Το νεο αυτοδιοικητικο χαρτη και τα οφειλομενα

Με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη Διεύθυνση του Σταύρου Μπερή έγινε τη Δευτέρα η τελετή έναρξης του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων – πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ενώ τις εργασίες κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης. Να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσοι και οι αρχηγοί των κομμάτων έδωσαν το «παρών» στο σημαντικό για την αυτοδιοίκηση συνέδριο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ενώ στους θεματικούς κύκλους περιλαμβάνονται τα οικονομικά των Ο.Τ.Α., τα θεσμικά των Ο.Τ.Α., η κοινωνική πολιτική και το περιβάλλον. Χθες έγινε η παρουσίαση του ισολογισμού της ΚΕΔΚΕ του έτους 2008 και των συμπερασμάτων των Θεματικών Κύκλων.  

 

Για το συνέδριο αλλά και το νέο χάρτη που θα διαμορφωθεί μίλησαν στον ΠτΘ οι πρόεδροι της ΤΕΔΚ Ροδόπης Δημήτρης Κοτσάκης και Έβρου Χρήστος Τοκαμάνης. Στις 2.00 χθες το μεσημέρι αναμενόταν να κατατεθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ.

 

Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ροδόπης Δ. Κοτσάκης «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων πρέπει να συμβαδίζει με τη μεταφορά πόρων»

 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε ότι από το συνέδριο παρέλασαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πρώην και νυν υπουργοί και υφυπουργοί τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά είχαμε τόσο έντονη παρουσία όλου του πολιτικού κόσμου γιατί όλοι ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο θέμα της διοικητικής αλλαγής, όπως και ν’ ακούσουν τις απόψεις των υπολοίπων».

 

Ο κ. Κοτσάκης εξήγησε ότι η ΚΕΔΚΕ είναι υπέρ της διοικητικής ανασυγκρότησης σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η ΚΕΔΚΕ θέτει ορισμένες προϋποθέσεις και το κυριότερο είναι ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως λέει το Σύνταγμα, θα πρέπει να συμβαδίζει με τη μεταφορά πόρων.

 

Υπάρχει μια ομοφωνία στο ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ, από ό,τι φαίνεται, όπου ζητείται να δοθούν στην Τ.Α. περίπου 350 εκ. ευρώ που είναι τα χρήματα που οφείλονται στην Τ.Α. καθώς ήταν μειωμένη η ΣΑΤΑ – το κονδύλιο που δίνεται για έργα στην Τ.Α. – ενώ υπάρχουν και άλλα χρήματα που είχαν παρακρατηθεί και δεν είχαν αποδοθεί.

 

Η Τ.Α. στο σύνολό της ζητά να αποδοθούν αυτά τα χρήματα με σκοπό να στηριχθεί όλη αυτή η διοικητική αναδιάρθρωση, να φανεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση η καλή προαίρεση της κυβέρνησης ότι δηλαδή θα στηρίξει αυτήν διοικητική αναδιάρθρωση με πόρους».

 

Για το αν ο ίδιος διέκρινε καλή προαίρεση για να δοθούν τα οφειλόμενα από την πλευρά του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού κ. Ραγκούση καθώς τα ποσά που ζητά η ΚΕΔΚΕ δεν είναι μεγάλα, ο κ. Κοτσάκης είπε. «Σκεφτείτε ότι αυτό το ποσό αφορά το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Φαίνεται πως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών παρατάξεων υπάρχει ομοφωνία. Από εκεί κι έπειτα, η ΚΕΔΚΕ θ’ αποφασίσει σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου για το αν θα συνεχιστεί ο διάλογος, αν θα δοθούν τα χρήματα, αλλά ζητά και τη γεωγραφική κατανομή. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σπουδαίο να γνωρίζουμε με ποιους δήμους θα συνενωθούμε κι αυτό να μη γίνει την τελευταία στιγμή».

 

Η ΚΕΔΚΕ ζητά επομένως την καταβολή των χρημάτων και το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς τις γεωγραφικές ενότητες που θα διαμορφωθούν.

 

– «Να πάρουμε το μέλλον του νομού στα χέρια μας»

 

Ο κ. Κοτσάκης εκτιμά ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρχει η εικόνα του χωροταξικού. «Θα πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν όλα αυτά τον Απρίλη και να γίνουν οι νέες εκλογές το Νοέμβρη. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα γιατί πρέπει να κατατεθούν συνδυασμοί και να γνωρίζουμε πώς θα εκλεγούν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, τι αντιπροσώπευση θα έχει ο συνενούμενος δήμος στο νέο μεγάλο δήμο που δημιουργείται.

