Ποιοτητα διαχρονικη με συνεπεια

Η αγορά ενός καλού αυτοκινήτου περνά πάντα από τον πωλητή και τους ανθρώπους που στελεχώνουν μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, από όλους αυτούς που περνούν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους για το καλό αυτοκίνητο στον πελάτη.

Από τις παλαιότερες αντιπροσωπείες στην περιοχή μας η Ι.Μ. Μαυρίδης Α.Ε. εδώ και πολλά χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών, θέση όμως που δεν την κέρδισε τυχαία. Οικοδομήθηκε χρόνο με το χρόνο κι επαφή με την επαφή, μέσα από ζήλο και δουλειά υπεύθυνη που κατέστησαν την αντιπροσωπεία Νο 1 στη συνείδηση των πελατών.

Ο ΠτΘ συζητά με τον Κωνσταντίνο Καρακίτσο, που εδώ και δεκαοκτώ χρόνια είναι υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας.

ΠτΘ: κ. Καρακίτσο, ξεκινώντας την συζήτησή μας, ποια είναι η πορεία της επιχείρησης;

Κ.Κ.:
Ιδρυτής της επιχείρησης είναι ο κ. Μαυρίδης Γιάννης, που εδώ και 38 χρόνια ασχολείται ως ντήλερ της Volkswagen και της AUDI. Μέχρι το 1987 ήταν ατομική επιχείρηση και όλες οι εργασίες ήταν υπ’ ευθύνη του κ. Μαυρίδη. Από το 1987 έγινε Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία μερίδια έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας Μαυρίδη και όλα πλην ενός εργάζονται σε αυτήν. Θα λέγαμε συνεπώς πως πρόκειται για μία καθαρή οικογενειακή επιχείρηση. Ο κ. Μαυρίδης ξεκίνησε την επιχείρηση στην Ιερωνύμου ως μηχανικός αυτοκινήτων, αλλά στην πρώτη πενταετία πήρε την αντιπροσωπεία της Volkswagen και μάλιστα από την τότε εισαγωγέα κ. Πανά, πριν δηλαδή την αναλάβει η Cosmocar, η οποία έχει την αντιπροσωπεία εδώ και τριάντα χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην Εθνάρχου Μακαρίου σε κτίριο με πρόβλεψη για έκθεση αυτοκινήτων, το οποίο ήταν το πιο οργανωμένο σε ολόκληρη τη Θράκη, γιατί ήταν μία κάθετη μονάδα, δηλαδή εμπορία αυτοκινήτων ανταλλακτικά και service και από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται αυτό το μαγαζί. Πριν από δύο χρόνια έγινε επέκταση στην Υψηλάντου 3 -5 αποκλειστικά για την εμπορία της Audi και σε ένα μήνα θα γίνει καινούργια επέκταση, δίπλα στο κατάστημα της Εθνάρχου Μακαρίου, για τη Volkswagen. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη.

ΠτΘ: Ποια είναι η θέση σας στην αγορά;

Κ.Κ.:
Όσον αφορά στην Volkswagen είμαστε πάντα κάθε χρόνο από τις πρώτες επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και σέρβις στο νομό.

Σαφώς όμως η πρωτιά νομίζω ότι κολακεύει τον οποιονδήποτε. Το θέμα είναι η πρωτιά να αφορά στα έσοδα, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μία κερδοσκοπική επιχείρηση.

ΠτΘ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δικής σας αντιπροσωπείας έναντι των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων;

Κ.Κ.:
Θα ήθελα να τονίσω ότι η προσφορά μας δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά την τελευταία δεκαετία . Η Cosmocar, ως αποκλειστικός εισαγωγέας της Volkswagen και της AUDI στην Ελλάδα έχει οργανώσει ένα δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπόρων με τους οποίους συνεργάζεται και το οποίο μέχρι σήμερα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, τόσο σε θέματα εγκαταστάσεων όσο και σε θέματα έμψυχου δυναμικού. Το σέρβις είναι αδιάκοπο, με αποτέλεσμα να έχει την καλύτερη εικόνα στην αγορά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το προϊόν που πουλάμε, τόσο στη Volkswagen στην κατηγορία της, όσο και στην AUDI στην πολυτελή κατηγορία, είναι κορυφαίο. Πρόκειται για γερμανικά αυτοκίνητα και γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί έχουν μία παράδοση στο αυτοκίνητο στην παγκόσμια παραγωγή, αλλά και στο after sales. Επίσης, δεν αρκεί μόνο να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο, πρέπει μετά να το υποστηρίξεις με αγάπη, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη λεπτομέρεια.

