Συναντηση Συλλογου Αποφοιτων ΕΠΑΘ Ξανθης με την Υφυπουργο Φωφη Γεννηματα
Τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. (Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης) του νομού Ξάνθης, συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Φώφη Γεννηματά, που είναι αρμόδια και με την εκπαίδευση της μειονότητας, στις 24 Μαρτίου. Στη συνάντηση των δυο πλευρών συζητήθηκε και η επίσκεψη της υφυπουργού στην περιοχή μας για να δει τα μειονοτικά σχολεία.
Η συνάντηση των δυο πλευρών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα και από την πλευρά του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ του νομού Ξάνθης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νουρεττίν Κιγιτζί, ο γενικός γραμματέας Ιρφάν Κάλφα και ο βοηθός γραμματέα Χασάν Καμπζά.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Σύλλογος Αποφοίτων της ΕΠΑΘ του νομού Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογος Αποφοίτων της ΕΠΑΘ του νομού Ξάνθης είχε στείλει μια επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στις 10 Φεβρουαρίου. Στην επιστολή εκείνη είχαμε απαριθμήσει τα αιτήματά μας που αφορούσαν στην εκπαίδευση της μειονότητας. Όλα τα αιτήματα είχαν την ομόφωνη γνώμη των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου και ως βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση της μειονότητας, με μόνο σκοπό να επιλυθούν.
Μετά την παραλαβή της επιστολής μας από την Υπουργό, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Φώτης Αποστολόπουλος, Διευθυντής του γραφείου της Υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, που είναι αρμόδια από την εκπαίδευση της μειονότητας, συναντήθηκε με τον Σύλλογό μας και συζητήσαμε επί των αιτημάτων μας καθώς και επί των θεμάτων εκπαίδευσης της μειονότητας. Αλλά περισσότερο είχαμε επικεντρωθεί στο θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων των μειονοτικών σχολείων. Τότε ακόμα δεν είχαν παρθεί αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις και το θέμα δεν είχε ξεκαθαρίσει. Πάνω στο θέμα αυτό όμως είχαμε συμμεριστεί ιδέες και απόψεις μόνο.
Ως Σύλλογος σε εκείνη τη συνάντηση είχαμε καταθέσει την άποψή μας ξεκάθαρα για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των μειονοτικών σχολείων και ήμασταν τελείως αντίθετοι με οποιαδήποτε συγχώνευση – κατάργηση μειονοτικού σχολείου μέχρι να αποφοιτήσει και ο τελευταίος μαθητής, γιατί τονίσαμε ότι στη Θράκη για τα μειονοτικά σχολεία υπάρχουν ειδικές διεθνείς συμφωνίες και είναι πολύ ειδική περίπτωσή τους. Τότε είχαμε ζητήσει επειγόντως συνάντηση με την Υφυπουργό Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά δέχτηκε το αίτημά μας και μας προσκάλεσε στο Υπουργείο Παιδείας στις 24 Μαρτίου 2011, ημέρα Πέμπτη.
Η συνάντησή μας με την Υφυπουργό Γεννηματά ήταν πολύ καλή και παραγωγική. Στη σύσκεψη που κάναμε, συζητήσαμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης της μειονότητας και τα αιτήματά μας τα οποία είχαμε στείλει με την επιστολή στην Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Όλα τα αιτήματα που είχαμε θέσει στην επιστολή, τα συζητήσαμε με τις λεπτομέρειές τους. Μιλήσαμε και για το θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων των μειονοτικών σχολείων. Ως Σύλλογος Αποφοίτων της ΕΠΑΘ του νομού Ξάνθης δεν συμβιβαστήκαμε σε απόρριψη κανενός αιτήματός μας και προσπαθήσαμε να πείσουμε την Υφυπουργό ότι όλα αυτά τα αιτήματά μας είναι αναγκαία.
Η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την συνάντηση. Τόνισε ότι τα αιτήματά μας είναι πολύ σημαντικά και ότι από εδώ και πέρα θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Σύλλογό μας. Επίσης ανέφερε ότι σε λίγο καιρό αναμένεται να έρθει στη Θράκη για να επισκεφθεί τα μειονοτικά σχολεία. Είπε ότι σέβεται πολύ το λαό και τους μαθητές της μειονότητας και ότι θέλει να προσφέρει η ίδια κάτι το ξεχωριστό στην εκπαίδευση της μειονότητας. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει στο μέγιστο. Για αυτό το λόγο τόνισε ότι για να επιτύχουν, πρέπει να είναι σε επαφή με όλους τους φορείς της μειονότητας και να αναπτύξει διάλογο μαζί τους, δείχνοντας τον σεβασμό στη γλώσσα, στη θρησκεία, στον πολιτισμό και στη ταυτότητα της μειονότητας».
Πηγή: Περιοδικό Aznlka
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
