«Αντιθετοι ακομη και σε σκεψη για κλεισιμο του στρατοδικειου»

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Ξάνθης από την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κική Κιούση-Σιούτη και με την παρουσία τεσσάρων εκ των πέντε προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενη απομάκρυνση του στρατοδικείου Ξάνθης, ενεργοποίησε τα ανακλαστικά του δικηγορικού κόσμου της Περιφέρειάς μας ο οποίος δημοσιοποίησε τις ενέργειες που έχει κάνει για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου. «Μερίδα του τύπου ισχυρίζεται ότι οι δικηγόροι δεν ενδιαφερόμαστε για την ύπαρξη του στρατοδικείου. Αυτό είναι λάθος» υπογράμμισε η πρόεδρος του Δ.Σ.Ξ, λέγοντας: «Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες, που όμως δεν θεωρούμε ότι κάθε φορά θα πρέπει να τις διοχετεύουμε στον τύπο. Τώρα που συγκεντρωθήκαμε όλοι και θα εκδώσουμε κοινό ψήφισμα διευρύνοντας την προσπάθειά μας προς την Αθήνα, ήταν καλός λόγος να καλέσουμε τα Μ.Μ.Ε.».
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ορεστιάδας Χρήστος Καπετανίδης, Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, Αλεξανδρούπολης Κώστας Ντίνας, και Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου.
Κ. Κιούση-Σιούτη, «Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση»
Την εισήγηση στο ζήτημα έκανε η πρόεδρος των δικηγόρων της Ξάνθης, παραθέτοντας τις λεπτομέρειές του: «Εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν σχέδια και απόψεις των κυβερνώντων που συζητούν για τη σύντμηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης», είπε. «Η λειτουργία του στρατοδικείου στην Ξάνθη είναι σε φυσικό χώρο, αφού στη Θράκη βρίσκεται ο πιο πολυάνθρωπος στρατιωτικός σχηματισμός που είναι το Δ΄ Σώμα Στρατού. Και είμαστε αντίθετοι προς κάθε σκέψη για κλείσιμο του στρατοδικείου, τόσο ως δικηγόροι όσο και ως πολίτες της Ξάνθης και της Θράκης. Οι πρόεδροι των συλλόγων που παρίστανται έχουν ενδιαφερθεί καθένας ξεχωριστά και σήμερα είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποσοβήσουμε το ενδεχόμενο του κλεισίματος».
Η κ. Κιούση σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση και μίλησε για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή του στρατοδικείου (σσ. όπου υπηρετούν οκτώ δικαστές και άλλοι τόσοι υπάλληλοι) στην Ξάνθη. «Πέρα από την ύπαρξη του Δ΄ Σ.Σ. και το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι ακριτική, θεωρούμε ότι το στρατοδικείο πρέπει να παραμείνει στην Ξάνθη και για λόγους οικονομικούς», δήλωσε. «Διότι δεν μας ενδιαφέρει μονάχα η οικονομία στο ελληνικό δημόσιο, αλλά οι κυβερνώντες πρέπει να ενδιαφερθούν και για την οικονομία των πολιτών. Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις του στρατοδικείου θα πρέπει αν μετακινηθούν, φανταστείτε τα έξοδα πολιτών και στρατιωτικών για να δικαστεί κάποια υπόθεσή τους… Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην πάει η Ελλάδα πενήντα χρόνια πίσω, αν όμως φύγει το στρατοδικείο, θα πάει πενήντα χρόνια πίσω η περιοχή μας. Είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης χρημάτων στο δημόσιο, αλλά όχι και υπέρ της λειτουργικής συρρίκνωσης των υπηρεσιών. Το στρατοδικείο είναι αναγκαία υπηρεσία για την περιοχή μας και θα αγωνιστούμε για να μην κλείσει».
Παραθέτοντας στοιχεία που συνέλεξε ο Δ.Σ.Ξ., η πρόεδρός του χαρακτήρισε το στρατοδικείο «δικαστήριο με πάρα πολλή εργασία», κοινοποιώντας ότι «το 2009 εκδόθηκαν 526 αποφάσεις, το 2010 εκδόθηκαν 437 αποφάσεις, ενώ υπάρχει και ανάλογος αριθμός υποθέσεων που τίθενται στο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι το στρατοδικείο της Ξάνθης έχει γύρω στις 800-900 υποθέσεις τον χρόνο» σημείωσε, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι «το στρατοδικείο της Ξάνθης δεν έχει έξοδα μισθωμάτων -σε αντίθεση με άλλα- καθώς το κτίριο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο». Και κατέληξε λέγοντας: «Ήδη έχουμε αποστείλει επιστολή όπου δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε ενδεχόμενη απομάκρυνση του στρατοδικείου, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό και στους βουλευτές όλων των κομμάτων στην Π.Α.Μ.-Θ. Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση».
