Διεκδικουν το παρον και το μελλον της αλιειας
Με δυναμικά συνθήματα όπως «Τα δελφίνια ζουν, οι άνθρωποι πεινούν, οι ψαράδες απαιτούν», «Όχι, όχι στον αγωγό, μόνο ψάρια στο Θρακικό», «Της κυβέρνησης τα λάθη είναι του ψαρά τα πάθη» αλλά και «ΕΛΓΑ – ΕΛΓΑ και στον ψαρά» η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας ΑΜ-Θ πραγματοποίησε χθες το πρωί δυναμική κινητοποίηση η οποία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής με τοποθετήσεις αλιέων και πολιτικών και συνεχίστηκε με πορεία προς την περιφέρεια ΑΜ-Θ κι επίδοση ψηφίσματος στον περιφερειάρχη, Δ. Σταμάτη όπου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματά τους.
Χαρακτηριστική ήταν η έντονη παρουσία πολιτικών προσώπων στην εκδήλωση – συγκέντρωση, τόσο θεσμικών παραγόντων όπως ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος όσο και εκπροσώπων κομμάτων, όπως οι γραμματείς Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ Παύλος Δαμιανίδης και του ΣΥΝ Τάκης Χαρίτος, αλλά και στελεχών από τη ΝΔ και το ΚΚΕ, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για να δηλώσουν ότι συμμερίζονται την αγωνία των ψαράδων. Η συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο ίσως και να προοιωνίζει μια πολιτική αφύπνιση όλων των κομμάτων στο μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο, μια και… συνήθως δεν συμμετέχουν όλοι με την ίδια ζέση.
Γ. Διαμαντάκης «Ζητάμε ίση μεταχείριση με τους ευρωπαίους ψαράδες»
Ο πρόεδρος των Αλιέων Φαναρίου Γιάννης Διαμαντάκης εξήγησε ότι ο αγώνας τους έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και 1,5 χρόνο λόγω του φυτοπλαγκτόν που ανάγκασε τα καΐκια τους επί τέσσερις μήνες να μείνουν δεμένα. Δυστυχώς, όπως είπε, τότε δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και το κακό είναι ότι δεν μας προσέχει κανείς, όχι μόνο από τον νομό μας και όλη την περιφέρεια αλλά από την Αθήνα.
Φτάσαμε να οδηγηθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα από αγανάκτηση» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του νομάρχη, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτή όπως και του γ.γ. της περιφέρειας, όχι όμως και από την κεντρική διοίκηση. Στη συνέχεια, ο κ. Διαμαντάκης μίλησε για ένα γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια με τους τούρκους συναδέλφους τους. «Πολλές φορές τα τουρκικά σκάφη αλωνίζουν το Θρακικό Πέλαγος και δεν προσέχει κανείς. Πρόκειται για σκάφη που πρέπει να δουλεύουν στην υπερπόντια αλιεία, μια και είναι των 40 και 50 μέτρων.
Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να δείξει ενδιαφέρον και προσοχή γιατί το Θρακικό Πέλαγος, με το φυτοπλαγκτόν, τα τουρκικά σκάφη αλλά και τον πετρελαιαγωγό που θα γίνει έχει προβλήματα.
Εκεί που καταλήγει ο αγωγός είναι το χειρότερο σημείο από πλευράς ρέματος. Μέσα σε μια μέρα, το Θρακικό μπορεί να γεμίσει πετρέλαιο και να καταστραφεί η αλιεία και ο τουρισμός. Όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέξουν οι αρμόδιοι γι’ αυτό και ζητούμε η κάθε κυβέρνηση να ορίζει έναν υφυπουργό Αλιείας που θα είναι ενημερωμένος γύρω από τα θέματα αλιείας και να είναι έτοιμος όταν πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις ο κ. Διαμαντάκης είπε ότι ζητούν ίση μεταχείριση με τους αγρότες. «Ζητάμε να μας εντάξουν στον ΕΛΓΑ μια και ανήκουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αποζημιωνόμαστε και μέχρι τώρα ο ψαράς δεν έχει πάρει ούτε μια δραχμή.