 

Όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί, αλλά θα πρέπει να τα ξέρουμε γιατί χρειάζεται να γίνουν συνδυασμοί, να κατατεθούν υποψηφιότητες και μάλιστα έγκαιρα.

 

Εάν δοθεί το προσχέδιο της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο θα συνεδριάσουμε όσες φορές χρειαστεί σαν ΤΕΔΚ Ροδόπης, με σκοπό να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση για να πάρουμε το μέλλον του νομού στα χέρια μας και να μην περιμένουμε να το λύσουν από την Αθήνα. Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να καταθέσει τις προτάσεις του» είπε.

 

Στις 2.00 χθες το μεσημέρι αναμενόταν να κατατεθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ, το οποίο όπως είπε ο κ. Κοτσάκης ήταν ομόφωνο με εξαίρεση μια διάταξη επί της οποίας είχε διαφορετική άποψη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Ομόφωνα η ΚΕΔΚΕ  συνεχίζει πέρα από πολιτικές παρατάξεις στην αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και το καλό των δημοτών, με στόχο ένα καλύτερο αύριο» τόνισε.

 

Πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου Χρήστος Τοκαμάνης «Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί»

 

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου Χρήστος Τοκαμάνης εξήγησε ότι για ν’ αξιολογήσουμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, οπότε θα έχουμε μια συνολική εικόνα του προγράμματος. «Οι δυο μεγάλες παρατάξεις συμφώνησαν ότι θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί μέσα στο 2009, ειδικά από τον Σεπτέμβρη κι έπειτα. Είναι 331 εκατ. ευρώ συν 214 εκατ. που είναι η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων από το 1992. Αυτά που πήραμε πέρυσι είναι νομοθετημένο ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να δοθούν. Αν και δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία (31 Ιανουαρίου) το θέτουμε ως προϋπόθεση.

 

Επίσης, ζητάμε να δοθεί από την κυβέρνηση ο χάρτης στον οποίο θα διαιρεθεί η χώρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου γιατί διαφορετικά δε θα υπάρχει χρόνος για να προχωρήσουμε σε εκλογές».

 

Ο κ. Τοκαμάνης σημείωσε ότι το ψήφισμα αριθμεί 25 σελίδες, έχει πολλές λεπτομέρειες αλλά η ουσία του είναι τα παραπάνω. Πρόσθεσε ότι αν δεν τηρηθούν αυτά που ζητά η ΚΕΔΚΕ θα συγκαλέσει γενική συνέλευση ή έκτακτο συνέδριο προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη επί των νέων γεγονότων ή των νέων θέσεων της κυβέρνησης.

 

-«Πρέπει να παραμείνουν 13 οι διοικητικές διοικήσεις»

 

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ως ΤΕΔΚ συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και τοποθετήθηκαν επί του κειμένου της κυβέρνησης. «Κάναμε αρκετές παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με τις 50 σελίδες που δημοσίευσε η κυβέρνηση για το β΄ βαθμό της Τ.Α. και για τις σημερινές περιφέρειες.

 

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε σύσταση 7 νέων γενικών διοικήσεων κι όχι 13, όπως είναι οι σημερινές περιφέρειες, λόγω του ότι θέλει να διαφοροποιηθεί ο αιρετός περιφερειάρχης από τον γενικό διοικητή ο οποίος πρέπει να υπάρχει για να διοικεί τις υπηρεσίες οι οποίες από το Σύνταγμα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν (όπως είναι η Διεύθυνση Δασών) τότε θα είναι πλήγμα για την περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αυτό θα συμβεί γιατί αν πάμε από τις 13 στις 7 διοικήσεις ο πολίτης που εξυπηρετείται σήμερα από την Κομοτηνή θα πρέπει να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να βγάλει μια απόφαση υπουργού για μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων – ζητήματα που τα έχουν μεταβιβάσει οι υπουργοί στους περιφερειάρχες – θα πρέπει να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη.

 

Αυτή είναι μια συγκέντρωση υπηρεσιών και όχι αποκέντρωση και θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν 13 οι διοικητικές διοικήσεις, στα όρια αλλά και τις έδρες των σημερινών περιφερειών» τόνισε θεωρώντας πως αν οι 13 γίνουν 7 το ενδεχόμενο συνένωσης είναι με την Κεντρική Μακεδονία.

