Ε, οχι και γαλερα οι ΕΟΖ!
Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη στην πόλη Τσόρλου της Τουρκίας πραγματοποίησαν φορείς της περιοχής στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή.
Στην επίσκεψη συμμετείχε η Πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, Κατερίνα Καραγιάννη, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Μουσταφά Σαρνίτς, και πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από προέδρους και εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου, του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.
Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην αποστολή και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Καλτσίδης που μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για το ταξίδι αυτό και περιέγραψε τις εντυπώσεις του από την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στο Τσόρλου.
170 επιχειρήσεις και 2000 εργαζόμενοι στην ΕΟΖ του Τσόρλου
ΠτΘ: κ.Καλτσίδη επισκεφθήκατε πριν από λίγες ημέρες, μετέχοντας σε μια αποστολή, μια Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη και συγκεκριμένα αυτήν στο Τσόρλου της Τουρκίας. Θα ήθελα να μου δώσετε μια εικόνα για το τι ακριβώς είδατε και ποια είναι αυτή η εικόνα που μεταφέρατε στη διοίκηση του Επιμελητηρίου;
Π.Κ.: Θα ήθελα να δώσω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για να ενημερωθούν οι πολίτες της πόλης μας σχετικά με την ΕΟΖ του Τσόρλου η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει 170 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, από Ινδονησία, Ταϊβάν, Βέλγιο, Ολλανδία, Αμερική και πολλές άλλες χώρες οι οποίες επιχειρήσεις έχουν ένα ετήσιο τζίρο πάνω από 2 δις δολάρια και απασχολούν αυτή τη στιγμή λίγο περισσότερους από 2000 εργαζομένους. Η ΕΟΖ βρίσκεται σε μια χαρακτηρισμένη περιοχή στην οποία ελέγχεται οτιδήποτε μπει και βγει από ειδικό υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Σε κάθε ΕΟΖ της Τουρκίας υπάρχει υπεύθυνος του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας και να πω ότι στην Τουρκία υπάρχουν 19 ΕΟΖ. Οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε αυτές έχουν το πλεονέκτημα της παράκαμψης της γραφειοκρατίας στο μέγιστο δυνατόν για να εξοικονομηθεί χρόνος, τα εμπορεύματα που εισάγουν στην αρχή για να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις, κυρίως από εξειδικευμένο υλικό, δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης, δασμών. Ό,τι παράγεται στην ΕΟΖ πρέπει κατά 51% και πλέον να εξάγεται. Σε περίπτωση που εισαχθεί μια ποσότητα των παραγομένων προϊόντων από αυτές τις επιχειρήσεις στην Τουρκία επιβαρύνεται με ένα φόρο 9%ο ενώ όταν είναι για εξαγωγή ο φόρος είναι 1%ο. Αυτά είναι οι μοναδικές υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στο τουρκικό κράτος. Δεν πληρώνουν επιπλέον φόρους, έχουν ελεύθερη μετακίνηση των κεφαλαίων τους και των κερδών τους, σε όποιο νόμισμα θέλουν μέχρι και που τα λογιστικά τους βιβλία μπορούν να τα δηλώνουν στα νομίσματα που θέλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
Ίδιες οι εργασιακές συνθήκες στην ΕΟΖ με της υπόλοιπης χώρας
ΠτΘ: Ποιες είναι οι εργασιακές συνθήκες;
Π.Κ.: Ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και στη υπόλοιπη Τουρκία. Το καθαρό ημερομίσθιο που εισπράττει ο εργαζόμενος είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που θα εισέπραττε σε οποιαδήποτε επιχείρηση εργαζόταν.
ΠτΘ: Το κίνητρο για να εγκατασταθεί κάποιος στη συγκεκριμένη περιοχή είναι απλά και μόνο οι φοροαπαλλαγές;
Π.Κ.: Ακριβώς και από την άλλη είναι και η κομβικότητα της περιοχής, δηλαδή πόσο εύκολα και γρήγορα μετακινούνται τα εμπορεύματα.
ΠτΘ: Η περιοχή κατά το παρελθόν ήταν υποανάπτυκτη και η εγκατάστασή τους βοήθησε ώστε να αποκτήσουν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από ό,τι στο παρελθόν;
Π.Κ.: Σίγουρα τους βοήθησε και σίγουρα εξασφάλισε κάποιες θέσεις εργασίας που σε διαφορετικά περίπτωση δεν θα υπήρχαν, αλλά και κάποιες άλλες μικρότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν βοηθητικά προς αυτές τις μεγαλύτερες έχουν και έχουν κάποια συνεργασία, συναλλαγή, με μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΟΖ εξασφαλίζουν περισσότερη εργασία.