Από όλες τις απόψεις μας έχουν στην άκρη. Η Ε.Ε. ορίζει αυστηρά μέτρα τα οποία οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά, γιατί διαφορετικά θ’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τα λιμεναρχεία. Είναι όλοι απέναντί μας γι’ αυτό κι επιλέξαμε την κινητοποίηση».
Ένα από τα αιτήματά τους έχει να κάνει με την «έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές από τα μεγάλα θηλαστικά». Ο κ. Διαμαντάκης σημείωσε ότι είναι προστατευμένα είδη από την Ε.Ε. «Το θέμα είναι ότι οι ψαράδες της Ε.Ε. αποζημιώνονται για τις ζημιές που προκαλούν τα δελφίνια αλλά εμείς όχι, γι’ αυτό και ζητάμε έναν ενήμερο υπουργό που να διασφαλίζει την ίση μεταχείρισή μας με τους ευρωπαίους ψαράδες».
Στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κ. Διαμαντάκης είπε ότι ο μόνος που τους στάθηκε ήταν ο Γ. Πεταλωτής αλλά οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που κατέθεσε ήταν αρνητικές.
Γ. Παγώνης «Προβληματική οικονομική κατάσταση που φτάνει στα όρια
της εξαθλίωσης»
Ο γενικός γραμματέας των παράκτιων αλιέων της Νέας Περάμου Γιώργος Παγώνης μίλησε αναλυτικά για τα αιτήματά τους, καθώς βρέθηκαν από τη Ν. Πέραμο στην Κομοτηνή να διαμαρτυρηθούν από κοινού με τους συναδέλφους τους από όλη την περιφέρεια. «Αντιμετωπίζουμε προβληματική οικονομική κατάσταση που φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης. Έχουμε τη δραματική μείωση των ιχθυοπληθυσμών, τα προβλήματα από τη μη κατοχύρωση του επαγγέλματος του επαγγελματία ψαρά, τις τραγικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των συρόμενων και δυναμικών εργαλείων όπως είναι η μηχανότρατα και το γρι – γρι.
Έχουμε την ασύδοτη αλιευτική δράση των ερασιτεχνών που ασκείται με επαγγελματικά μέσα. Οι ερασιτέχνες είναι τόσοι πολλοί όσοι να εκτιμάται ότι τα αλιεύματα που πιάνουν ανά την Ελλάδα να υπερτερούν κατά πολύ αυτών των επαγγελματιών.
Έχουμε την καθημερινή καταστροφή των εργαλείων μας από τα δελφίνια, τα θηλαστικά και ασυνείδητους ιδιοκτήτες μηχανοτρατών, όπως και τη μη αποζημίωσή μας από τη λαίλαπα του φυτοπλαγκτόν στις αρχές του 2008, αλλά και τη μη ασφάλιση της παραγωγής και των εργαλείων μας από τον ΕΛΓΑ». Τόνισε και ο κ. Παγώνης με τη σειρά του πως ό,τι και να συμβεί βρίσκονται στο έλεος του θεού, ενώ μίλησε για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αλιευμάτων που προσβάλλουν τη δική τους παρθένα ποικιλία αλιευμάτων.
Μίλησε επίσης για έλλειψη σωστής αστυνόμευσης για τους παράνομους που έμειναν στη θάλασσα και γδέρνουν τον βυθό.
Ο Γ. Παγώνης εξήγησε ότι στη Νέα Πέραμο δραστηριοποιούνται 54 παράκτιοι αλιείς από τους οποίους οι 25 έχουν αλιευτικά σκάφη και απασχολούν είτε άτομα της οικογένειας τους για προσωπικό είτε εργάτες. «Οι νέοι δεν θέλουν να βγουν στη θάλασσα γιατί βλέπουν τι γίνεται και τι μέλλει γεννέσθαι τα επόμενα χρόνια. Είναι άτομα 30 με 35 ετών ενώ έχουμε και άτομα που μέχρι τα 70 πηγαίνουν ακόμη στη θάλασσα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους βγάζοντας 2- 3 κιλά ψάρια».