 

Σε ερώτηση για το αν έχουν διαμορφώσει πρόταση ως ΤΕΔΚ για πιθανή χωροταξία στον  Έβρο, εξήγησε ότι δεν έχουν λάβει απόφαση καθώς δεν υπάρχει ο χάρτης από την πλευρά της κυβέρνησης. «Μέχρι στιγμής έχουν εκφραστεί προσωπικές απόψεις των δημάρχων αλλά δεν ελήφθη απόφαση από τη συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα» είπε. Κατά τη γνώμη του, οι δήμαρχοι πρέπει να καταθέσουν προτάσεις.

 

                                 

Τι είπαν τα κόμματα

 

Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός «Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κάνει πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας»

 

«Είναι το συνέδριο μιας νέας αρχής για την αυτοδιοίκηση, αλλά νέας αρχής και για το κράτος και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτή η νέα αρχή παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και έγινε δυνατή χάρη και στις δικές σας προσπάθειες. Ήταν δέσμευσή μας, την τελευταία φορά, στο περσινό σας συνέδριο, να προχωρήσουμε αποφασιστικά» είπε αρχικά ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι «ο  «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας».

 

Σχολίασε ότι σχεδιάζει μια «εξουσία που θα φύγει από το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διογκωμένο αλλά και πλαδαρό πελατειακό κράτος, και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία». Με το σύνθημα «μπορούμε να ξανακάνουμε τον έλληνα και την ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επίκεντρο των αλλαγών αυτών είναι το κράτος. Εκεί βρίσκεται η αφετηρία και η ρίζα του προβλήματος της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Ένα πελατειακό κράτος παραλυμένο από τη διαφθορά».

 

Επανέλαβε ότι «τα πάντα πια θα περνούν από το ΑΣΕΠ» σημειώνοντας ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας. «Για μας, η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με πραγματικό κράτος πρόνοιας, που προστατεύει, αλλά και εξοπλίζει τον εργαζόμενο και τον άνεργο, για ουσιαστική συμμετοχή σε μια ζωντανή και δημιουργική οικονομία, όπως και με την αξιοποίηση του πλούτου, είτε του κράτους, είτε των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ΕΣΠΑ, είτε των ιδιωτικών κεφαλαίων, που πρέπει να κινητοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη, και όχι απλά για πελατειακή σπατάλη».

 

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «κάθε ενέργεια της διοίκησης θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα παράγει όχι μόνο πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και δημόσια κριτική, αξιολόγηση για τη χρησιμότητα ή την αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης».

 

Μιλώντας για «ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης της χώρας μας» ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μια συνολικά σχεδιασμένη, ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης, που θα δώσει μια νέα, μόνιμου χαρακτήρα διάρθρωση στο κράτος. Μια νέα αρχιτεκτονική, που στοχεύει να απαντήσει στην κακή εξυπηρέτηση του πολίτη, στις πολυδαίδαλες και πολυδιασπασμένες υπηρεσίες, που καθιστούν την καθημερινή τους λειτουργία γραφειοκρατική, προβληματική, για όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Σε παθογένειες, που δημιουργούν δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος και σπατάλη, που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας, ως προσκόμματα στην ανάπτυξη της ίδιας της χώρας και βέβαια της περιφέρειας».

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», προχωρούν «αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, φορείς της πράσινης ανάπτυξης, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ» και συνέχισε. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας. Θα είναι απαλλαγμένοι από τις καταστροφικές πιέσεις αυθαίρετων προσλήψεων. Από την πρώτη στιγμή, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας», δίνοντας έμφαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης, που αξιοποιεί τις διαδικασίες διαβούλευσης και την καλύτερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και πρόσθεσε. «Οι νέοι Δήμοι θα λειτουργήσουν έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις» είπε, σημειώνοντας «έτσι, εξασφαλίσουμε κοινωνική ειρήνη».

       

Γ. Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών «Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι η πραγματικότητα μιας δρώσας Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

 

Ο Γ. Ραγκούσης ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν έχουν διαμορφώσει τους 370 δήμους «και δεν θα τους διαμορφώσουμε αν δεν συζητήσουμε πρώτα μαζί σας». Ανέφερε ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι όνειρο. Είναι πραγματικότητα μιας ζώσας, μιας δρώσας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός πολιτικού δυναμικού της χώρας».

