7ο Φεστιβαλ Νεολαιας του ΣΥΝ
Με σύνθημα «Η δύναμή τους έχει όρια, η φαντασία μας όχι» πραγματοποιήθηκε το 7ο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής της Κομοτηνής στις 22 και 23 Ιουνίου. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Καταστολή και δικαιώματα», ενώ η δεύτερη στην «Πολιτική συγκυρία». Επίσης το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες με τα συγκροτήματα «De traces», «Los tres», «Micro». Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, η κ. Αγγελική Σαπουνά από την ΑΚΟΑ και ο κ. Γιώργος Σαπουνάς από την πολιτική οργάνωση «Κόκκινο» ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα «Πολιτική συγκυρία».
Ο κ. Σαπουνάς στην ομιλία του έκανε αναφορά στα συστηματικά βήματα επίθεσης και προώθησης του νεοφιλελευθερισμού που έγιναν πριν 15-20 χρόνια λέγοντας ότι «η Αγγλία της Θάτσερ και σήμερα του Μπλερ είναι ακριβώς η ατμομηχανή αυτής της διαδικασίας. Μικρά – μικρά χτυπήματα, αλλά και ουσιαστικά σε πολλές θεμελιώδεις κατακτήσεις του ΄70 και του ΄80. Το ίδιο είχε γίνει και στη χώρα μας σε όλους τους τομείς. Σήμερα η ελαστική εργασία είναι γεγονός στο επίπεδο των εργαζομένων. Σήμερα το ότι δεν είναι δημόσια και δωρεάν η παιδεία είναι επίσης γεγονός. Επιχειρείται στις μέρες μας μια πιο ολοκληρωτική κίνηση, να μετατραπεί η ποσότητα αυτών των επιθέσεων σε ποιότητα, συνταγματοτοίηση του νεοφιλελευθερισμού. Σε προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε με τη μορφή του ευρωσυντάγματος, στην Ελλάδα επιχειρείται με τη μορφή της αναθεώρησης του συντάγματος, τα πρώτα βήματα που στοχεύουν κυρίως και πρώτα στην παιδεία».
Σύμφωνα με το κ. Σαπουνά, οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε δεξιά μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού. «Σαρκοζί στη Γαλλία, Καραμανλής στην Ελλάδα και εμφάνιση πλέον συγκροτημένη του ακροδεξιού πόλου του ΛΑΟΣ. Και στις υπόλοιπες χώρες αν το δούμε, τι καλύτερο παράδειγμα από τη Γερμανία, στην οποία συγκυβερνούν πλέον ανενδοίαστα, χωρίς φύλλο συκής, σε ενιαίο σχηματισμό. Πίεση στην Ιταλία που ακόμα και από δικαιολογημένες λαϊκές επιταγές και πιέσεις, επιλογές, οι οποίες δεν περιφρουρήθηκαν, οδήγησαν ημέτερες δυνάμεις σήμερα σε κεντροαριστερές διαχειρίσεις. Πίεση στο πολιτικό σκηνικό να πάει και αυτό ακροδεξιά. Αυτή την ίδια περίοδο, την οποίαν σηματοδότησε η άνοιξη των κινημάτων που ξεκίνησε το 1995 με τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, σήμερα έρχεται να ξαναθυμίσει ότι είναι ζωντανό το αντιπαγκοσμιοτικό κίνημα. Και όμως δεν έφτασαν αυτά, κάνει και άλλα βήματα και πάει παρακάτω. Εκτός του ότι πλέον ένα δίκτυο παγκόσμιο, που ξεκίνησε εμπνεόμενο από την εξέγερση στο Μεξικό, έφτασε να απλωθεί σαν τρόπος αμφισβήτησης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα παγκόσμια κοινωνικά φόρουμ σήμερα απλώνονται όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην Αφρική και στην Ασία, παντού περνάει από αυτό το σημείο και αρχίζει και γίνεται πιο συγκεκριμένος αγώνας, που δεν έχει μόνο την τεράστια συμβολική σημασία της σημαίας της αντίστασης, αλλά επιχειρεί πια συγκεκριμένες αντιστάσεις στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιτυγχάνει τις πρώτες νίκες. Όσο για το ευρωσύνταγμα, να μην υποτιμήσουμε αυτή την τεράστια νίκη των λαών στη Γαλλία, στην Ολλανδία που με έναν έμμεσο τρόπο συμβόλιζε τις ανάγκες ολόκληρων εκατομμυρίων εργαζόμενων και νεολαίων σε όλη την Ευρώπη, που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να το πουν και αυτοί σε δημοψηφίσματα σε δικές τους χώρες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον μεγάλο αγώνα για το άρθρο 16 και τις κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. «Ένας ολόκληρος χρόνος μαζικής αντίστασης με το πιο απρόσμενο τρόπο μαζικών καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, σε δύο φάσεις μάλιστα που κανείς θα πίστευε ότι δεν θα ξαναγεννηθεί εύκολα μετά το καλοκαίρι, να έρθει να πετύχει κάτι που ενδεχόμενα να μην είναι απόλυτη συνείδηση σήμερα στο φοιτητικό κίνημα. Να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Η συναίνεση των βασικών πολιτικών φορέων είναι απαραίτητος όρος για την άρχουσα τάξη, για να περάσουν τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Και αυτή η συναίνεση έσπασε στην Ελλάδα και την έσπασε το κίνημα της εκπαίδευσης. Το κίνημα κατάφερε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση και να δώσει συντριπτικό χτύπημα στο πρώτο βήμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και παρόμοιο χτύπημα έδωσε και στο νόμο – πλαίσιο. Ακόμα ανάδειξε μια συζήτηση δικαιολογημένη μέσα από το ριζοσπαστισμό της νεολαίας για το μέχρι πού θα έπρεπε να πάμε τις καταλήψεις. Ο νόμος αυτός είναι απονομιμοποιημένος, έχει απορριφθεί από την κοινωνία, έχει γνωμοτοδοτηθεί από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ως αντισυνταγματικός. Η νεολαία μέσα από αυτή τη διαδικασία απέκτησε τρομερές εμπειρίες. Ένιωσε την εμπειρία της συλλογικότητας, αυτό ήταν βαρύ χτύπημα στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουνάς.
Σ.Χ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
