Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4790

Επίθεση στην κυβέρνηση

Στη Βουλή η ΔΕΗ από Παπανδρέου και Αλαβάνο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό της επιχείρησης, ενώ αναρωτιέται για την αναγκαιότητα τόσων μονάδων λιθάνθρακα.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ακολουθεί πολιτική με ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Παράλληλα, αναφέρεται στην «προβληματική διοίκηση και διαχείριση που έχει καταστήσει μια μέχρι πρότινος κερδοφόρο επιχείρηση σε ζημιογόνο».

Ερωτά, δε τον πρωθυπουργό «βάσει ποιων μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα»,
εάν έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων και εάν αυτός ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ.

Όσο για τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες ο κ. Παπανδρέου ερωτά γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντ’ αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής.

Παράλληλα με την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις βουλευτές του κόμματος (Απ.Κακλαμάνης, Αλ.Παπαδόπουλος, Φ.Πετσάλνικος και Δ.Ρέππας) ζητούν την κλήση σε ακρόαση, από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την «πλήρη διάσταση και ρήξη» μεταξύ του προσωπικού της ΔΕΗ και του διοικητή της.

Την ίδια ώρα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις «ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις προσωπικού στις δημόσιες επιχειρήσεις», όπως ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, η Ολυμπιακή και η ΔΕΗ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος επίσης στις «καταιγιστικές αποκαλύψεις (Siemens, υπουργείο Πολιτισμού) για τη χρησιμοποίηση του δημόσιου χρήματος και το μέγεθος της διαπλοκής».

Ο κ. Αλαβάνος ρωτά τον κ. Καραμανλή εάν «θα αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για τη συρρίκνωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων και κοινωφελών υπηρεσιών της χώρας και εάν θα αναληφθούν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όταν έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια στοιχεία προμηθειών και χρηματοδοτήσεων που γίνονται για ιδιοτελή, κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και όχι για την ενίσχυση των δημοσίων επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ρωτά ακόμη τον πρωθυπουργό εάν «θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τις χιλιάδες ‘εθελούσιες’ εξόδους, τις ‘μετατάξεις’, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για να εξυπηρετήσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις εγχώριων και πολυεθνικών ιδιωτικών συμφερόντων».

Υπόθεση Siemens

Μέσα Φεβρουαρίου η ελληνική έρευνα

Γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβούν δύο Ελληνες εισαγγελείς στη Γερμανία και στην Ελβετία, προκειμένου να λάβουν επί τόπου γνώση διαφόρων στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι ξένες εισαγγελικές αρχές στην έρευνά τους για τη Siemens και τις καταγγελίες για μίζες που μπορεί να έχουν φθάσει σε πολιτικά πρόσωπα και στελέχη υπουργείων. Σε χθεσινή συνάντηση του Εισαγγελέα του ΑΠ Γ. Σανιδά με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιο, αποφασίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- η άμεση ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών και η μετάβαση της Εισαγγελίας του Μονάχου και της Βέρνης, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, που έχει χρεωθεί τη σχετική υπόθεση από τον Δεκέμβριο του 2006, διενεργώντας προκαταρκτική εξέταση. Τις επόμενες μέρες θα επιλεγεί και ο δεύτερος εισαγγελέας που θα τον συνοδεύσει στην προσπάθεια να αντληθούν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι ξένες αρχές προκειμένου να φωτιστεί περισσότερο η υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς ή στοιχεία που να καταδεικνύουν τη διαδρομή χρηματικών ποσών προς την Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της Siemens στη χώρα μας έχουν καταθέσει αρνούμενοι ότι έχει ζητηθεί ή δόθηκε οποιοδήποτε ποσό, προκειμένου να υλοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία στην Ελλάδα.

Παράλληλα θα ζητηθεί η ικανοποίηση επί τόπου των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν και τα οποία οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι δεν έχουν απαντηθεί με απόλυτη επάρκεια. Μάλιστα ειδικά από τις ελβετικές αρχές δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, τα οποία θα επιχειρηθεί να διαλευκανθούν επί τόπου.

Ζητούν αύξηση κομίστρου

Χωρίς ταξί θα μείνει όλη η χώρα από τις 5 το πρωί σήμερα 6 Φεβρουαρίου έως τις 5 το πρωί της Πέμπτης, λόγω απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών και ο ΣΑΤΑ.

Στα κύρια αιτήματα των αυτοκινητιστών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση της τιμής για την πτώση της σημαίας στο 1,10 ευρώ από 1 ευρώ σήμερα και η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης της μονής ταρίφας στα 40 από τα 34 λεπτά που ισχύει σήμερα.

Κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη

Μόνο όσοι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης ή δικό τους Ι.Χ. αυτοκίνητο, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι προτιμούν να μετακινούνται με τα δικά τους οχήματα, νοοτροπία που ευθύνεται για το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην πόλη, που οξύνεται τον τελευταίο καιρό με τις εργασίες για το Μετρό. Στις ώρες αιχμής στη Θεσσαλονίκη μετακινούνται περισσότερα από 100.000 Ι.Χ. οχήματα, ενώ οι οδηγοί αποφεύγουν τα ιδιωτικά πάρκινγκ και προτιμούν να παρκάρουν παράνομα.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.