Δραματικες εξελιξεις στη ΒΦΛ

Πίστωση χρόνου επιδιώκουν να κερδίζουν οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας για νʼ ανατρέψουν ή έστω να καθυστερήσουν τα σχέδια πώλησης της βιομηχανίας που έχουν προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς από τους μετόχους – τράπεζες, προφανώς και την ΔΕΠΑ, με αγοραστή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σε σημείο νʼ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν πέσει οι σχετικές υπογραφές. Την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποί τους προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Β΄ ΔΟΥ Καβάλας – εκεί ανήκει φορολογικά η βιομηχανία – ενώ από την Δευτέρα κάποιοι άλλοι βρίσκονται στην Αθήνα για να έχουν όσο πιο καλή γίνεται ενημέρωση.

Χθες το βράδυ αναμενόταν να ληφθούν αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας σε μια έκτακτη συνεδρίασή του με στόχο τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων για τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος στη ΒΦΛ για την προστασία των θέσεων των εργαζομένων, κατά συνέπεια και την αιμοδότηση του νομού από τις 1.500 οικογένειες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία.

Ο Παναγιώτης Τσιμέρογλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας μιλώντας στον ΠτΘ περιέγραψε τις δραματικές εξελίξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΒΦΛ. Μετέβη στην Αθήνα αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στη ΒΦΛ εσπευσμένα για να ενημερωθεί για την αιφνίδια, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, διαδικασία πώλησης της εταιρίας σε ιδιώτη. Εκπρόσωποι των εργαζόμενων είχαν συνάντηση στην Αθήνα την Δευτέρα και την Τρίτη με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΒΦΛ και υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γιάννη Πεχλιβανίδη, παρόντος και του εκπρόσωπου της Εμπορικής, Γιώργου Σπηλιώπουλου. «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η διαδικασία της πώλησης οδεύει προς το τέλος της κάναμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο κι αποφασίσαμε να κατεβούμε επειγόντως στην Αθήνα ομάδα του σωματείου, για να έχουμε επαφές με τον κ. Πεχλιβανίδη. Μας διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι υπογραφές. Την Παρασκευή πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Λαυρεντιάδης θα κατέβαινε στην Καβάλα και θα κατέθετε στην Εφορεία το αντίτιμο αυτής της εξαγοράς γιʼ αυτό και πολλοί εργαζόμενοι μαζί κατεβήκαμε και αποκλείσαμε την Εφορεία.

Παράλληλα, κάναμε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Στην παρούσα φάση, μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους, τους νομικούς συμβούλους της ΓΣΕΕ αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με τον οποίο είχαμε επαφές, εξετάζουμε πώς θα δρομολογήσουμε την αγωνιστική μας διάθεση.

Από την αρχή, ταχθήκαμε κατά της πώλησης της εταιρίας, τουλάχιστον για όσο χρόνο θα διαρκούσε η οικονομική εξυγίανση που προώθησε πριν 1,5 χρόνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Σιδηρόπουλος. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και ξαφνικά μαθαίνουμε πως η εταιρία θα πουληθεί. Είδαν πέρυσι τον ισολογισμό ο οποίος ήταν κερδοφόρος και άμεσα οι μέτοχοι ξεσηκώθηκαν να πουλήσουν την εταιρία».

•Μένουν

οι υπογραφές

Ο κ. Τσιμέρογλου σημείωσε ότι μένουν μόνο οι υπογραφές, οι οποίες προφανώς θα πέσουν μέχρι την Παρασκευή, γιʼ αυτό και όλες τους οι προσπάθειες είναι στην κατεύθυνση του να σταματήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία ή έστω να την αναστείλουν για μετά τις εκλογές. «Θεωρούμε πως αυτή η πώληση τη συγκεκριμένη περίοδο είναι μαύρη καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Εκτιμώ πως κανένας πρόεδρος της ΔΕΠΑ (έχει περίπου 32% των μετοχών, ενώ οι τράπεζες – μέτοχοι Εμπορική, Εθνική, Alpha έχουν αθροιστικά το 63% των μετοχών) ή της Εθνικής – διοικήσεις που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση – θα υπογράψουν προεκλογικά. Το θέμα θα πρέπει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί». Σημείωσε πως χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας το οποίο θα ενημέρωναν για το θέμα και σχεδίαζαν να ζητήσουν την διοργάνωση μιας πανκαβαλιώτικης κινητοποίησης.

Ο κ. Τσιμέρογλου εξήγησε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΒΦΛ γιατί πρόκειται για την μοναδική λιπασματοβιομηχανία της Ελλάδος με μεγάλο εργατικό δυναμικό. «Η ΒΦΛ αριθμεί 525 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ απασχολούνται και περίπου 250 με 280 συμβασιούχοι με δίμηνες, εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις, σε συνεχόμενη βάση. Επίσης, υπάρχουν εργολάβοι που παίρνουν δουλειές και απασχολούν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αλλά και λιμενεργάτες, 350 φορτηγατζήδες που διακινούν το λίπασμα, άρα περίπου 1.500 οικογένειες τρώνε ψωμί από την ΒΦΛ. Περίπου 1,5 εκ. ευρώ από τους μισθούς μας βγαίνει στην αγορά της Καβάλας και την γύρω περιοχή.

Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ΒΦΛ θα σημάνει και τον θάνατο της Καβάλας»
δήλωσε.

•Το μέλλον

των εργαζομένων

Σε περίπτωση που προχωρήσει η πώληση προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το μέλλον των εργαζόμενων και της βιομηχανίας παρουσιάζει κάποια σύννεφα. «Οι μέτοχοι και ο κ. Πεχλιβανίδης μάς έχουν διαβεβαιώσει πως σε όλες τις κινήσεις που έγιναν διασφαλίστηκαν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Ζητήσαμε εγγράφως το σχέδιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί και είναι προς υπογραφή, το business plan και τι θέλει να κάνει ο κ. Λαυρεντιάδης την επόμενη μέρα αλλά κανείς δεν τα φανερώνει.

Την επόμενη μέρα δεν την γνωρίζουμε και θεωρούμε ότι ο ιδιώτης θα θελήσει να αισχροκερδήσει, να κερδίσει χρήματα.

Εκτιμούμε πως δεν θα συνεχιστούν οι επενδύσεις που γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια γιατί η εταιρία μας όλα αυτά τα χρόνια δαπανούσε ετησίως περίπου 6 με 6,5 εκ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας με καλές συνέπειες στο περιβάλλον και τη θάλασσα. Κάτι παρόμοιο προφανώς δεν θα γίνει»
είπε ο κ. Τσιμέρογλου.

Να θυμίσουμε πως για την ΒΦΛ έχουν μεταξύ άλλων καταθέσει ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών ο Π. Λαφαζάνης ζητώντας η ιδιωτικοποίηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων να ακυρωθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας επίσης προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης ρωτώντας εάν θα παρέμβει η κυβέρνηση για νʼ αποτραπεί το τυχόν κλείσιμο της Β.Φ.Λ. και νʼ αναλάβει τις ευθύνες για τη λειτουργία του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής.

Η εταιρία Β.Φ.Λ. Α.Ε ιδρύθηκε το 1961 από τον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και άρχισε να λειτουργεί το 1965 στην περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα. Το Δημόσιο συμμετέχει έμμεσα, αφού το 33 % του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανήκει στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), που το απέκτησε έναντι χρεών (περίπου 55 εκατ. ευρώ).

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.