 

Εξήγησε πάνω σε ποιες δομές στηρίζεται ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ανάμεσά τους ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». «Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» χτίζει πάνω και σε μία ιδιαίτερα  αξιόλογη δουλειά που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, δουλειά καταρχήν της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, προεργασία και δουλειά που ενσωμάτωσε χιλιάδες ώρες διαλόγου στις ΤΕΔΚ όλης της χώρας, που, και είχαν πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια και πραγματοποιούνται ξανά τώρα.

 

Επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τόσο πολύ έχει ωφελήσει την Αυτοδιοίκηση στη χώρα, και με συμβολή βεβαίως των εργαζομένων, των αιρετών, όλων σας».

 

Ο υπουργός εξήγησε την απόφασή τους να προχωρήσουν παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, εξηγώντας. «Αν δεν προχωρήσουμε τώρα κινδυνεύουμε να μην προχωρήσουμε ποτέ, και αυτό το δικαίωμα δεν το έχουμε». Ο κ. Ραγκούσης έδωσε έμφαση στη διαβούλευση και μεταξύ άλλων θέλησε να περάσει το μήνυμα πως «καμία λοιπόν συνένωση δεν θα γίνει με μεροληπτικό τρόπο».

 

Ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας την καλόπιστη κριτική.

 

Γ. Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών«Γιατί δεν προχώρησε η ΝΔ στη διοικητική μεταρρύθμιση;»

 

Ο Εβρίτης υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ξεκίνησε με το ερώτημα προς τη ΝΔ «γιατί δεν προχώρησε στη διοικητική μεταρρύθμιση την προηγούμενη περίοδο» και πρόσθεσε ότι «η επίκληση της οικονομικής κρίσης ήταν προσχηματική».

 

Κάλεσε με τη σειρά του τους αυτοδιοικητικούς σε διαβούλευση και ζήτησε από τις παρατάξεις εδώ και τα κόμματα, να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Κάνοντας λόγο για συνέπεια όσον αφορά το Σύνταγμα, ο κ. Ντόλιος εξήγησε. «Διαλέξαμε έναν τίτλο και είπαμε με τις Γενικές Διοικήσεις. Τι σκεφτήκαμε; Σκεφτήκαμε, πρώτον ότι είναι καλό να μην είναι τόσοι Γενικοί Διοικητές όσοι και οι Περιφερειάρχες. Είχαμε κακή εμπειρία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την είχα και εγώ προσωπικά, με τους Περιφερειακούς Διευθυντές τότε. Θυμάστε, πόλεμος. Ένας πόλεμος μέχρι που εξαλείφθηκαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές. Πόσες να κάνουμε; Να κάνουμε λιγότερες, 7. Πού;

 

Στα φυσιολογικά, στα γνωστά αστικά κέντρα της χώρας. Στα αστικά κέντρα στα οποία έχουν φυσιολογικές αναφορές, όλη η πέριξ Περιφέρεια. Δεν έγινε με έναν αβασάνιστο τρόπο. Δεν έγινε με έναν τρόπο ο οποίος είχε κάποιους άλλους στόχους. Επιλέξαμε λοιπόν 7 αστικά κέντρα για να κάνουμε τις Γενικές Διοικήσεις. Μα είναι πολύ μακριά. Σαφώς και είναι μακριά. Αν ήταν να τους έχουμε πολύ κοντά, θα μπορούσαμε να κάνουμε και 13, θα μπορούσαμε να κάνουμε και 25. Λέμε ότι είναι υπεραρκετές 7. Αντένες υπάρχουν, Υπηρεσίες του κράτους θα παραμείνουν σε όλους τους Νομούς. Να λοιπόν μια σκέψη που ακούστηκε νομίζω και εδώ, θα μπορούσε να υπάρχει ένας υπηρεσιακός παράγοντας ο οποίος θα βρίσκεται στο επίπεδο του Νομού, ανοικτή είναι η συζήτηση, για να μπορεί να προΐσταται των Υπηρεσιών του κράτους και να εξυπηρετεί τους πολίτες στο επίπεδο του Νομού.

 

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Επιχειρήθηκε να υποτιμηθεί το ότι η διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης περνάει στις αιρετές Περιφέρειες. Μα αυτό δεν ήταν ο καημός μας; Αυτό δεν ζητούσαμε εδώ και δεκαετίες; Για να δούμε πώς πάνε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στην Ελλάδα. Τρία λόγια θα πω μόνο.

