Δημαρχοι… στα θρανια, αναζητωντας αναπτυξιακη διεξοδο στις συμπραξεις με τον ιδιωτικο τομεα

Εκτενή ενημέρωση γύρω από το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρείχε χθες στους δημάρχους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Νίκος Μαντζούφας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) συνίστανται στην ανάπτυξη συνεργασίας δημόσιων φορέων με ιδιωτικούς, με αντικείμενο την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών. Ως εκτέλεση έργων θα πρέπει να νοηθεί η κατασκευή και εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών και δύναται να περιλαμβάνει ενδεικτικά την ανέγερση κτιρίων, την κατασκευή εγκαταστάσεων, την ανακαίνιση υφιστάμενων υποδομών, την παροχή αναγκαίου εξοπλισμού κ.α. Αντίστοιχα, ως παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να νοηθεί η παροχή κάθε είδους υπηρεσίας, που μπορεί να συνίσταται στη συντήρηση των παραπάνω έργων, στη φύλαξη, στη διαχείριση, στη λειτουργία και στην εκμετάλλευσή τους. Το έργο ΣΔΙΤ ανήκει στην αρμοδιότητα του δημόσιου φορέα, η χρηματοδότησή του εξασφαλίζεται εν όλω ή εν μέρει από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ οι τελικοί χρήστες του καλούνται να καταβάλουν τίμημα μετά από την έναρξη λειτουργίας του, με βάση το σκοπό για τον οποίο εκτελέστηκε.

 

«Τα έργα ΣΔΙΤ είναι έργα που αφορούν εσάς, όχι μόνο ως προς το αντικείμενό τους, αλλά και ως προς τη διαχείριση και τον τρόπο υλοποίησής τους»

 

Ο θεσμός των ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας, ενώ πολύ δειλά βήματα έχει κάνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Μαντζούφας, συνεχάρη στη χθεσινή συνάντηση τους δημάρχους της Περιφέρειάς μας για την πρωτοβουλία τους να διερευνήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης του θεσμού, γνωστοποιώντας ότι η σύσκεψη εργασίας που οργάνωσε η ΠΕΔ ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή είναι η πρώτη με ανάλογο περιεχόμενο στην ελληνική επικράτεια. «Είμαι σίγουρος ότι το παράδειγμά σας θα ακολουθήσουν και άλλοι», σημείωσε, «γιατί είναι ένα όντως πάρα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, το οποίο δεν αφορά κάποιον άλλο, αφορά εσάς». «Αφορά τον τόπο σας, αφορά τους πολίτες σας, αφορά την ανάπτυξη του τόπου σας», συμπλήρωσε.

 

«Όταν αναφερόμαστε σε έργα ΣΔΙΤ δεν αναφερόμαστε σε έργα, τα οποία κάνει κάποιος άλλος για εσάς», έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Μαντζούφας, εξηγώντας ότι ο φορέας, που δημοπρατεί, που υπογράφει τη σύμβαση και διατηρεί την αρμοδιότητα του έργου, είναι ο δημόσιος φορέας, εν προκειμένω οι δήμοι ή η Περιφέρεια. «Εμείς ως Ειδική Γραμματεία ερχόμαστε να προσθέσουμε μία γνώση, που θα σας δοθεί», συνέχισε, «ώστε να μπορεί αυτό να γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ένα θεσμικό αντικείμενο, για να δείτε σε ποιο θεσμικό πλαίσιο κινούνται τα έργα ΣΔΙΤ. Όμως κρατείστε ότι είναι έργα τα οποία αφορούν εσάς, όχι μόνο ως προς το αντικείμενό τους, αλλά και ως προς τη διαχείριση και τον τρόπο υλοποίησής τους».