ΠτΘ: Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται ότι σήμερα ένα αυτοκίνητο κοστίζει πολύ, και ιδιαίτερα κάποιων συγκεκριμένων αντιπροσωπειών. Εσείς τι απαντάτε;

Κ.Κ.:
Σε αυτούς που λένε ότι είναι ακριβές οι αντιπροσωπείες θα απαντήσω ότι είμαστε φθηνοί, τόσο όσο δεν μπορούν να φανταστούν οι πελάτες, γιατί «το ακριβό είναι φθηνό» και θα σας εξηγήσω γιατί. Μία δαπάνη για επισκευή κάποιου συστήματος του αυτοκινήτου, η οποία φαίνεται ότι είναι ακριβή, σε μία οποιαδήποτε επίσημη αντιπροσωπεία μπορεί να κοστίσει, αλλά θα γίνει για μία μόνο φορά. Αν γίνει οπουδήποτε αλλού, για το ίδιο πρόβλημα ο πελάτης θα πληρώσει δύο και τρεις φορές. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το φθηνό και ποιο το ακριβό.

ΠτΘ: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο που ζητείται περισσότερο;

Κ.Κ.:
Από τη Volkswagen το Golf είναι θρύλος πλέον ως αυτοκίνητο και πολλοί προσπαθούν να το μιμηθούν, είναι σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του επιβατικού αυτοκινήτου και παράδειγμα προς μίμηση.

ΠτΘ: Το συγκεκριμένο μοντέλο απευθύνεται κυρίως σε νέους;

Κ.Κ.:
Απευθύνεται περισσότερο στους νέους, αλλά σαφώς απευθύνεται και σε όλες τις άλλες ηλικίες, όπως και σε άνδρες και σε γυναίκες, και σε αυτό οφείλει την επιτυχία του.

ΠτΘ: Σήμερα έχει επηρεασθεί ο τομέας πώλησης και αγοράς αυτοκινήτου από τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κρίση;

Κ.Κ.:
Το θέμα χρειάζεται σαφώς ανάλυση. Η κρίση αφορά σε όλη την αγορά. Αν παρακολουθήσετε τις ταξινομήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες θα δείτε ότι οι πωλήσεις κορυφώνονται και αυξάνονται, γεγονός που σημαίνει, κατά την προσωπική μου άποψη, ότι όταν έχει κρίση η αγορά και όταν υπάρχει δυστοκία στον κόσμο, αυτός που έχει για παράδειγμα πέντε εκατομμύρια και αδυνατεί να αγοράσει οτιδήποτε – γιατί ούτε σπίτι μπορεί να αγοράσει και στην τράπεζα να τα καταθέσει δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα επιτόκια καταθέσεων – το μόνο που μένει και μπορεί να αγοράσει με το συγκεκριμένο ποσό είναι αυτοκίνητο. Από την άλλη, έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πόλεμο μεταξύ των τραπεζών με τα επιτόκια, με τα προγράμματα των εταιριών που εισάγουν αυτοκίνητα και με τις άτοκες δόσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγοράζει αυτοκίνητο. Δηλαδή δεν έχει πού να επενδύσει τα χρήματά του και προκειμένου να χάνει την αξία των χρημάτων του αποφασίζει να τα επενδύσει στο αυτοκίνητο.

ΠτΘ: Η εταιρεία σας έχει χρηματοδοτικά προγράμματα;

Κ.Κ.:
Έχουμε χρηματοδοτικά προγράμματα και συγκεκριμένα έχουμε χρηματοδότηση από έξι μέχρι εβδομήντα δύο δόσεις μηνιαίες, με κυμαινόμενο επιτόκιο, με δυνατότητα εξόφλησης όλου του ποσού που έχει χρηματοδοτηθεί ο πελάτης μετά τους δώδεκα πρώτους μήνες και χωρίς ποινή τραπεζική. Έχει γίνει μία τέτοια συμφωνία με κάποιες τράπεζες, όπως επίσης ο πελάτης έχει την ευελιξία να πληρώσει μαζί κάποιες δόσεις, μικραίνοντας έτσι το χρόνο και κερδίζοντας φυσικά τον τόκο, ο οποίος εκπίπτει.

ΠτΘ: Τι εννοείτε όταν λέτε ποινή τραπεζική;

Κ.Κ.:
Οι τράπεζες, όταν προεξοφλεί κάποιος ένα δάνειο, του επιβάλλουν ποινή, γιατί οι τράπεζες κερδίζουν από το δάνειο και όσο ο πελάτης το καθυστερεί τόσο περισσότερο αυτές κερδίζουν. Αν αποφασίσει να εξοφλήσει γρηγορότερα τις υποχρεώσεις του η τράπεζα επιβάλλει ως ποινή κάποιο πρόστιμο. Στα χρηματοδοτικά μας προγράμματα δεν ισχύει κάτι τέτοιο και όλα είναι άτοκα με κυμαινόμενο επιτόκιο.

ΠτΘ: Τελευταίως όμως, κ. Καρακίτσο, ακούμε ότι οι Τράπεζες ετοιμάζουν για πλειστηριασμό ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, κάποιοι μιλάνε για 30.000, άλλοι για 130.000 εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων να τα πληρώσουν.