 

Καταρχήν τα επιλέξαμε, τα διεκδικήσαμε μάλλον, με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Όταν πηγαίναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγαμε ότι υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, απαιτούνται Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να πετύχουμε την εξίσωση αυτών των ανισοτήτων στο μέτρο του δυνατού. Βεβαίως υπήρχε και ένας στόχος σύγκλισης της οικονομίας μας με τις οικονομίες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε δίνοντας κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και τις αντιρρήσεις των αυτοδιοικητικών.

 

Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος ΝΔ «Η βιασύνη στις συνενώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε μαράζωμα της περιφέρειας»

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «προχειρότητα και περισσή βιασύνη» εξηγώντας ότι μ’ αυτά τα στοιχεία «το όραμα της αληθινής μεταρρύθμισης είναι δύσκολο να μετουσιωθεί σε πράξη» και συνέχισε. «Φοβάμαι ότι με τις τελευταίες εξαγγελίες αντί να απελευθερώνεται η Αυτοδιοίκηση ακόμα περισσότερο, αντί να ενισχύεται οικονομικά και θεσμικά, αποδυναμώνεται, κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη, να γίνει πιο προβληματική, πιο απρόσωπη και να μιμηθεί ουσιαστικά το προβληματικό κεντρικό κράτος, που λίγο ενδιαφέρεται για τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνίας».

 

Αναγνώρισε ότι χρειάζονται αλλαγές και ότι προϋποθέτουν «μελέτη, σχεδιασμό προσεκτικό, διάλογο ουσιαστικό με τους θεσμικούς εκπροσώπους και με τις τοπικές κοινωνίες».

 

Έκανε λόγο για σοβαρά κενά στις θέσεις της κυβέρνησης που δημιουργούν συγκεκριμένα ερωτήματα. «Παύει η σχέση εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος; Παύει ή διαιωνίζεται; Λιγοστεύει η γραφειοκρατία από τις συνενώσεις ή αυξάνεται; Εναρμονίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας ή απλά διευρύνουμε τα διοικητικά όρια; Ενδυναμώνεται η συμμετοχική δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο ή απλώς καθίστανται οι αυτοδιοικητικές ενότητες μικρές, ακυβέρνητες τελικά, πολιτείες; Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή ή αποκλίνουν οι ενωτικές τάσεις κάθε τοπικής κοινωνίας εξαιτίας αυτής της βιαστικής στάσης για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σχεδόν όλων των μεταναστών ανεξαρτήτως της προσφοράς ή της ενσωμάτωσής τους στις τοπικές κοινωνίες;»

 

Μετέφερε την ανησυχία του ότι η βιασύνη στις συνενώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε μαράζωμα της περιφέρειας, των ορεινών περιοχών και των ευαίσθητων νησιών.

 

Θύμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι «θεμελιώδης προϋπόθεση για να προχωρήσει η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, είναι να λυθούν τα οικονομικά, τα τεχνικά, τα διοικητικά προβλήματα, πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια» και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλλει το οφειλόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2009 ποσό, που ανέρχεται στα 331 εκατομμύρια και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι «το διοικητικό σύστημα της χώρας είναι ανάγκη να διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό».

 

Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας ΚΚΕ «Να μην περάσουν αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την παιδεία και την υγεία στην Τ.Α.»

 

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε τους λόγους που το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την Διοικητική Μεταρρύθμιση σημειώνοντας ταυτόχρονα «δεν υπερασπιζόμαστε την διοικητική δομή που υπάρχει και την υπάρχουσα κατάσταση».

 

Εξήγησε ότι δεν θα συμβάλλουνε στο να πυροδοτηθούν ανώφελες αντιδράσεις που έχουν σχέση με τον αριθμό των Δήμων και τα γεωγραφικά όρια. Θύμισε τα λάθη που έγιναν επί «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» στη δεκαετία του ’90 σημειώνοντας πως δεν επετεύχθη αποκέντρωση αλλά ούτε περιφερειακή ανάπτυξη με φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Στο δια ταύτα, η κ. Παπαρήγα είπε πως ο ένας λόγος ήταν και είναι ο οικονομικός και παράλληλα ζήτησε με τη σειρά της «όσα χρωστούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δοθούν».

