«Η δυσλειτουργια των Πολεοδομικων Γραφειων και τα φαινομενα διαφθορας δεν επιλυονται μεταθετοντας την ευθυνη απο το κρατος στους ιδιωτες»
Άμεση υπεύθυνη ενημέρωση για τις σκέψεις και πρωτοβουλίες που φέρεται να αναπτύσσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στην κατεύθυνση αλλαγής του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ζητά με την επιστολή που στάλθηκε στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η δυσλειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών και τα φαινόμενα ενδεχόμενης διαφθοράς, δεν επιλύονται μεταθέτοντας την ευθύνη από το κράτος σε ιδιώτες», αλλά – κατά την πάγια άποψη του ΤΕΕ – με τη δημιουργία «καλύτερου κράτους», το οποίο δεν συνεπάγεται τη μεταφορά οποιασδήποτε ελεγκτικής ευθύνης σε ιδιώτες.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΕ, έχει ως εξής:
«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις καθ’ ύλη αρμοδίων παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την “κατάργηση των Πολεοδομικών Γραφείων, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή” και “την ανάθεση έκδοσης των οικοδομικών αδειών σε ιδιώτες μηχανικούς”, την οποία φέρεται να προωθεί το υπουργείο σας, το ΤΕΕ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, αλλά και την έκπληξή του, δεδομένου ότι δεν έχει προϋπάρξει ενημέρωση και διάλογος με του άμεσα ενδιαφερόμενους. Η δυσλειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών και τα φαινόμενα ενδεχόμενης διαφθοράς, δεν επιλύονται μεταθέτοντας την ευθύνη από το κράτος σε ιδιώτες. Πιστεύουμε ακράδαντα και το έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη Δημόσια Αρχή σε θέματα δημοσίου συμφέροντος. Κατά το ΤΕΕ το λιγότερο κράτος θα πρέπει να επιδιωχθεί με τη δημιουργία καλύτερου κράτους, γεγονός το οποίο, όμως, δεν συνεπάγεται τη μεταφορά της οποιαδήποτε ελεγκτικής ευθύνης σε ιδιώτες. Ο μηχανικός ως επιστήμονας και παραγωγός έργων, εκπονεί μελέτες και επιβλέπει την υλοποίησή τους. Η αρμοδιότητα αυτή και το επιστημονικό του υπόβαθρο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σε ό,τι αφορά τα υπαρκτά προβλήματα στα Πολεοδομικά Γραφεία και τη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, το ΤΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια, κατ’ επανάληψη έχει καταθέσει στους προκατόχους σας ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση και λειτουργία τους. Γι’ αυτό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες και απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις σας. Γι’ αυτό και ζητούμε να έχουμε από εσάς, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, μια υπεύθυνη ενημέρωση, έτσι ώστε το ΤΕΕ, ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, να διατυπώσει έγκαιρα και έγκυρα τις θέσεις του επί των συγκεκριμένων ζητημάτων».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