 

«Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα είναι εντυπωσιακά»

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαντζούφας επικέντρωσε στο παράδειγμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μέσω της σύμπραξης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Αλεξανδρούπολη. Παρατηρώντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματά της, τα οποία τοποθέτησε χρονικά στον προσεχή Μάρτιο, θα είναι εντυπωσιακά. «Εντυπωσιακά και ως προς τις τεχνολογίες που θα έρθουν, που δεν θα είναι καύση», σημείωσε, «και ως προς το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και ως προς τις θέσεις εργασίας και ως προς την τιμή, την οποία θα πληρώνει ο πολίτης». «Το πρόστιμο, που θα εφαρμοστεί, είναι 60 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, ο οποίος θάβεται ανεπεξέργαστος», υπενθύμισε, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι με τη λειτουργία της νέας μονάδας, που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, το αντίτιμο που θα πληρώνουν οι δημότες της ευρύτερης περιοχής θα είναι κάτω από το ύψος των προστίμων. «Δηλαδή έχοντας παράξει τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και πλήρως περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, θα πληρώνουμε λιγότερα από 60 ευρώ ανά τόνο ως πρόστιμο», κατέληξε.

 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Τι πιο ωραίο από το να μην εξαρτόμαστε από την Αθήνα…»

 

Με ιδιαίτερη θέρμη, επικαλούμενος και την εμπειρία του στο θέμα της δημιουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μίλησε για τον θεσμό των ΣΔΙΤ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης. «Δεν πρέπει να περιμένουμε, παρακαλώντας την Αθήνα», σημείωσε στην έναρξη της τοποθέτησής του, «αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε όλους εκείνους τους άξονες, μέσα από τους οποίους θα βγάλουμε κέρδος για τους δήμους και τους δημότες μας». «Και το λέω αυτό, γιατί προχθές είχαμε έναν Υπουργό στην Αλεξανδρούπολη», συνέχισε, «ο οποίος ανακοίνωσε κάποια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων, που αφορούν όλη την Περιφέρειά μας. Είμαι καλόπιστος και ελπίζω ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν, όμως δεν εξαρτάται από μένα, δεν εξαρτάται ούτε από τον περιφερειάρχη μας. Τι εξαρτάται από εμάς; Εξαρτάται αυτό, που κάποιες αριστερές δυνάμεις το πολεμούν με λύσσα, δηλαδή οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εγώ τις πιστεύω απολύτως, όχι γιατί πιστεύω στην ανοιχτή αγορά και σε αυτό το σύστημα της οικονομίας, αλλά γιατί μπόρεσα και διαπίστωσα μέσα από μελέτη και επαφή με εξειδικευμένους ανθρώπους τι σημαίνει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Γι’ αυτό σήμερα κάνω αυτή τη συνάντηση εργασίας, έτσι ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά αυτή η επαφή με το εξειδικευμένο επιτελείο της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ».

 

«Τι πιο ωραίο από το να μην εξαρτόμαστε από την Αθήνα», σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, «αλλά να λέμε ότι εμείς θα κάνουμε μια σύμβαση, με όλη την εμπειρία και τη δυναμική του δημοσίου, θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του ιδιώτη και θα απολαύσουμε μία εμπλοκή, συνδετική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του δημοσίου, μέσα από την οποία οι δήμοι θα είμαστε κύριοι του έργου, χωρίς να έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησής του, χωρίς τις περισσότερες φορές να επιβαρύνουμε τόσο πολύ το δήμο και τους δημότες μας». «Είναι ένα υπέροχο δημιούργημα», συνέχισε, «το οποίο το έχουμε βάλει στην άκρη, χωρίς καν να διαπιστώσουμε την αξία του, χωρίς καν να μπούμε στη λογική και στη μικρή κόπωση να δούμε τη δομή του, το πώς λειτουργεί δηλαδή μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου».

 

«Ιδιαίτερα για τα απορρίμματα το ΣΔΙΤ είναι ένα σύστημα αποδοτικό και ωφέλιμο»

 

Εστιάζοντας κι εκείνος στα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, παρατήρησε πως πολλοί λένε ότι «δε θα διαφεντεύεις εσύ και μάλιστα θα πληρώνει πάρα πολύ ο πολίτης», για να υπογραμμίσει ότι «ιδιαίτερα στα απορρίμματα θα διαπιστώσουμε ότι το ΣΔΙΤ είναι ένα σύστημα αποδοτικό και ωφέλιμο, ιδιαίτερα όπως είμαστε σήμερα στην Ελλάδα, που έχουμε μείνει πίσω μια δεκαετία και ο κίνδυνος από τα πρόστιμα αλλά και από την προσβολή του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα κεφάλια μας».

