«Η επιστροφη του αγροτικου ΦΠΑ «θυμα» του συμψηφισμου ακομη και μη ληξιπροθεσμων οφειλων προς το Δημοσιο»
Με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καταγγέλλουν την παρακράτηση της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση για το θέμα «είναι παράλογο να δεχόμαστε ως αξίωμα το Δημόσιο, που έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο οφειλέτη ή/και κακοπληρωτή προς τους πιστωτές του, να καθυστερεί στην τακτοποίηση των οφειλών του, αλλά οι πολίτες να μην μπορούν να κάνουν στοιχειωδώς έναν οικονομικό προγραμματισμό του έτους» γι αυτό και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την άμεση τροποποίηση της διάταξης ώστε να μην παρακρατείται η επιστροφή ΦΠΑ από τους αγρότες είτε έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε είναι σε ρύθμιση.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως κάτωθι:
Μπροστά σε άδειους λογαριασμούς τραπέζης έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες πολλοί αγρότες που ανέμεναν την επιστροφή ΦΠΑ προκειμένου να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους, καθώς η Εφορία παρακράτησε μέρος ή και ολόκληρο το ποσό, λόγω συμψηφισμού και μη ληξιπροθέσμων οφειλών, καθώς και οφειλών που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση. Για μία ακόμη χρονιά, μετά την ενεργοποίηση της μνημονιακής ΠΟΛ.1022/24.1.2012 «Συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 11 του Ν. 3943/31.03.2011 (ΦΕΚ 66 Α’) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους», που αφορά τον συμψηφισμό των απαιτήσεων κατά του δημοσίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ανέμεναν με αγωνία να πιστωθούν τα χρήματα του καταβληθέντος ΦΠΑ, προσέκρουσαν στις διατάξεις της ΠΟΛ, οι οποίες μεταξύ άλλων ορίζουν ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Όπως καταγγέλλεται, ακόμη και αγρότες που είχαν ρυθμισμένες οφειλές, βρέθηκαν ακούσια να έχουν πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέσω της επιστροφής ΦΠΑ, χρήματα τα οποία βεβαίως περίμεναν για να εξοφλήσουν προμηθευτές, να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο κ.ο.κ. και τα οποία πλέον έκαναν φτερά. Επειδή είναι παράλογο να δεχόμαστε ως αξίωμα το Δημόσιο, που έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο οφειλέτη ή/και κακοπληρωτή προς τους πιστωτές του, να καθυστερεί στην τακτοποίηση των οφειλών του, αλλά οι πολίτες να μην μπορούν να κάνουν στοιχειωδώς έναν οικονομικό προγραμματισμό του έτους. Επειδή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στην παρούσα φάση, η ενίσχυση των αγροτών προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, και όχι ο οικονομικός τους εξαφανισμός. Επειδή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το 2012 (αρ.πρωτ. 72/11.7.2012), το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι «η πρόθεσή μας είναι η κατά το συντομότερο δυνατόν διευθέτηση του θέματος συμψηφισμού των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και των περιπτώσεων παραγεγραμμένων οφειλών που αναβίωναν» (αρ.πρωτ. ΓΚΕ1118041 ΕΞ 2012/11-16.8.2012), αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 66Α’) και της ΠΟΛ 1022/24-1-2012, ώστε να μην παρακρατείται η επιστροφή ΦΠΑ από τους αγρότες είτε έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε είναι σε ρύθμιση;»
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