Ο κ. Παγώνης είναι γιος ψαρά και γνωρίζει από κοντά στο επάγγελμα. Κάποια στιγμή έφυγε στο εξωτερικό να εργαστεί, να βγάλει κάποια χρήματα και ν’ αγοράσει ένα σκάφος που θα του επιτρέπει να εργαστεί στη θάλασσα. «Σήμερα είμαι ψαράς και διαπιστώνω ότι το εισόδημά μου δεν φτάνει για να συντηρήσω το εισόδημά μου» δήλωσε.
Σ. Μωραϊτης «Σε όλη την περιφέρεια ζουν 1.000 οικογένειες αλιέων»
«Πρωταγωνιστής» της συγκέντρωσης ήταν o Στέλιος Μωραϊτης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας ΑΜ-Θ. Περιεκτικά μετέφερε στους δημοσιογράφους ότι η παρουσία των ψαράδων στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, από όλη την περιφέρεια, δείχνει ότι αφήνουν το δρόμο των εγγράφων και μπαίνουν στον δρόμο του αγώνα μαζί με τις οικογένειές τους. «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε να είναι εδώ οι συνάδελφοί μας από το Οφρύνιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη» δήλωσε. Σε όλη την περιφέρεια δραστηριοποιούνται 1.000 οικογένειες αλιέων, σύμφωνα με τα καΐκια που δουλεύουν σε όλη την περιφέρεια.
Μαρία Αμπατζή
Ψήφισμα
Το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας που επιδόθηκε στον περιφερειάρχη κι εστάλη σε μια σειρά φορέων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο έχει ως εξής:
Οι παράκτιοι ψαράδες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 1 Απριλίου 2009 ημέρα Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας μας, αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:
ΖΗΤΑΜΕ
1.Άμεση καταβολή των ενισχύσεων για το φυτοπλαγκτόν.
2.Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές από τα μεγάλα θηλαστικά.
3.Συνεχή και όχι κάθε δίωρο, παρακολούθηση του VMS και δημιουργία πλαισίου, ώστε οι ποινές για τους παραβάτες να μην είναι μόνο χρηματικές, αλλά στέρηση της άδειας του σκάφους για ένα (1) μήνα και μετά από τρεις (3) υποτροπές ολική αφαίρεση.
4.Διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για την καταμέτρηση των Ποσειδωνιών, Τραγανών και Ξερών της περιφέρειάς μας και την προστασία τους, από τα συρόμενα εργαλεία.
5.Κανένα επαγγελματικό εργαλείο στην ερασιτεχνική αλιεία. Πυροφάνι, Παραγάδι, Συρτή με ζωντανό δόλωμα να απαγορευτούν άμεσα. Έλεγχοι ποσοτήτων (μέχρι 3 κιλά) και έλεγχοι εμπορίας αλιευμάτων. Να απαγορευτεί κάθε αλιευτική δραστηριότητα, πριν την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.
6.Ένταξη στο καθεστώς ΕΛΓΑ και της παράκτιας αλιείας.
7.Άμεσο άνοιγμα όλων των μέτρων του ΕΠΑΛ 2007-2013
8.Θέσπιση διαβατηρίου του ψαριού, ώστε τα εισαγόμενα είδη, να μην «βαφτίζονται» Ελληνικά, αλλά να συνοδεύονται από την αντίστοιχη ταυτότητα προέλευσης.
9.Άσκηση πραγματικών ελέγχων στα λιμάνια, στις ιχθυόσκαλες, στην αγορά για τα υπομεγέθη αλιεύματα.
10.Στελέχωση και εξοπλισμός με τα απαραίτητα μέσα των λιμεναρχείων της Περιφέρειας Ανατ. Μακ. Θράκης, για ουσιαστική αστυνόμευση της λαθραλιείας.
