Υπ’ ατμον οι φορεις της Ροδοπης

Το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί ή αρνείται να στηρίξει οικονομικά τον ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός με τη σειρά του μετρώντας τα «παγωμένα» αποθεματικά αποφασίζει να κόψει την επιδότηση εργασίας που δίνεται στις παραμεθόριες περιοχές. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία πριν λίγες μέρες στους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ροδόπης, που επιχειρούν δια του νομάρχη κ. Γιαννακίδη να διαπιστώσουν τους λόγους που ώθησαν το υπουργείο σε μια δυσάρεστη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες απόφαση. Το θέμα συζητήθηκε με τον κ. Γιαννακίδη, το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών, σε έκτακτη σύσκεψη. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν κι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων.

Το νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη επισκέφθηκε, το πρωί της Πέμπτης, το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης, και πέρα από τα καθιερωμένα ζητήματα ασχολήθηκαν μ΄ ένα μεγάλο για την περιοχή πρόβλημα: «Πριν λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε στον τοπικό ΟΑΕΔ, μια απόφαση του διοικητή Γιάννη Νικολάου για αναστολή της επιδότησης εργασίας, το λεγόμενο 12%. Είναι μια ετήσια δαπάνη που αγγίζει τα 3 δις. δρχ. και αφορά 350 επαγγελματίες χρήστες, που ανά εξάμηνο διπλασιαζόμενοι είναι 700. Είναι ένα σοβαρό ταμειακό πρόβλημα που αγγίζει τους ίδιους τους εργαζόμενους». Ο κ. Γιαννακίδης επιχείρησε απ΄το πρωί της Πέμπτης να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να του γνωστοποιηθεί αν το πρόβλημα είναι πολιτικό ή ταμειακό και σε περίπτωση που δεν επιλυθεί να προσδιορίσουν τις κινήσεις τους. Η απόφαση αφορά όλες τις παραμεθόριες περιοχές και οι πολιτικοί της περιοχής δεν γνώριζαν τις δυσάρεστες εξελίξεις: «Είχα μια επικοινωνία με τον κ. Νικολάου, ο οποίος μου είπε επί λέξει «έχω εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, επί μακρό χρονικό διάστημα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει χρηματοδοτήσει τον ΟΑΕΔ». Αυτό θα αξιολογηθεί εφόσον έχω πρωτογενή πληροφόρηση απ΄τον υφυπουργό Εργασίας κ. Λευτέρη Τζιώλα».

«Ανοίγει» ο αναπτυξιακός νόμος

Η επαφή του νομάρχη Ροδόπης με το προεδρείο του Συνδέσμου περιστράφηκε γύρω απ΄τα προβλήματα της ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ο ίδιος πρότεινε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από κοινού να προσδιορίσουν μια δέσμη μέτρων που θα οδηγήσουν στην καλύτερη συνεργασία. Το αγκάθι της περιοχής είναι ο αναπτυξιακός νόμος που έχει πάψει να είναι θελκτικός για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επενδύσεων στην περιοχή. Ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Νίκος Βουγιουκλής σχολιάζει την επαφή τους με το νομάρχη Ροδόπης και τις εξελίξεις που ακολουθούν τον αναπτυξιακό νόμο: «Η συνάντησή μας ήταν εποικοδομητική και την αναμέναμε. Αυτό φάνηκε από τις άμεσες ενέργειές του, μόλις είδε κάποια προβλήματα, ένα απ΄τα οποία ήταν και αυτό του ΟΑΕΔ. Μας χαροποιεί γιατί διαπιστώνουμε ότι με επικεφαλής το νομάρχη όλοι οι φορείς θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο, που θα προτείνει λύσεις στην πολιτεία, θα δίνει καθορισμένες θέσεις και θα δημιουργήσει την αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα χρόνια. Από κοινού θα συντάξουμε προτάσεις και για το τέταρτο ΚΠΣ.

Ως προς το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, ξεκίνησε μια διαδικασία για να γίνουν τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο. Ο νομάρχης συμφώνησε να καλέσουμε σύσκεψη όλων των φορέων της περιφέρειας, στην έδρα της στην Κομοτηνή και να προσκληθούν και αρμόδιοι υπουργοί. Σκοπεύουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε νομός. Μέσα από αυτές τις προτάσεις θα γίνει το πλαίσιο του νέου νόμου.

Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την περιοχή μας: σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με το ΣΕΒ στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος μετέφερε ότι η περιοχή μας είναι επιλέξιμη για να δοθούν υψηλά κίνητρα, χωρίς να διαχωρίζει παλιούς και νέους. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα γίνουν θετικές παρεμβάσεις».


Τα καλά νέα για το επιχειρηματικό άνοιγμα των επενδυτών έρχονται απ΄το σιδηρόδρομο και τη σύνδεση του με τη βιομηχανική περιοχή: «Ο ΟΣΕ ξεκίνησε τη μελέτη για τη χάραξη και τον κόμβο που θα γίνει μέσα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, η μελέτη έχει χρονική διάρκεια 15 μήνες, αλλά διαπιστώνω ότι οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί. Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003, γιατί οι μελετητές ετοιμάζουν τα έντυπα για την προκήρυξη του αναδόχου». Ο κ. Βουγιουκλής εκτιμά ότι η ολοκλήρωση του κόμβου θα συμπέσει με το φινάλε του Γ΄ ΚΠΣ. «Αυτός ο κόμβος δεν θα εξυπηρετεί μόνο ως σιδηροδρομικός σταθμός, αλλά θα είναι και εμπορευματικό κέντρο, που θα είναι σε συνάρτηση με τις εξαγωγές μας στο χώρο των Βαλκανίων. Θα μειώσει το κόστος των δαπανών των επιχειρήσεων, θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεταφορές.

Έχουμε την Εγνατία, όπου και εκεί θα επιμείνουμε να γίνει κόμβος στο ΒΙΠΕ και θα έχουμε και το σιδηροδρομικό δίκτυο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.