Ξεκινησε η διαβουλευση για τη διαχειριση των υδατων στη Θρακη

Από την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης ξεκίνησε χθες η διαβούλευση, που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στο υδατικό διαμέρισμα της Θράκης. Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς και φορείς, που έχουν άμεση σχέση με τους υδάτινους πόρους στην περιοχή μας. Η αναγκαιότητα ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης των υδάτων πηγάζει από την Οδηγία-Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ, που έχει γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Προβλέπεται μάλιστα η διαβούλευση να διαρκέσει περίπου 6 μήνες, με παρόμοιες ημερίδες να πραγματοποιούνται και σε άλλα σημεία της Θράκης. Στο τέλος της διαβούλευσης, τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις των φορέων θα κληθεί να εγκρίνει ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Παντελής Παντελόπουλος «Η διαχείριση μέχρι σήμερα γινόταν κάπως αποσπασματικά»

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Παντελόπουλο, διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, που είναι ο κεντρικός φορέας για τη διαχείριση των υδάτων, η προτεραιότητα θα δοθεί στην ανθρώπινη κατανάλωση και στην περιβαλλοντική προστασία, ενώ απώτερος στόχος είναι και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως παρατήρησε, «η διαχείριση μέχρι σήμερα γινόταν κάπως αποσπασματικά, αφού ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του προσπαθούσε να κάνει διαχείριση». «Τώρα αυτό θέλουμε να το κάνουμε ολοκληρωμένα», υποστήριξε, «και για το περιβάλλον και για να καλύψουμε ανάγκες, όπου θα συμμετέχουν όλοι».

Παναγιώτης Αντωναρόπουλος «Υπάρχουν έργα προγραμματισμένα, αλλά το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουν αυτά»

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Αντωναρόπουλος, που εκπροσώπησε την κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη μελέτη για τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων 11 και 12, δηλαδή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, εξέφρασε τη γνώμη πως «υπάρχει ένα πλούσιο υδατικό δυναμικό στην περιοχή μας, το οποίο πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά, ώστε να συνεχίσουμε να το έχουμε». «Ο στόχος της οδηγίας είναι περισσότερο η ποιοτική αναβάθμιση των υδατικών πόρων και λιγότερο η ποσοτική», διέκρινε, τονίζοντας συνάμα πως για τη διαχείριση αυτή απαιτούνται αφενός έργα υποδομών κι αφετέρου ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Για την περιοχή μας εκτίμησε ότι υπάρχουν έργα, που είναι προγραμματισμένα και έχουν έτοιμες τις μελέτες, αλλά το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουν αυτά. Μάλιστα, σημείωσε πως ειδικά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης δεν υπάρχουν οργανωμένα έργα άρδευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.