Στόχος τα επόμενα δύο χρόνια να γίνει η μεγαλύτερη ΕΟΖ της Τουρκίας αυτή στο Τσόρλου
ΠτΘ: Οι Τούρκοι που ήρθατε σε επαφή μαζί τους είναι ευχαριστημένοι από το πλαίσιο λειτουργίας, θέλουν να κάνουν βελτιώσεις, θεωρούν ότι οι ξένες επιχειρήσεις που είναι εκεί λειτουργούν περίπου ως στρατός κατοχής;
Π.Κ.: Όχι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται στρατός κατοχής. Στις επισκέψεις μας σε δύο μεγάλα εργοστάσια δεν διακρίναμε τέτοιο πνεύμα, αλλά είδαμε ένα πνεύμα συνεργασίας. Η διοίκηση αυτής της ΕΟΖ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, που σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας και υπό την εποπτεία του ειδικού υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει να βρει τους νέους επενδυτές και μάλιστα έχουν σκοπό στα επόμενα δύο χρόνια να γίνει η μεγαλύτερη ΕΟΖ της Τουρκίας διότι ήδη έχουν συμφωνήσει για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις.
ΠτΘ: Οι επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί είναι συμβατές με τη φυσιογνωμία της περιοχής; Τι επενδύσεις έγιναν τώρα;
Π.Κ.: Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά στην εταιρεία FOX TRONICS συνεργαζόμενη με τη HEWLLET PACKARD των υπολογιστών και παράγει κάποια τμήματα για αυτή την εταιρεία. Υπάρχουν επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εξαρτήματα αυτοκινήτων, υπάρχουν άλλες που κάνουν μοντάζ για αυτοκίνητα αλλά και για άλλου είδους μηχανήματα, υπάρχει μια εταιρεία ινδικών κεφαλαίων και συμφερόντων της οποίας το προϊόν που παράγει χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπουκαλιών που βάζουμε νερό και για διάφορες άλλες παρόμοιες χρήσεις, υπάρχει μια βελγική μεγάλη εταιρεία που χρησιμοποιεί τριακόσια περίπου άτομα και βγάζει το ύφασμα για στρώματα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δώσει μια αναβάθμιση στην περιοχή, αλλά δεν κατάλαβα, οφείλω να ομολογήσω, πολύ καλά πόσο ήταν το όφελος του κράτους, διότι δεν έχουν μια χρονική ημέρα λήξης, αλλά η άδεια που έχουν πάρει είναι για σαράντα πέντε χρόνια και έχουν δικαίωμα ανανέωσης και μάλιστα μονομερώς.
ΠτΘ: Είναι εγκαταστημένες σε ορισμένη περιοχή όπως για παράδειγμα η ΒΙΠΕ;
Π.Κ.: Είναι απόλυτα καθορισμένη η περιοχή και δεν μπορούν εκτός αυτής να μεταφερθούν. Είναι ελεγχόμενη η περιοχή για ό,τι μπει και βγει.
ΠτΘ: Η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ και άρα δεν υπάγεται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στη διακίνηση αγαθών εντός της ΕΕ, αν και είναι συνδεδεμένη τελωνειακά με την ΕΕ…
Π.Κ.: Εμείς έχουμε αυτό το πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την δημιουργία ΕΟΖ και τώρα προσπαθούν κατ’ εξαίρεσιν λόγω του προβλήματος της Ελλάδας και για να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης να δημιουργηθούν ΕΟΖ.
Η δημιουργία της ΕΟΖ βοήθησε ειδικά αυτούς που εργάζονται
ΠτΘ: Οι τοπικές αρχές που συναντήσατε αισθάνονται ότι η περιοχή τους έχει αναπτύξει το ΑΕΠ ώστε να μπορεί να βρίσκονται οι πολίτες της σε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης;
Π.Κ.: Η Τουρκία είναι πολυπληθής χώρα. Το Τσόρλου έχει περίπου 250000 κατοίκους και απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Ραιδεστό η οποία έχει 750000 κατοίκους. Σίγουρα ειδικά για αυτούς που εργάζονται βοήθησε η δημιουργία της ΕΟΖ. Για τους υπόλοιπους πόσο λιγότερο ή περισσότερο δεν μπορώ να το προσδιορίσω αν και μας είπαν και είδαμε ότι υπάρχουν αρκετές νεόδμητες οικοδομές με διαμερίσματα που πρόκειται να πωληθούν και αρκετά εξ αυτών σε εργαζόμενους της ΕΟΖ.