Κ.Κ.:
Οπωσδήποτε υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά όχι σε αυτά τα νούμερα. Όσον αφορά στη δική μας επιχείρηση δεν υπάρχει ούτε ένα. Καμία επώνυμη μάρκα δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή μπαίνουν μάρκες που δεν πουλάνε. Είναι κίνητρο να πας να πάρεις αυτοκίνητο και να δώσεις προκαταβολή μετά από 4 χρόνια. Εκεί μπορεί να έχουμε εκπλήξεις για κάποιο αριθμό αυτοκινήτων, διότι γιατί ο άλλος να πληρώσει ένα αυτοκίνητο τεσσάρων χρονών που είναι για άλλαγμα και παρουσιάζει του κόσμου τα προβλήματα. Εμείς είμαστε μακριά από τέτοιες λογικές. Στόχος μας είναι να συντηρήσουμε το κύρος της μάρκας. Δεν χαρίζουμε, δεν μοιράζουμε λεφτά, δεν ρίχνουμε το αυτοκίνητο τόσο χαμηλά. Η μάρκα έχει ένα κύρος για αυτό και η τιμή μεταπώλησης της Volkswagen είναι η ψηλότερη που υπάρχει, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω αυτοκίνητα άλλων εταιρειών. Όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά για τα λεφτά που αξίζουν και δεν κατηγορώ κανέναν. Απλά εμείς δεν πουλάμε με αυτές τις διαδικασίες και λογικές.

ΠτΘ: Έχουν αυξηθεί οι τιμές των αυτοκινήτων, κ. Καρακίτσο;

Κ.Κ.:
Η τιμή του αυτοκινήτου δεν έχει ανεβεί. Τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια η δικιά μας εταιρεία κρατά τις ίδιες τιμές με κάποιες μικρές αποκλίσεις, άνευ σημασίας.

ΠτΘ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προτερήματα ενός σωστού πωλητή αυτοκινήτων;

Κ.Κ.:
Ο πελάτης θέλει συνέπεια και αλήθεια. Εμείς φροντίζουμε να είμαστε αληθινοί σε αυτά που λέμε. Δηλαδή, όταν λέμε ότι το αυτοκίνητο θα παραδοθεί στον πελάτη σε μία εβδομάδα ή σε δέκα ημέρες ή σε πενήντα, αυτό θα γίνει. Εκτός αν συμβεί κάτι που είναι πάνω από τον έλεγχό μας, όπως πριν δύο χρόνια υπήρξε πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αλλαγή του καθεστώτος εκτελωνισμού των αυτοκινήτων και κάποια αυτοκίνητα καθυστέρησαν κάποιους μήνες, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, που μας ανάγκασε να μεταφέρουμε όλες τις διαδικασίες στη Βενετία. Αν γίνει μία απεργία ενός μήνα δεν μπορώ να είμαι συνεπής, γιατί έχω πρόβλημα στον εκτελωνισμό του αυτοκινήτου. Εμείς φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η πειθώ καθώς και η πίστη σε αυτό που πουλάς και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτούς τους τομείς είμαστε φερέγγυοι και συνεπείς. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δημόσιες σχέσεις.

ΠτΘ: Υπάρχουν σήμερα εταιρείες που διαφημίζουν το μέτρο της απόσυρσης. Τελικά ισχύει ή όχι;

Κ.Κ.:
Πολλές εταιρείες τη διαφημίζουν, ωστόσο απόσυρση σήμερα δεν υπάρχει. Αν θα ισχύσει δεν το ξέρω. Θέλω να πιστεύω ότι θα ισχύσει, αλλά ακόμη και να γίνει κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει με το καθεστώς που ίσχυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 Δηλαδή τα κίνητρα θα είναι φορολογικά.

ΠτΘ: Διαβάσαμε στον τύπο ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων που έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια ζωής, συγκεκριμένα 13. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κ.Κ.:
Υπάρχει μία πρόταση στους αρμόδιους της Κομισιόν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για ανώτερη ηλικία στο αυτοκίνητο. Δεν γνωρίζω αν θα είναι δώδεκα ή δεκαπέντε χρόνια από τη στιγμή που βγαίνει το αυτοκίνητο από το εργοστάσιο μέχρι την υποχρεωτική απόσυρσή του. Εκεί όμως οδεύουν τα εργοστάσια, τα οποία έχουν κάνει μία συμφωνία μεταξύ τους και προσπαθούν να την περάσουν μέσω ΕΕ. Αυτό για μας τους ασχολούμενους με την εμπορία είναι καλό, αλλά και για όλους τους άλλους, γιατί πιστεύω ότι έχοντας μεγαλύτερη παραγωγή τα εργοστάσια και έχοντας εξασφαλισμένη τη διάθεση, τα αυτοκίνητα θα είναι και πιο φθηνά. Και συγχρόνως θα κάνει και καλό στο περιβάλλον. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο είκοσι ετών και να το ρυπαίνει.

ΠτΘ: κ. Καρακίτσο σας ευχαριστώ πολύ

Κ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.