 

«Και 4 έργα να γίνουν στο σύνολο της Περιφέρειάς μας, θα είναι πολύ μεγάλο γεγονός»

 

Κλείνοντας, ο κ. Λαμπάκης παρότρυνε τους συναδέλφους του να δώσουν προσοχή στον θεσμό των ΣΔΙΤ, κάνοντας λόγο για μία καταπληκτική από κάθε άποψη ευκαιρία. «Μπορούμε να κάνουμε 1-2 έργα, όχι στην Περιφέρειά μας, αλλά σε κάθε δήμο», εκτίμησε. «Αλλά και 4 έργα να γίνουν στο σύνολο της Περιφέρειάς μας, θα είναι πολύ μεγάλο γεγονός», συνέχισε, «διότι θα είναι πέρα από το ΕΣΠΑ και από αυτά τα πατροπαράδοτα, που ξέρουμε, τα οποία τόσο πολύ μας ζορίζουν, τόσο πολύ μας σφίγγουν και τόσο πολύ περιορίζουν ως προς το να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε και να το απολαύσουν οι δημότες όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

 

Γιώργος Παυλίδης «Η ανάπτυξή μας πρέπει να δει προς πολλές άλλες πλευρές εξεύρεσης πόρων»

 

Έντονο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες εκτέλεσης έργων, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκδήλωσε και η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Αυτό κατέδειξε η παρουσία στη χθεσινή συνάντηση, τόσο του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Παυλίδη, όσο και των αντιπεριφερειαρχών Ροδόπης και Δράμας, κ.κ. Χρήστου Μέτιου και Αργύρη Πατακάκη, και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κ.κ. Μουσταφά Κατραντζή και Ζηνοβίας Ζάχαρη. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλίδης αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα η προσοχή όλων των φορέων είναι στραμμένη σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το γεγονός πως σε αυτά στηρίζεται ένα συνολικός σχεδιασμός έργων. «Είναι αλήθεια ότι όλοι μας περιμένουμε να χρηματοδοτηθούμε από κάποια συγκεκριμένα προγράμματα», σημείωσε, «όμως πολλές φορές κάνουμε ένα μεγάλο, ένα θεμελιακό λάθος, ότι στηρίζουμε όλο το σχεδιασμό μας στα προγράμματα αυτά». «Αν υπολογίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια είχαμε στην Περιφέρεια ένα ΑΕΠ της τάξης των 8 δις ευρώ», επισήμανε, «αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όταν το ΕΣΠΑ μας δίνει ετησίως λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1%». «Αν προσθέσουμε και τα χρήματα από τα τομεακά προγράμματα», συνέχισε, «το πολύ να πάμε στο 2%. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας πρέπει να δει προς πολλές άλλες πλευρές εξεύρεσης πόρων, αλλά και προς ιδέες καινοτόμες, οι οποίες θα παράγουν υπεραξίες και θα δημιουργήσουν επιχειρηματικότητα. Και όλο αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μας. Την υπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να την πάρουμε εμείς στα χέρια μας, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που λέγονται προγράμματα. Είναι πολύ λίγα για να μας πάνε μπροστά». «Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία, που εάν προβληθούν ανάλογα στον ιδιωτικό τομέα, θα κερδίσουμε την αξιοποίηση πόρων, που σήμερα είναι αναξιοποίητοι και δεν έχουν τύχη», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι η χθεσινή συνάντηση των δημάρχων με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ είχε περισσότερο ενημερωτικό-διευκρινιστικό χαρακτήρα. Οι διοικήσεις των δήμων θα κληθούν να σχηματοποιήσουν ιδέες και προτάσεις τους, σχετικά με την εκτέλεση έργων μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, και οι συναντήσεις εργασίας με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ θα επαναληφθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.