 

Ως προς το θέμα των πόρων είπε «ζητάμε πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανάλογα με την ευθύνη και τις αρμοδιότητες που έχει. Όμως θεωρούμε ότι υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν μπορεί να τις έχει αυτοτελώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξηγώντας. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να περάσουν οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την παιδεία και την υγεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι εδώ οδηγεί στον κατακερματισμό, στον τοπικισμό και το κυριότερο, χάνεται ο και τυπικά υπάρχων ενιαίος χαρακτήρας της παιδείας και της υγείας ενιαίος δεν υπάρχει, είναι κατά κλάδο, κατά τομέα, δημόσιος, ιδιωτικός, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά θα κατακερματιστεί και θα σπάσει ο ενιαίος χαρακτήρας των παροχών υγείας ακόμα και κατά κλάδο ή κατά κοινωνικό στρώμα και θα εξαρτηθεί από τους τοπικούς φόρους, από τις τοπικές οικονομικές δυνατότητες και επιπλέον, αυτός ο κατακερματισμός θα οδηγήσει στην δημιουργία αυτόνομων μονάδων παιδείας και υγείας».

 

Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος ΛΑΟΣ «Δημοψήφισμα για ν’ αποφανθεί ο λαός»

Ο Γιώργος Γ. Καρατζαφέρης στάθηκε σε κάποια σημεία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». «Το πρώτο σημείο είναι ότι κανείς δεν ξέρει με ποιον θα πάει. Δεύτερον, αυτό το πράγμα που θα γίνει, θα έχει έσοδα; Εμείς έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα στον ΛΑΟ. Μιλάμε για συγκεκριμένες 15 Περιφέρειες. Οι 13 γνωστές, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Η κάθε Περιφέρεια να έχει συγκεκριμένο αριθμό Δημάρχων. Ίδιοι, 25 σε κάθε Περιφέρεια. Αυτοί οι Δήμαρχοι θα είναι και το Περιφερειακό Συμβούλιο του κυρίου Περιφερειάρχη. Αντί οποιασδήποτε άλλης Βουλής, θα έχει τους Δημάρχους, 25 σε κάθε Περιφέρεια.

 

Με μία αλλαγή στο Σύνταγμα, που μπορεί να γίνει στο τέλος της 4ετίας σας, λόγω της αναθεωρήσεως, θα πρέπει να δούμε και το θέμα των Βουλευτών. Εφόσον θα κάνετε 13 – 15 προτείνουμε εμείς Περιφέρειες – ίσος αριθμός Βουλευτών για κάθε Περιφέρεια ανεξαρτήτως πληθυσμού, με μία τροποποίηση στο Σύνταγμα, εάν θέλουμε πραγματική αποκέντρωση. Ίσο αριθμό. Να πούμε, 25 Δήμαρχοι, που αποτελούν και το Περιφερειακό Συμβούλιο και βεβαίως και ίσος αριθμός Βουλευτών».

 

Στη συνέχεια, έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός, γιατί όπως είπε αυτό σημαίνει δημοκρατία.

 

 Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α   «Για μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν είναι προαπαιτούμενο τα ποσοτικά κριτήρια»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε εναλλακτικά, με στίχους ενός τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «Παίρνεις τις ιδέες μου και μου τις κάνεις λίμπα».

 

Μετέφερε τη θέση τους «η χώρα μας ν’ αποκτήσει μία ενιαία ολοκληρωμένη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, όμως ταυτόχρονα με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να έχουμε ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών, ώστε να καταστούν φορείς ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας, οικονομικής προόδου και βλέπουμε τα τελευταία 20 χρόνια».

 

Προχώρησε σε απολογισμό των μεταρρυθμίσεων λέγοντας για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ότι τον είχαν στηρίξει αλλά δεν είναι ευτυχείς από την κατάληξη αυτού του εγχειρήματος «διότι για να έχεις μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν είναι προαπαιτούμενο το να έχεις ποσοτικά κριτήρια».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μία μεταρρύθμιση, όσο καλών προθέσεων και αν είναι, μπορεί να πετύχει, όταν ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η εξοικονόμηση πόρων;» και σχολίασε ότι η βιασύνη «θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε δίπλα στον «Καλλικράτη» και έναν Ικτίνο για να τον διορθώσει».

 

Μετέφερε την θέση για αναγκαιότητα «για μία μεταρρύθμιση διοικητική, για τη δημιουργία ενός διοικητικού χάρτη, γιατί αυτός που έχουμε σήμερα αντιστοιχεί σε τομές και ανάγκες πολύ προηγούμενων δεκαετιών».

 


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.