«Μακαρι να μην επιβληθουν κι αλλοι φοροι»

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ανάμεσα στα άλλα «φιλολαϊκά» μέτρα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου κατά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας και έκτακτης φορολογίας, μια και δεν εγγυήθηκε το ότι δεν θα ληφθούν κι άλλα. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ενδέχεται να πάρει τη μορφή των 5 ή και 10 λεπτών ανά λίτρο αμόλυβδης.

Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης μιλώντας στον ΠτΘ εξήγησε ότι αν ισχύσει αυτή η αύξηση θα έχουμε μια ακόμη επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τον έλληνα πολίτη. «Το κράτος θ’ ανεβάσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κι εξετάζουν ένα ποσοστό της τάξης του 5 -6%, χωρίς να είναι βέβαιο κι αυτό θα επιφέρει μαζί με τον ΦΠΑ μια αύξηση αρκετά μεγάλη. Το σίγουρο είναι ότι θα επιβαρυνθεί η κάθε οικογένεια, αν τελικά επιβληθεί».

Ο κ. Κακαρέλης
εξήγησε τι είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. «Είναι μια αύξηση της τάξης του 6% που επιβαλλόταν κάθε 1η Ιανουαρίου και 31 Ιουνίου από την Ε.Ε. Εδώ και πέντε χρόνια είχαμε μια αύξηση του 12% κάθε χρονιά στον τομέα των καυσίμων και τώρα λέγεται ότι θα επιβληθεί μια φορά ακόμη».

Παρά την πτώση των τιμών το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σχετική αύξηση, όπως εξήγησε ο κ. Κακαρέλης, ελπίζοντας να μην επιβληθούν αυξήσεις και νέοι φόροι.

«Αναμένουμε να δούμε πώς θ’ αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών. Κάνουν αναφορές σε αυξήσεις, προετοιμάζουν τον κόσμο και παρατηρούν τις αντιδράσεις τους. Μακάρι να μην επιβληθούν κι άλλοι φόροι.

Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και κάποιοι επιλέγουν να μην ασχολούνται. Δείτε τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα και είναι καλύτερη στην ευρωζώνη ενώ την ίδια ώρα η ανεργία μεγαλώνει, τα εργοστάσια κλείνουν και το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται.

Ο κόσμος δεν αποδίδει πλέον ΦΠΑ γιατί δεν αγοράζει μηχανήματα, δεν κάνει έργα, έχουν σταματήσει όλα. Αν ανέβει ο ΦΠΑ στο 22% τα έσοδα του κράτους θα πέσουν γιατί κανείς δεν θα πραγματοποιεί αγορές»
σχολίασε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.