Αναστατωση και παλι στην Ενωμενη Κλωστουφαντουργια

Για μια ακόμη φορά αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Για γερό παιχνίδι στις πλάτες τους από πλευράς εργοδοσίας με μόνο στόχο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της εταιρείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πιέζονται να λήξουν την επίσχεση εργασίας, χωρίς όμως καμία δέσμευση ότι θα τους πληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από τα πέντε εκατομμύρια που δόθηκαν για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, τρία από την Εθνική και δύο από την Εμπορική, δόθηκε σε αυτούς ένας μισθός συν το δώρο του Πάσχα. Ειδικότερα όμως, οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια πήραν 500 ευρώ συν 500, γιατί τους είχαν δοθεί προκαταβολές από το φθινόπωρο. Ουσιαστικά δηλαδή, οι εργαζόμενοι αυτοί πήραν 1000 ευρώ, ενώ από πλευράς εταιρείας είχε δοθεί η υπόσχεση ότι μετά την Πρωτομαγιά θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Τελικά, εκείνο που υποστηρίζουν, κρίνοντας την κατάσταση, είναι ότι από πλευράς Υπουργείου επιβάλλεται να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων και συγκεκριμένα των Κλωστηρίων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ώστε να δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα της χρηματοδότησης. Οι εργαζόμενοι πιέζονται να λήξουν την επίσχεση εργασίας και κάποιοι ήδη ενέδωσαν, ώστε να φανεί ότι έληξε η επίσχεση εργασίας για να ληφθεί η χρηματοδότηση.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων, από την πλευρά τους, ζητούν να τους δοθεί εχέγγυο ότι αν επιστρέψουν στη δουλειά θα τους δοθούν τα δεδουλευμένα. Η επιχείρηση αρνείται προφασιζόμενη ότι δεν γνωρίζει πότε θα τα πάρουν, πώς θα τα πάρουν κι αν θα τα πάρουν.

Οι εργαζόμενοι μιλούν για παιχνίδι εις βάρος τους από την πλευρά της εργοδοσίας. Σε κάποια εργοστάσια έχουν υποσχεθεί ότι τους τρεις μήνες από τους πέντε, εφόσον έχουν να πληρωθούν Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη και ο Μάης που τελειώνει, θα τους πληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάποια στιγμή. Κάποιοι όμως είχαν ήδη βγει στο ταμείο ανεργίας. Στα Κλωστήρια είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν βγει στο ταμείο ανεργίας και όλοι οι υπόλοιποι έχουν να παίρνουν στο ακέραιο τα χρωστούμενα.

Συνεπώς, μιλούν για εκμετάλλευση από πλευράς εργοδοσίας εις βάρος τους, εφόσον εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημά της είναι πώς θα ληφθούν τα χρήματα και μετά εφόσον δεν έχει ανάγκη τους εργαζόμενους θα τους αφήσει μετέωρους.

Χθες, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων. Κατά τη διάρκειά της, η διοίκηση του Σωματείου ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι κρατούν έναν «γερό άσσο» στο χέρι τους. Εφόσον τους έχουν ανάγκη, να τους πληρώσουν για να πάνε στη δουλειά και να μη σταματήσουν την επίσχεση εργασίας. Κάποιοι δεν πήγαν στη δουλειά, δεκαπέντε όμως άτομα πήγαν. Στις 1:30 το μεσημέρι οι διευθυντές των εργοστασίων τους ανακοίνωσαν ότι συμβουλεύτηκαν τους νομικούς της ΓΣΕΕ σύμφωνα με τους οποίους, μπορεί να σταματήσει η επίσχεση και να ξανασυνεχισθεί όποτε εκείνοι θέλουν. Εκνευρισμένοι οι εργαζόμενοι, τονίζουν ότι τους νομικούς της η ΓΣΣΕ πρέπει να τους χρησιμοποιεί μόνο για ενημέρωση των εργαζομένων και όχι των διευθυντών των εργοστασίων.

Φήμες διέρρευσαν χθες ότι σήμερα η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Καλαντζάκου αναμενόταν να βρεθεί στην πόλη μας. Επισήμως, δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό. Οι εργαζόμενοι, αν έρθει, έχουν σκοπό να την συναντήσουν, αν δεν έρθει, την Παρασκευή όλα τα σωματεία θα έχουν συνάντηση μαζί της στην Αθήνα όπου και θα τεθούν διάφορα θέματα και όχι μόνο η χρηματοδότηση της εταιρείας. Όπως υποστηρίζουν, πρέπει να ενημερωθούν τα υπουργεία ότι οι εργαζόμενοι από αυτά τα χρήματα δεν παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση. «Μας έχουν ανάγκη για να τρέχουμε. Δεν μας εξασφαλίζουν ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν πάρουν τη χρηματοδότηση και δεν θα μας χρειάζονται», τονίζουν.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.