Στα αζητητα ο νεος αναπτυξιακος νομος
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που τόσες προσδοκίες δημιούργησε όταν αναγγέλθηκε από την κυβέρνηση, εμφανίζεται σήμερα εξαιρετικά αβέβαιος τόσο ως προς το περιεχόμενό του, όσο και ως προς τον χρόνο κατάθεσής του. Αυτό προκύπτει μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠτΘ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης και μέλος της Ε.Ε του ΣΕΒ, Νίκος Βουγιουκλής.
Η αστάθεια που παρατηρείται στη διεθνή οικονομία, η απειλή της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ και οι απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες της, η ύπαρξη της κοινοτικής οδηγίας για δημιουργία ενός κοινού αναπτυξιακού χάρτη που θα ισχύσει από το 2004 σε όλη την Ε.Ε, έχουν οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην αναθεώρηση του πλαισίου που είχε τεθεί από πέρυσι για την ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου που θα αντικαθιστούσε από την 1η Ιανουαρίου του 2003, τον εν πολλοίς αναποτελεσματικό «2601» που ίσχυσε την τελευταία τετραετία.
Συνέπεια όλων αυτών θα πρέπει να θεωρείται η χρονική καθυστέρηση στην ανανέωση του αναπτυξιακού νόμου και η μέχρι νεωτέρας συνέχιση της εφαρμογής του «2601» με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις που αναμένεται να κατατεθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρακτικά, δηλαδή, αναβάλλεται η αναπτυξιακή ανάταση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που υπέστη τις συνέπειες της αντιαναπτυξιακής πολιτικής των τελευταίων ετών.
Να σημειωθεί η τάση για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Ανατολικής Μακεδονίας εις βάρος της Θράκης που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται το κέντρο βάρους της ανάπτυξης στους νομούς Καβάλας και Δράμας, χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για την παράλληλη τόνωση τους ασθενούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Θράκη.
Η συνέντευξη του κ. Βουγιουκλή
ΠτΘ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε πρόβλημα με την συμπεριφορά της εταιρίας «ΒΕΤΑΝΕΤ», που ανήκει στον σύνδεσμό σας, έναντι των εργαζόμενων που κινήθηκαν για να συστήσουν σωματείο. Συμφωνείτε με την τακτική αυτή;
Ν.Β.: Δεν το γνωρίζω το θέμα για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω γιατί ακριβώς μιλάτε.
ΠτΘ: Το θέμα έχει έτσι όπως σας το εξέθεσα. Ο σύνδεσμός σας θα πάρει θέση;
Ν.Β.: Κοιτάξτε εγώ θα επικοινωνήσω και με τον κ. Μαγαλιό, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου για να το πληροφορηθώ περισσότερο αλλά και με την ίδια την εταιρεία.
ΠτΘ: Βρισκόμαστε στο τέλος του 2002 και ακόμα δεν ξέρουμε το πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που κανονικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την 1η του νέου έτους. Τι ακριβώς, τελικά, συμβαίνει;
Ν.Β.: Ο αναπτυξιακός νόμος, πράγματι όπως το λέτε, είναι αυτή τη στιγμή σ’ ένα στάδιο που κάτι πάει να κινηθεί αλλά δεν κινείται.
ΠτΘ: Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ν.Β.: Εγώ πιστεύω ότι τα τρέχοντα γεγονότα που αφορούν την πολιτική ζωή, όπως είναι και ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή, έχουν αναστείλει κάθε εκδήλωση για τον αναπτυξιακό νόμο. Από πληροφορίες που έχω υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για κάτι επικείμενο στην Μέση Ανατολή. Ίσως, ο φόβος μιας τέτοιας άσχημης τροπής να οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να μην αποφασίζει για τον αναπτυξιακό νόμο που θα εφαρμοστεί. Βεβαίως, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα.
ΠτΘ: Με ποιον αναπτυξιακό νόμο από το νέο έτος; Ως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η εκκρεμότητα; Από την άλλη η Δράμα και η Καβάλα τελευταία ενισχύονται θεσμικά μάλλον εις βάρος της Θράκης. Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό;
Ν.Β.: Η αλήθεια ότι βγαίνουν κάποιες τροπολογίες, κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς βεβαίως να υπάρχει ένας μεγαλύτερος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό. Υπάρχει μία τάση τροπολογιών «την νύχτα».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αιφνιδιαζόμαστε κατά κάποιο τρόπο και να μην μπορούμε να θέσουμε ούτε τις απόψεις μας ούτε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ευρύτερη περιοχή και την ανάπτυξη της Θράκης, η οποία βεβαίως είναι αυτή η περιοχή η οποία θα πρέπει να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης.
Σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει μια πρόσφατη οδηγία, του Μαρτίου του 2002, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πολυτομεακό πλαίσιο για της περιφερειακές ενισχύσεις, που σ’ αυτό μέσα δίνονται κατευθυντήριες γραμμές σ’ όλα τα κράτη-μέλη. Αυτές, λοιπόν, τις κατευθυντήριες γραμμές έχει ζητήσει και από την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2003, η οποία θα πρέπει να δώσει το πλαίσιο νόμου θα ισχύει μέχρι και τις 31/12/2003. Διότι, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το πλαίσιο και ο «2601» δεν είναι σε ισχύ διότι είχε δοθεί παράταση εφαρμογής του μέχρι τέλους του 2002.
