Εκποιειται η Ελλας;
Βαριές κατηγορίες απηύθυναν προς την κυβέρνηση, προχθές στη Βουλή, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), η οποία αναλαμβάνει να διαχειριστεί την περιουσία του ΕΟΤ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, υποστήριξε ότι η ΕΤΑ κάνει μόνο διαχείριση και δεν πρόκειται να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία. Οι καταγγελίες όμως των βουλευτών του ΣΥΝ, Ασημίνας Ξηροτύρη και Π. Λαφαζάνη, σύμφωνα με τις οποίες έχουν διατεθεί ήδη από την ΕΤΑ σε off shore εταιρείες του εξωτερικού ως προμέτοχα πολλά δισ. δρχ. πολλαπλάσια των κεφαλαίων της εταιρείας και ότι μετατρέπεται η κοινοκτησία σε εταιρικό μετοχικό κεφάλαιο, δεν πήραν πειστικές απαντήσεις.
Ο ΠτΘ επανέρχεται επί του θέματος, διότι θεωρεί ότι είναι άκρως σημαντικό για την περιοχή μας, καθώς, όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο μέρος της παραλίας Φαναρίου, περίπου 600 στρέμματα έκτασης, ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.
Με το νόμο που ψηφίστηκε, όπως εύστοχα δήλωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερής, «με την υψηλή τέχνη της νομοθετικής πανουργίας, η Ελληνική Δημοκρατία γίνεται “Ελλάς Α.Ε.” και εκποιείται»! Εκποιείται κάθε σπιθαμή της Ελλάδας με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως τα δάση, τα βουνά, τα νησιά, τα λιμάνια, οι ακτές, οι αιγιαλοί και οι παραλίες, προσφέροντας «γην και ύδωρ» στους ιδιώτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας στο όνομα της… τουριστικής ανάπτυξης.
Οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου αφορούν στην ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό 66% της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.», στην οποία έχει περιέλθει η κυριότητα και διαχείριση όλων των δημοσίων τουριστικών ακινήτων του ΕΟΤ, στην παροχή της δυνατότητας εκποίησης σε ιδιώτες «επενδυτές» κοινοχρήστων ακινήτων , όπως εθνικός δρυμός, ακτές, παραλίες, δάση, σπήλαια, ιαματικές πηγές ή άλλων, που δημιουργήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, όπως χιονοδρομικών κέντρων, ορεινών καταφυγίων, μαρινών κλπ. Η άρση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας προκειμένου να κατασκευαστούν έργα τουριστικής ανάπτυξης. Η αύξηση του συντελεστή δόμησης για την κατασκευή ξενοδοχείων πολυτελείας και τουριστικών κατοικιών μέσα σε δασικές εκτάσεις. Η τσιμεντοποίηση του Φαληρικού Ορμου με την κατασκευή τεράστιου ενυδρείου, εστιατορίων κλπ. δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Έντονη η συζήτηση στη Βουλή
«Η ΕΤΑ απλώς θα διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ, δεν θα είναι ιδιοκτήτης», διαβεβαίωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, χωρίς όμως να γίνει πιστευτός.
Η επιχειρηματολογία των βουλευτών της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα και Παρθένας Φουντουκίδου, ήταν πως με την εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο σε ποσοστό 66% δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να εκχωρήσει αιγιαλούς, κτήματα, εθνικούς δρυμούς, επί των οποίων δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση, και, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα ακόμη και εκχώρησης σε αλλοδαπούς. Την απάλειψη του άρθρου ζήτησαν και ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ) λέγοντας πως με το συγκεκριμένο άρθρο «μετατρέπεται η κοινοκτησία σε εταιρικό μετοχικό κεφάλαιο».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος αντέτεινε πως «η ΕΤΑ απλώς θα διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ, δεν θα είναι ιδιοκτήτης. Δεν θα έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τη γη που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται».
Κατά τον υπουργό, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ΕΤΑ μέσω του Χρηματιστηρίου και το Δημόσιο, με τη διατήρηση του 35% των μετοχών, διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας, όπως έγινε με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. «Δεν κάνουμε», πρόσθεσε «πωλήσεις σε ιδιώτες. Η Ν.Δ. είναι αντίθετη με τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ;».
Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμη ότι «τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ χρήζουν ειδικής προστασίας και υποστήριξε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «θα αφαιρεθούν από την ΕΤΑ, πριν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο».
Επιθετικότερος ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΝ «μας κοροϊδεύετε», είπε στον υπουργό. «Η ΕΤΑ παίρνει ό,τι έχει ο ΕΟΤ. Οπου λοιπόν υπάρχουν τίτλοι, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μεταβιβάζονται στην ΕΤΑ. Αυτό έγινε και με τα 115 στρέμματα του Καζίνου της Πάρνηθας, που εκχωρήθηκε σε ιδιώτη. Αυτό το σκάνδαλο θα φανεί πολύ γρήγορα και δεν θα μπορείτε να το κρύψετε».
Στη διάρκεια της συζήτησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση βουλευτών και συμπεριέλαβε ρύθμιση που προβλέπει την επιδότηση ξενοδοχείων που βρίσκονται και στις ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο), με την προϋπόθεση ότι έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν, σύμβαση μίσθωσης δωματίων με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η προσθήκη αυτή έγινε σε τροπολογία, στην οποία προβλέπονται αντίστοιχα κίνητρα, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε όμορους με την Αττική νομούς.
Σε σχετική ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε στη Βουλή για τη σχετική διάταξη, «υπέρ» ψήφισαν 140 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και «κατά» 124 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπήρξαν όμως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία, όπως οι κ.κ. Βαλυράκης, Σπυριούνης, Παπαθεμελής, Βούγιας, Αρσένης και Κρητικός. Μάλιστα ο τελευταίος τόνισε ότι «όταν οι αποφάσεις παίρνονται αβασάνιστα δεν μπορεί να είναι περήφανη η Βουλή. Πιστεύω ότι θα το μετανιώσουμε, όπως μετανιώσαμε και με το ασυμβίβαστο».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
