Στην τελικη ευθεια ο Καθετος Αξονας Κομοτηνη-ελληνοβουλγαρικα συνορα

Στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, εκεί όπου καταλήγει το ελληνικό τμήμα του Κάθετου Άξονα, που θα συνδέσει την Κομοτηνή με το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, βρέθηκαν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Άρη Γιαννακίδη, τον εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας, κ. Κώστα Κατσιμίγα, και στελέχη της Εγνατίας Α.Ε. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση των εργασιών, που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος του Κάθετου Άξονα, και η ενημέρωση από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας για την περαιτέρω πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σιμόπουλος έκανε λόγο για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ενώ τοποθέτησε το χρόνο ολοκλήρωσής του στο καλοκαίρι του 2013. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών και στο νότιο τμήμα του Άξονα, που καταλήγει και συνδέεται με την Εγνατία οδό. Αναφορικά με το βόρειο τμήμα- από το ύψος της Πανδρόσου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα- η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση σε κυκλοφορία μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα, προσδιορίζεται στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στράτος Σιμόπουλος «Με πείσμα, μέθοδο, υπομονή και πολύ δουλειά ξεπερνούμε υφιστάμενα προβλήματα»

Ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε «πως ο Κάθετος Άξονας Κομοτηνής-Νυμφαίας, όπως και όλοι οι άξονες της Εγνατίας, είναι έργα βασικής προτεραιότητας για τη σημερινή κυβέρνηση». «Με πείσμα, μέθοδο, υπομονή και πολύ δουλειά», συνέχισε, «ξεπερνούμε πολλά υφιστάμενα προβλήματα και ξαναβάζουμε όλα αυτά τα έργα σε πορεία εκτέλεσης. Η παρουσία μου στη Θράκη σηματοδοτεί το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή αυτή, για την οποία ο συγκεκριμένος άξονας είναι βασικής αναπτυξιακής σημασίας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι στην κυβέρνηση εργαζόμαστε συντονισμένα όλα τα υπουργεία, ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, και πραγματικά πολλά θέματα, που έμεναν άλυτα για πολύ καιρό, πλέον λύνονται».

Καθοριστικός παράγοντας η ρευστότητα του εργολάβου

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Σιμόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει τον καθοριστικό παράγοντα της ρευστότητας του εργολάβου, ένας παράγοντας που κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή συνέχιση των εργασιών. Από τη πλευρά του το Υπουργείο, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει αυτή τη ρευστότητα, μέσα πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας.

«Στην κυβέρνηση αυτή υπογράφουμε, παίρνοντας τις ευθύνες»

Ερωτηθείς για τους λόγους, που παρουσιάστηκε στασιμότητα τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Σιμόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά των προκατόχων του στο Υπουργείο Υποδομών. «Με την ανάληψη περισσότερων ευθυνών από μέρους της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα», σημείωσε. «Οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς βρίσκονται στα Υπουργεία για να υπογράφουν κι όχι για να μην υπογράφουν», επισήμανε, «και στην κυβέρνηση αυτή υπογράφουμε, παίρνοντας τις ευθύνες».

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Αυτό το έργο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη Ροδόπη, τη Θράκη αλλά και το βορειοελλαδικό χώρο»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδης, υπογράμμισε πως η παρουσία του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων στην περιοχή μας «σηματοδοτεί την επανεκκίνηση μιας σειράς σημαντικών έργων, τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανάπτυξη, όχι μόνο της Θράκης, αλλά και όλου του βορειοελλαδικού χώρου». Ο ίδιος θέλησε να διαβεβαιώσει την τοπική κοινωνία ότι «το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πιέσει με όλη της τη δύναμη πάνω σε έργα, τα οποία χρειάζονται ολοκλήρωση, για να μπορέσουμε να επισπεύσουμε τους ρυθμούς εξόδου από την κρίση και να τονώσουμε την τοπική οικονομία». «Οι προσδοκίες της τοπικής αγοράς από αυτό το έργο είναι σημαντικές», επισήμανε, «αφού προσδοκούμε τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στήριξη όλων των βιομηχανιών της περιοχής, που εισάγουν πρώτη ύλη από τη Βουλγαρία και επανεξάγουν στις βόρειες αγορές προϊόντα, που παράγονται στην περιοχή μας». «Θεωρώ ότι αυτό το έργο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη Ροδόπη, τη Θράκη αλλά και το βορειοελλαδικό χώρο», κατέληξε.


Οι εργαζόμενοι ζουν τη δικιά τους αγωνία

«Μπλόκο» με φορτηγά και συζήτηση με τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων

Την ίδια ώρα, που τα μηνύματα για την πορεία του Κάθετου Άξονα χαρακτηρίζονται αισιόδοξα, οι εργαζόμενοι σε αυτόν παραμένουν σε «αναμμένα καρβουνά». Όπως είναι γνωστό, με την επανέναρξη των εργασιών στον άξονα, στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν τρεις μισθοί από το σύνολο των δεδουλευμένων τους και η υπόσχεση ότι στο εξής θα πληρώνονται κανονικά από την «Ιόνιος» για την εργασία, που παρέχουν. Εντούτοις, παραμένει μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 6 μισθών περίπου από τα δεδουλευμένα παρελθόντων μηνών. Για την εξασφάλιση αυτών των χρημάτων, οι εργαζόμενοι αισθάνονται έντονη ανασφάλεια, κάτι που θέλησαν να το καταστήσουν σαφές στον Γ.Γ. του Υπουργείου.

Στράτος Σιμόπουλος «Σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων ως το καλοκαίρι του 2013»

Στην επιστροφή του λοιπόν από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, ο τελευταίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μπλόκο από μερίδα των εργαζομένων, που εργάζονταν την ώρα εκείνη στον Κάθετο Άξονα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έκλεισαν ένα σημείο του δρόμου, παρατάσσοντας τα φορτηγά τους, και ζήτησαν να μιλήσουν με τον κ. Σιμόπουλο για το θέμα της αποπληρωμής τους. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση, που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία και το φόβο τους για ενδεχομένη επανάληψη των παλινωδιών, που έζησαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι τα υπόλοιπα δεδουλευμένα θα εξοφληθούν σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Παράλληλα δήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να ασκήσει πίεση στην ανάδοχο, για να είναι συνεπής σε αυτήν της την υποχρέωση, παραδεχόμενος ωστόσο την αδυναμία περαιτέρω παρέμβασης, ώστε τα δεδουλευμένα να πληρωθούν άμεσα. Παρότι οι εργαζόμενοι δε φάνηκε να πείσθηκαν από τις εξηγήσεις του κ. Σιμόπουλου, τελικά δέχθηκαν να ανοίξουν το δρόμο και να αποχωρήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.