Το θέμα είναι ότι θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να στείλει τις προτάσεις της, για το τι θα κάνει για τον επόμενο χρόνο, πράγμα που μέχρι την ώρα που μιλάμε παραμένει μετέωρο. Ίσως είναι και ένα θέμα που αφορά τώρα και τον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί, διότι, εκεί μέσα θα πρέπει να προβλέψουν και δαπάνες για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.
Άρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσει η κυβέρνηση. Από πληροφορίες, όμως, που έχουμε μέσω του ΣΕΒ, θα πρέπει να σας πω ότι το μόνο που μπορεί να γίνει προς το παρόν είναι να θεσπιστούν κάποιες τροπολογίες και να αφήσουν το νόμο «2601» να ισχύσει ως έχει. Από εκεί και πέρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα φτιαχτεί όπως προβλέπει και η κοινοτική οδηγία και θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2009. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το πλαίσιο μέχρι την 1-1-2004, οπότε βασικά θα ισχύσει ο νέος αυτός χάρτης.
ΠτΘ: Οπότε βλέπετε και το 2003 να ισχύει ο «2601» με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις;
Ν.Β.: Βλέπω τον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο «2601», να ισχύει ακόμη, έτσι νομίζω. Δεν μπορεί να αφήσει χωρίς αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση το κράτος. Θα ισχύσει αυτός με κάποιες τροπολογίες. Αλλά αυτές οι τροπολογίες, όσες κι΄ αν είναι -και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο- πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2003. Μέχρι, τότε, πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχέδια της.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες σκέψεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας που αναφέρει ότι θα αφήσει τις επιχορηγήσεις όπως ακριβώς ήταν παλαιότερα και θα δημιουργήσει κάποιες περιοχές κινήτρων στις οποίες θα εντάξει στην υψηλότερη ζώνη την Θράκη. Το επικίνδυνο για μας είναι ότι θέλει ν’ αφήσει το διαχωρισμό παλαιών και νέων επιχειρήσεων, κάτι που το απορρίπτουμε γιατί το θεωρούμε ότι δεν βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Όσον αφορά την επιδότηση του κόστους εργασίας με 15.000.000, αυτό που ζητάμε είναι να γίνει κλιμακωτά. Και βεβαίως να επανέλθουν κατά κάποιο τρόπο και τα φορολογικά κίνητρα.
ΠτΘ: Υπάρχει και το θέμα των αξιολογήσεων των επενδύσεων από τις τράπεζες. Συμφωνείτε με αυτή την εξέλιξη;
Ν.Β.: Αυτό είναι μία σκέψη που εφαρμόζεται πιλοτικά όπως είδατε στο Γ΄ ΚΠΣ, στα ΠΕΠ, και οι τράπεζες πλέον θα αρχίσουν να δίνουν κάποια προγράμματα. Τώρα κατά πόσον αυτό θα πετύχει θα το δούμε στην πράξη. Εμείς έχουμε αμφιβολίες κατά κάποιον τρόπο διότι φοβόμαστε ότι εκεί πλέον δεν θα εξετάζουν ούτε κριτήρια τα οποία εμείς θέλουμε, ούτε την σκοπιμότητα μιας επένδυσης και όπως καταλαβαίνετε ο έλεγχος θα είναι γυρίσει πάλι στο κέντρο. Οι αποφάσεις θα είναι στα κέντρα εξουσίας που είναι στην Αθήνα. Αυτό ε που θέλουμε να κρατήσουμε κατά κάποιον τρόπο είναι η περιφερειακή διάσταση των κινήτρων αυτών, εκεί λοιπόν θα δώσουμε τις θέσεις μας. Αν δεν δούμε, όμως, την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσα από το ΠΕΠ, να μην πάμε κατευθείαν σε εμπλοκή των τραπεζών και στον αναπτυξιακό νόμο. Διότι, εκεί θα έχουμε μεγαλύτερες αποκλίσεις και δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα. Έχετε υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις, αρκετά χρόνια τώρα, είναι ουσιαστικά εκτός ανάπτυξης γιατί έτσι το ήθελε ο αναπτυξιακός νόμος. Ειδικά για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, όταν ξέρουμε ότι γύρω μας υπάρχουν πολύ αξιόλογα κίνητρα που αρχίζουν και δίνονται στους γείτονές μας, αλλά και στην ίδια την Ε.Ε θα έχομε ένα άνισο ανταγωνισμό.
ΠτΘ: Η διεύρυνση τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία περιοχών όπως είναι η Θράκη;
Β.Ν.: Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τις χώρες της διεύρυνσης. Εκείνοι έχουν τον τρόπο σε αυτή τη φάση που βρίσκονται να πετυχαίνουν καλύτερα κίνητρα γιατί τώρα είναι στο στάδιο της ταχύτατης ανάπτυξης, έχουν το χαμηλό εργατικό κόστος και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο και θα πρέπει η κυβέρνηση να το μελετήσει σοβαρά. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει μία σοβαρή εργασία για να γίνει ένας διάλογος γύρω από αυτό το μεγάλο ζήτημα.
ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ
Ν.Β: Και εγώ σας ευχαριστώ
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