ΠτΘ: Για την Ελλάδα εκφράσθηκε κάποιο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες που είδατε; Ποια είναι η εικόνα που έχουν για εμάς;
Π.Κ.: Είναι μάλλον μπερδεμένοι. Φανταστείτε ότι στην ενημέρωση που είχαμε έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και πολύ απλά μας απάντησε ο Τούρκος υπεύθυνος της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται την ΕΟΖ ότι η μισθοδοσία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα του εργαζομένου και από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.
ΠτΘ: Δεν ισχύουν βέβαια εκεί όλες οι πρόνοιες του Εργατικού Δικαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα;
Π.Κ.: Στην ΕΟΖ υπάρχει ένα καθεστώς που εξασφαλίζει εν πολλοίς τους εργαζόμενους εξ όσων βέβαια καταλάβαμε και συζητήσαμε για αυτό το θέμα.
ΠτΘ: Στην Ελλάδα και στην περιοχή μας υπάρχει ένσταση για τις ΕΟΖ για τις οποίες λέγεται ότι ισοδυναμούν με «κινεζοποίηση» συνθηκών εργασίας. Έχετε αποκομίσει αυτή την εικόνα;
Π.Κ.: Όχι το να υπάρχει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους είναι ένα ενδεχόμενο που μπορούμε να το συναντήσουμε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Νομίζω ότι σε τέτοιες ειδικές περιοχές ο έλεγχος είναι πολύ εύκολος και είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί αναστάτωση σε εταιρείες που παίζουν με τα δευτερόλεπτα για να προλάβουν παραγγελίες και η φιλοσοφία αυτών των εταιρειών είναι να έχουν ικανοποιημένους όσο το δυνατόν περισσότερο τους εργαζόμενους. Βεβαίως οι απαιτήσεις τους είναι περισσότερες από ό,τι στην Ελλάδα αλλά γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι στη χώρα μας είμαστε σχετικά λίγο καλομαθημένοι ως εργαζόμενοι και κυρίως καταμετράται αυτό στην παραγωγικότητα του καθενός από εμάς.
Το ερώτημα είναι στην περιφέρειά μας που θα γίνει η ΕΟΖ
ΠτΘ: Το θέμα των εμπειριών σας το φέρατε στην Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου όπου μετέχετε προκειμένου να γίνει μια κουβέντα;
Π.Κ.: Βεβαίως, θα γίνει κουβέντα και θα πάρουμε και άλλα στοιχεία. Υπάρχει η περίπτωση να ξαναεπισκεφθούμε με πολύ περισσότερο κόσμο το Τσόρλου και πολύ πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα πρόβλημα. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουμε πέντε νομούς και όλοι έχουν τη δική τους Βιομηχανική Περιοχή. Πού θα γίνει λοιπόν αυτή η Ειδική Οικονομική Ζώνη; Σε ποια πόλη;
ΠτΘ: Το Τσόρλου ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης και μόνο εκεί υπάρχει ΕΟΖ. Άρα λέτε ότι αυτό που προτάσσεται ουσιαστικά είναι μια συγκεκριμένη περιοχή και όχι μια ευρύτερη περιφέρεια όπου θα μπορούσε όλη να λειτουργήσει ως ΕΟΖ;
Π.Κ.: Σε καμία περίπτωση. Είναι κάτι που το ρώτησα στην υπεύθυνη του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ που προσπαθεί για αυτή την ιδέα την κ. Καραγιάννη και μου είπε ότι δεν εννοούν όλη την περιφέρεια.
ΠτΘ: Αυτό βέβαια περιέχει και το αντικίνητρο ότι μπορεί να θεριέψει μια περιοχή και να μαραζώσει μια άλλη δίπλα;
Π.Κ.: Και αυτό είναι πρόβλημα αλλά θα δημιουργηθούν και πολλές ανωμαλίες διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας έχουν καταναλωτικό κοινό που είναι πολύ κοντά τους και θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα που θα είναι άσχημα για τον ανταγωνισμό των μικρών επιχειρήσεων. Φανταστείτε αν δεν υπάρχει φορολόγηση σε μια μεγάλη περιοχή τι μεγάλο πλεονέκτημα είναι να πουλά φθηνότερα τα προϊόντα της. Η επιχείρηση που είναι λοιπόν εκτός ΕΟΖ μάλλον δεν έχει τύχη.
ΠτΘ: Και προφανώς οι διπλανές της Ροδόπης περιοχές δεν είναι διατεθειμένες το αφήσουν αυτό έτσι, γιατί ήταν εκεί και εκπρόσωποί τους, και διεκδικούν και αυτές μια τέτοια εκδοχή…
Π.Κ.: Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα πρόβλημα, αν και διάβασα χθες ότι υπάρχει μια πρόταση για την δημιουργία δέκα ΕΟΖ μέσα στην περιφέρειά μας και τριών για τουρισμό.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
