Ασφαλεις οι ελληνικες επιχειρησεις απο την τραπεζικη κριση στη Βουλγαρια

Με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό παρακολουθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να «θωρακίσει» τον τραπεζικό της κλάδο, μετά την απόπειρα αποσταθεροποίησης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας μεγάλες ουρές στα γκισέ των εμπορικών τραπεζών και «αιμορραγία» καταθέσεων.
Tην περασμένη Παρασκευή παρατηρήθηκε πανικός και τάση μαζικών αναλήψεων σε δύο πιστωτικά ιδρύματα, της γείτονα χώρας, την Corporate Commercial Bank (Corpbank) και τη First Investment Bank (από την οποία μέσα σε μία ημέρα αποσύρθηκαν 400 εκατ. ευρώ), μετά τα μηνύματα που εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κινητά τηλέφωνα των πελατών τους, τα οποία προκάλεσαν φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεων. Οι Αρχές ξεκίνησαν αμέσως ποινική έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων και τελικά συνέλαβαν μέσα στο Σαββατοκύριακο επτά άτομα.

1,7 δισ. ευρώ ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες η Κομισιόν

Για έναν «επαρκώς κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο» έκανε χθες λόγο ο εκπρόσωπος της Αυστρίας στο ΔΝΤ Μπας Μπέικερ, ενώ και ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ Εβαλτ Νοβότνι ανέφερε ότι δεν βλέπει «συστημικούς κινδύνους» στον τραπεζικό κλάδο της Βουλγαρίας. Αν και οι επίσημες αρχές σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Σόφια μιλούν πλέον για εκτόνωση της κρίσης και εξομάλυνση της λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς, χάρη και στην πιστωτική γραμμή ύψους 1,7 δισ. ευρώ που ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες η Κομισιόν, οι επενδυτές δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Ηδη, την Τρίτη, οι αποδόσεις των ομολόγων με ημερομηνία ωρίμανσης τον Ιούλιο του 2017 «σκαρφάλωσαν» σε ζενίθ τετραμήνου, καθώς το κόστος ασφάλισης του βουλγαρικού χρέους εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Λόγω συναλλαγής με ελληνικές τράπεζες ανεπηρέαστες οι ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας

 

Ανεπηρέαστες από την τραπεζική κρίση στη Βουλγαρία εμφανίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα. Το βασικό στοιχείο που θέτει εκτός κινδύνου τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι Ελληνες συναλλάσσονται με ελληνικές και όχι με βουλγαρικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία, ούτε έχουν παρατηρηθεί ασυνήθεις εκροές. Αντίθετα οι ελληνικές τράπεζες δέχονται καταθέσεις, γιατί θεωρούνται ασφαλείς.

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «Ενδοβουλγαρικό ζήτημα η εκεί πιστωτική κρίση»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την τραπεζική κρίση που ξέσπασε στη χώρα. Μάλιστα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζουν το θέμα ως «ενδοβουλγαρικό».
Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη άλλων εταιρειών το μόνο πρόβλημα που μπορεί έμμεσα να δημιουργηθεί στις ελληνικές εταιρείες, εφόσον λάβει διαστάσεις η κρίση και επεκταθεί στην πραγματική οικονομία, θα αφορά εκείνες οι οποίες σχετίζονται με την τοπική αγορά και τους Βούλγαρους πελάτες τους. Καθησυχαστικά, πάντως, εμφανίζονται αρκετά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι επί της ουσίας δεν υφίσταται πρόβλημα με τις τράπεζες στη Βουλγαρία και πως σύντομα η κατάσταση θα ισορροπήσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί το πραγματικό μέγεθος αυτής της κρίσης, που οδήγησε τους βούλγαρους καταθέτες να δημιουργούν ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα της γειτονικής χώρας για να πάρουν τις καταθέσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.