11.Ουσιαστικός έλεγχος της εισόδου επαγγελματιών στο χώρο της παράκτιας αλιείας με τη θέσπιση πλαισίου που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια του επαγγελματία ψαρά.
12.Προσφυγή στη Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Τούρκικα σκάφη που αλιεύουν έξω και πέρα από κάθε κανόνα, στα διεθνή, και όχι μόνο, ύδατα.
13.Να εξεταστούν, με ταχύτατους ρυθμούς, όλες οι προσφυγές στο Συμβούλιο Αλιείας τον ΥΠΑΑΤ και να φτάσουμε επιτέλους στο σήμερα.
14.Δημιουργία στην Περιφέρεια, Συμβουλίου Αλιείας με τη συμμετοχή ψαράδων, επιστημονικών ιδρυμάτων και αρμόδιων υπηρεσιών για τη σωστή διαχείριση των αλιευτικών θεμάτων της Περιφερείας.
15.Συμμετοχή στις αποφάσεις για τον Πετρελαϊκό αγωγό. Πρόβλεψη αποζημιώσεων για τους ψαράδες σε περίπτωση ρύπανσης.
16.Δημιουργία νέων και εκσυγχρονισμός υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων.
17.Απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση πετρελαίου στα Α/Κ σκάφη και γρήγορη επιστροφή του Ε.Φ.Κ.
18.Διενέργεια συστηματικών ελέγχων για την πρόληψη και αποτροπή της ρύπανσης στον θαλάσσιο χώρο.
19.Δημιουργία Υπουργείου ή τουλάχιστον Υφυπουργείου Αλιείας.
20.Χτύπημα των κυκλωμάτων που ελέγχουν την αγορά των αλιευμάτων.
21.Πάγωμα κάθε συζήτησης ή σκέψης για την μείωση των επιτρεπόμενων αποστάσεων αλίευσης από την ακτή, στο Θρακικό πέλαγος, για τις μηχανότρατες.
Δηλώνουμε
Ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, συσπειρωμένοι στις οργανώσεις μας με κάθε μέσον προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου μας και η αειφορία της θάλασσας».
Το ψήφισμα αυτό αποφάσισαν να επιδοθεί στους:
Πρόεδρο Δημοκρατίας
Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Υπουργούς ΥΠΑΑ και Τ, ΥΕΝ, ΥΠΕΧΩΔΕ
Βουλευτές της Περιφέρειας
Γ. Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατ. Μακ. και Θράκης
Νομάρχες της Ανατ. Μακ. και Θράκης
Βουλευτές της Ανατ. Μακ. και Θράκης
Δημάρχους της Ανατ. Μακ. και Θράκης
Πρόεδρο της Βουλής
Αρχηγούς των Κομμάτων
ΜΜΕ
Μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Συνάντηση αλιέων με τον περιφερειάρχη
Μετά την συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, οι αλιείς οδηγήθηκαν προς την περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δέχθηκε χθες στο γραφείο του στην Κομοτηνή, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, όπου είχαν μία γόνιμη και ουσιαστική συνάντηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως στη συνέχεια ανακοινώθηκε.
Οι παράκτιοι αλιείς επέδωσαν ψήφισμα στον γενικό γραμματέα με τα αιτήματά τους και τον ενημέρωσαν για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σταμάτης σημείωσε: «Έχω μια ιδιαίτερη σχέση επαφής με τους ανθρώπους της θάλασσας και μεταξύ μας ισχύει ένας κώδικας καλής επικοινωνίας. Δέχθηκα την αντιπροσωπεία των παράκτιων αλιέων και εξετάσαμε τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμά τους. Για θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν από την περιφέρεια, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης. Τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητας κυρίως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα αποστείλω τα αντίστοιχα αιτήματα του ψηφίσματος στα αντίστοιχα υπουργεία, ενώ θα προσπαθήσω να πετύχω συνάντηση αντιπροσωπείας των παράκτιων αλιέων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η τάξη των αλιέων εργάζεται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, οι αλιείς χρειάζεται να προστατευτούν στην άσκηση της δραστηριότητάς τους και ως εκ τούτου, με κατανόηση και συμπάθεια βλέπουμε τα αιτήματά τους. Από την πλευρά της περιφέρειας και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε» διαβεβαίωσε.
