ο κ. Σαφούδης και εν συνεχεία συμπλήρωσε πως «ιδιαίτερα σημαντικό ωστόσο είναι και το γεγονός ότι το χώμα το παίρνουμε από συγκεκριμένα χωράφια ιδιοκτησίας του δήμου, που προηγουμένως έχουμε εξετάσει τόσο ως προς την διαστρωμάτωση του εδάφους τους όσο και προς τα στοιχεία που περιέχει το χώμα τους. Εξετάσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε στον πηλό, μία φορά τον χρόνο, όταν στέλνουμε τα χαρτιά στο τμήμα ιαματικών πηγών, για την επικαιροποίηση της αναγνώρισης. Εξετάσεις που όμως εμείς διεξάγουμε ανά δύο μήνες, γιατί αυτό που πουλάμε, ο πηλός εν προκειμένω, έχει να κάνει με την υγεία του ανθρώπου, δηλαδή με ό,τι πολυτιμότερο και επομένως θέλουμε να είμαστε σίγουροι, με τα πιστοποιημένα εργαστήρια ότι ο πηλός μας είναι καθαρός, δεν περιέχει ξένα στοιχεία»
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