Κ. Ντίνας, «Φτάνει πια αυτός ο εμπαιγμός»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η πληροφορία για απομάκρυνση του στρατοδικείου έχει ισχυρό έρεισμα αλήθειας και γι’ αυτό αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο» και πρόσθεσε: «Όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της Περιφέρειάς μας συμφωνούν ότι το στρατοδικείο πρέπει να παραμείνει εδώ. Όπου υπάρχει συγκεντρωτικό κράτος έχει αποτύχει και θα πρέπει οι υπηρεσίες να αποκεντρωθούν. Έχουμε δει τόσα χρόνια το μοντέλο του υδροκεφαλισμού και δεν χρειάζεται να φύγουν όλες οι υπηρεσίες από την περιφέρεια».
Υπογραμμίζοντας ότι «κάθε φορά που φεύγουν υπηρεσίες από τη Θράκη χάνεται ένα κομμάτι της», ο κ. Ντίνας τόνισε: «Δεν μπορούν καθημερινά οι κάτοικοι να αισθάνονται παραμελημένοι, φτάνει πια αυτός ο εμπαιγμός. Θα συντονιστούμε, θα βγάλουμε κοινή ανακοίνωση και είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν γίνονται τέτοια πράγματα».
Γ. Κυμπαρίδης, «Η Α.Μ.-Θ. έχει αποδείξει ότι έχει περιφερειακή συνείδηση αλλά και ποιότητα»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης δήλωσε: «Διατρανώνουμε την πεποίθηση ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδυναμωθεί η περιφέρεια από θεσμικούς πυλώνες που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, όπως η δικαιοσύνη. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει αποδείξει ότι έχει περιφερειακή συνείδηση, αλλά και την ποιότητα να στηρίξει τις δικές της δομές και υπηρεσίες. Αυτό που προέχει είναι η ενδυνάμωση και όχι αποδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων δομών της περιφέρειας».
Σημειώνοντας ότι «η λογική που εκφράζεται μέσα από τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μόνο δύο στρατοδικεία στη χώρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ο κ. Κυμπαρίδης είπε μεταξύ άλλων: «Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η άρτια πλήρωση θέσεων και δομών, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με συγκεντρωτισμό. Το στρατοδικείο Ξάνθης είναι πυλώνας και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε σκέψη για κατάργησή του».
Χ. Καπετανίδης, «Αντιμετωπίζουμε μια αφαίμαξη και αποψίλωση της περιοχής»
Αφού συνεχάρη την πρόεδρο του Δ.Σ.Ξ. για την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η υπόθεση της μεταφοράς του στρατοδικείου είναι και θα παραμείνει απλή φήμη, μέσα στα πλαίσια της κοσμογονίας που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Για τους ίδιους λόγους που δημιουργήθηκε το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, δημιουργήθηκε και το στρατοδικείο της Ξάνθης και εξακολουθεί να τους εξυπηρετεί. Μάλιστα, διεκδικούσαμε και μεταβατική έδρα στρατοδικείου στην Ορεστιάδα και αντ’ αυτού αντιμετωπίζουμε την απομάκρυνση του στρατοδικείου της Ξάνθης. Μαζί με την Ξάνθη διεκδικούμε και έδρα διοικητικού δικαστηρίου, αλλά αντί να συμβούν αυτά που θα ενδυνάμωναν τον κοινωνικό ιστό, αντιμετωπίζουμε μια αφαίμαξη και αποψίλωση της περιοχής».
Ο κ. Καπετανίδης κατέληξε λέγοντας ότι «μας βρίσκει σίγουρα αντίθετους αυτό, που όπως και άλλες ενέργειες βλέπουμε να γίνονται υπό το κράτος πανικού και πίεσης του μνημονίου, στα οποία ο δικηγορικός κόσμος είναι αντίθετος».
Αθ. Αθανασίου, «Αν δημιουργούν ένα νέο “Καλλικράτη” και στη δικαιοσύνη, ας μας το πουν ξεκάθαρα»
«Αυτό το σενάριο το ζήσαμε στην Καβάλα για άλλους λόγους και σε άλλες εποχές» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και χαρακτήρισε «αδιανόητο όλες αυτές οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στο Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης», λέγοντας ότι «η γιγάντωση τέτοιων δικαστικών μονάδων, κάθε άλλο παρά προάγει τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Ο κ. Αθανασίου διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε συζήτηση για την απομάκρυνση του στρατοδικείου» και κατέληξε λέγοντας: «Αν δημιουργούν ένα νέο “Καλλικράτη” και στη δικαιοσύνη, ας μας το πουν ξεκάθαρα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και ενωμένοι όλοι οι δικηγόροι όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
