Στο «καναβατσο» η Εκθεση «Αν.Μακεδονια-Θρακη»;

Το 2013 ήταν μια περιπετειώδης χρονιά για την Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», αφού ο διάδοχος θεσμός της άλλοτε κραταιάς Έκθεσης «Θράκη» βρέθηκε μπρος στο φάσμα της ολοκλήρωσης του κύκλου του. Για τη διάσωση του θεσμού χρειάστηκε να μετατεθεί ο χρόνος διεξαγωγής της Έκθεσης, από τον μήνα Μάιο, που είχε καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια, στα μέσα του μήνα Νοεμβρίου. Οι πύλες της άνοιξαν τελικά στις 14 Νοεμβρίου του 2013, ενώ η αυλαία έπεσε τρεις ημέρες αργότερα, σε κλίμα ανακούφισης αλλά και ικανοποίησης για τους διοργανωτές. Μάλιστα, παρότι η αλλαγή επιβλήθηκε από ανάγκη, οι θεσμικοί της περιοχής μας εμφανίστηκαν θετικοί στην καθιέρωση της διοργάνωσης σε χειμερινό φόντο.

 

Τους μήνες, που ακολούθησαν, το ενδεχόμενο της επιστροφής της Έκθεσης στα τέλη της Άνοιξης ουδέποτε επανήλθε στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Με το ραντεβού για τη διεξαγωγή της 23ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» να παραπέμπεται στα μέσα Νοεμβρίου του 2014, περιμέναμε ότι οι προετοιμασίες για τη φετινή διοργάνωση θα ξεκινούσαν από τους καλοκαιρινούς μήνες ή έστω με την είσοδο του φθινοπώρου. Ο Αύγουστος αναμενόμενα δεν έβγαλε ειδήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δυστυχώς η στασιμότητα παραμένει κι ενώ ολοκληρώνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σα να μην έφτανε η ανησυχητική αυτή στασιμότητα, τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές, οι οποίες θέλουν την 23η Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» να έχει πάρει το δρόμο για τις «καλένδες». Η οριστική απόφαση, που θα κρίνει την τύχη της, μπορεί προς το παρόν να μην έχει ληφθεί, αλλά τα χρονικά περιθώρια για τη διοργάνωσή της τον Νοέμβριο αξιολογούνται ως ασφυκτικά.

 

Την ίδια ώρα, που η Κομοτηνή κινδυνεύει να απωλέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, αναγνωρισμένο στο διάβα των ετών, που φιλοδοξούσε να αποκτήσει διαβαλκανικό χαρακτήρα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν ακάθεκτες στη διοργάνωση παρόμοιων εμπορικών εκθέσεων, ενώ στο «παιχνίδι» επίκειται να μπει και η γειτονική Ξάνθη, το Επιμελητήριο της οποίας έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή της 1ης Γενικής Έκθεσης, από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου. Η ειρωνεία είναι ότι στο όνομα της «περιφερειακής συνείδησης», που υιοθετήθηκε ως στρατηγική με την έναρξη του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, η Έκθεση «Θράκη» μετονομάστηκε σε Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», ακριβώς για να απηχεί τον περιφερειακής εμβέλειας χαρακτήρα της. Σε αντίθεση με τις προθέσεις και τις προσδοκίες, που διατυπώθηκαν το 2011 από τα χείλη των θεσμικών της περιοχής μας, το εγχείρημα περισσότερο υπονομεύτηκε, κατά την τριετία που ακολούθησε, παρά υποστηρίχτηκε στην ουσία του, ώστε να αποδώσει καρπούς. Οι αυτόνομες και αποσπασματικές πρωτοβουλίες, που περιορίζονται στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων, δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί ένας περιφερειακά δομημένος σχεδιασμός ενίσχυσης και προβολής της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής του τόπου μας. Άραγε η διαφαινόμενη περιθωριοποίηση της «περιφερειακής συνείδησης» θα στείλει στο «καναβάτσο» και έναν θεσμό που μετράει 22 χρόνια ζωής;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.