Προταση για αποζημιωση οσων μετεχουν στην εκλογικη διαδικασια

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης μίλησε στον ΠτΘ για το ζήτημα που ανακύπτει ανά την Ελλάδα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με τη μη προσέλευση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και τα προβλήματα που δημιουργούνται, κάτι που συνέβη και αυτή τη φορά στη Ροδόπη σε πολλά εκλογικά τμήματα γιʼ αυτό και κάνει την πρόταση τα μέλη των Εφορευτικών να παίρνουν μια μικρή αμοιβή.

«Από την εμπειρία μας, υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στην διαδικασία. Αφορά στις Εφορευτικές Επιτροπές και την μην προσέλευση πολλών μελών κατά τον διορισμό τους. Υπάρχει ένα έντονο πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στο γεγονός ότι πάρα πολλά μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών είτε έχουν πρόβλημα υγείας είτε έχουν διοριστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η κόπωση που έχουν – από τις 6.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ – αλλά και οι όποιες άλλες υποχρεώσεις τους κάνουν την συμμετοχή τους δυσβάσταχτη υποχρέωση προς την πολιτεία για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Θα πρέπει νʼ αντιμετωπίσει σοβαρά η πολιτεία αυτό το θέμα έτσι ώστε με μια μικρή έστω αποζημίωση να μπορούν να δικαιολογούν την παρουσία τους στην εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές και η ανάδειξη των βουλευτών είναι μια άκρως δημοκρατική διαδικασία στην οποία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε περισσότερο ενδιαφέρον. Λόγω, όμως, του γεγονότος ότι συμβαίνει να έχουμε στη χώρα μας συχνά εκλογές αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς τα καθήκοντα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι. Επιπροσθέτως, μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ανήκουν στις τάξεις αυτών που δεν μπορούν να διοριστούν, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία ως μέλη Εφορευτικών, άρα το ποσοστό αυτών που θα διοριστούν είναι πολύ μικρότερο. Γιʼ αυτό το λόγο θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει να προβλέψει την αποζημίωση μʼ ένα ελάχιστο ποσό όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία για να μην αισθάνεται κανείς αδικημένος.

Σαν σημασία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή της δημοκρατίας όταν όλοι οι πολίτες καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».


Ο κ. Κυμπαρίδης είπε πως παρουσιάστηκαν πολλά κενά στη Ροδόπη γιατί εμφανίστηκαν πολλοί με προβλήματα υγείας, άρα η απουσία τους ήταν δικαιολογημένη. «Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν σε μια επαγγελματική κατηγορία, όπως είναι οι γιατροί, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν καθήκοντα Εφορευτικής» πρόσθεσε.

•Δούλεψαν τα SMS

Το σύστημα μετάδοσης μέσω SMS των αποτελεσμάτων σε 43 εκλογικά τμήματα της Ροδόπης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη. «Η εφαρμογή του τρόπου ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου ήταν κάτι που νομίζω ότι απέδωσε τα μέγιστα μια και είχαμε πολύ μεγάλη ταχύτητα στη μετάδοση.

Σε συζητήσεις με συναδέλφους που είχαν αυτόν τον τρόπο μετάδοσης στα εκλογικά τους μας μεταφέρουν από την εμπειρία τους ότι είναι ένα βήμα μπροστά, ότι πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμό της διαδικασίας έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα.

Από τα όσα διαπιστώσαμε και από τα κεντρικά ΜΜΕ, οι ενημερωτικές εκπομπές και η μετάδοση των αποτελεσμάτων δεν διήρκησε πέρα από τις 11.30 το βράδυ.

Άρα, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα και αν μπορεί να εκσυγχρονιστεί και ο τρόπος μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα είναι αυτό που όλοι επιζητούμε από αυτή τη διαδικασία»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.