Επιστολή συμπαράστασης Γ. Πεταλωτή
Προς τους παράκτιους αλιείς
Με επιστολή του προς την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής εκφράζει τη συμπαράστασή του με την ευκαιρία της κινητοποίησής του.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:
«Με την ευκαιρία της σημερινής σας κινητοποίησης, σας εκφράζω την αμέριστη και ειλικρινή μου συμπαράσταση. Όπως έχω έμπρακτα αποδείξει στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων και με τις πολιτικές μου τοποθετήσεις, ο αγώνας των παράκτιων αλιέων με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Για τρεις κυρίως λόγους:
• Είναι δίκαιος, λογικός και τεκμηριωμένος, συγκεκριμένος και με συγκροτημένη ανάπτυξη
• Η προσφορά του κλάδου σας στη διατροφή μας είναι ανεκτίμητη και είναι αποτέλεσμα σκληρής και απαιτητικής εργασίας, εκτεθειμένης στις ιδιοτροπίες της φύσης
• Η ικανοποίηση των αιτημάτων σας συνάδει με την ουσιαστική προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος και προσθέτει αξία στις επιδιώξεις μας στο ΠΑΣΟΚ για μια αρμονική, ισορροπημένη σχέση περιβάλλοντος και παραγωγής
Οι παράκτιοι αλιείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχετε δίκιο να αισθάνεστε αδικημένοι και παραμελημένοι. Σας έχει εκφραστεί πολλές φορές η συμπάθεια της Πολιτείας αλλά στην πράξη βιώνετε την αδιαφορία της. Κινδυνεύετε να εξαφανισθείτε επαγγελματικά και η Πολιτεία αδυνατεί να κατοχυρώσει και να προστατέψει ουσιαστικά το επάγγελμά σας αν και οφείλει κατ’ ελάχιστον:
• Να σας ακούσει προσεκτικά και να λάβει τα προσήκοντα μέτρα για την ανεξέλεγκτη και παράνομη αλιεία, για τη δραματική μείωση των ιχθυοπληθυσμών, για την υπεραλίευση, για την ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις εξασφάλισης μιας βιώσιμης αλιείας, για την προστασία των περιοχών αλιείας
• Να μεριμνήσει για την τάχιστη ένταξή σας στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεσθε για την καταστροφή των δικτυών σας από τα δελφίνια και για τις ζημίες σας λόγω φυσικών φαινομένων όπως το φυτοπλαγκτόν
• Να αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και τα αλιευτικά καταφύγια και να εξασφαλίσει την επαρκή αστυνόμευση από τα κατά τόπους λιμεναρχεία
Η έως τώρα στάση της Πολιτείας απέναντι στις τεκμηριωμένες θέσεις και τα αιτήματά σας προκαλεί απογοήτευση, αφού όχι μόνο δεν τα στηρίζει αλλά προκαλεί και άλλα προβλήματα, είτε αδυνατώντας να ελέγξει τα υπομεγέθη αλιεύματα είτε αδυνατώντας να πατάξει το φαινόμενο της μετατροπής των εισαγόμενων αλιευμάτων σε ελληνικά.
Η θερμή μου συμπαράσταση στον αγώνα σας ως Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και το ίδιο ισχύει και για το κόμμα μου. Εύχομαι να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί σας και να καρποφορήσουν οι προσπάθειές σας. Εγώ στέκομαι φυσικά δίπλα σας, όπως πάντα έκανα, και θα συνεχίσω να είμαι στη διάθεσή σας όποτε απαιτηθεί εφεξής».
Το κείμενο καταλήγει με τις ευχές του κ. Πεταλωτή για «Καλή επιτυχία».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
