Εκπτωτη η «Εθνικη Κεφαλαιου» της ειδικης εκκαθαρισης της αλλαντοβιομηχανιας «Θρακη»

Έκπτωτη η «Εθνική Κεφαλαίου» της ειδικής εκκαθάρισης της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, εφόσον δεν τήρησε τις προβλεπόμενες από το νόμο ημερομηνίες.

Μιλώντας στον ΠτΘ ο δικηγόρος κ. Χρήστος Χατζηπέμου τόνισε ότι «η «Θράκη υπήχθη στην εκκαθάριση του άρθρου 46 Α του νόμου 1982/90 και ορίστηκε ειδική εκκαθαρίστρια η «Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε» θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας. Η διαδικασία που προβλέπεται από το συγκεκριμένο άρθρο είναι ταχύτατη και προβλέπει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει σε ταχύτατες ενέργειες, ώστε να αναζητηθεί η δυνατότητα πώλησης της «Θράκης ΑΕ» στο σύνολό της μέσα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες. Η «Εθνική Κεφαλαίου» δεν ζήτησε παράταση των προθεσμιών αυτών από το Εφετείο για οποιαδήποτε προβλήματα κι αν συναντούσε, διότι αυτό επικαλείται η «Εθνική Κεφαλαίου», και βάσει νόμου θεωρείται ότι έχει εκπέσει της ειδικής εκκαθάρισης, αυτοδίκαια εκπίπτει από ειδική εκκαθαρίστρια, και πράττει μόνο τα αναγκαία για τη λειτουργία της Θράκης».

Σύμφωνα με το νόμο μετά την πάροδο προθεσμίας που είναι άπρακτη ο εκκαθαριστής εκπίπτει και μέχρι τον ορισμό του αντικαταστάτη του ασκεί τα απολύτως αναγκαία καθήκοντά του. «Έτσι λοιπόν η «Εθνική Κεφαλαίου» οποιαδήποτε ενέργεια προχώρησε μετά από τις συγκεκριμένες προθεσμίες που προέβλεπαν μέσα σε ένα εξάμηνο την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρες, διότι έχει εκπέσει αυτής της ιδιότητάς της, της ειδικής εκκαθαρίστριας», τονίζει ο κ. Χατζηπέμου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει «ότι η απόφαση για την ειδική εκκαθάριση τινάζεται στον αέρα και ματαιώνονται και τα σχέδια της «Εθνικής Κεφαλαίου» να πουλήσει τμηματικά τα φιλέτα της εταιρείας, (ακίνητα διανομής σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω). Η «Εθνική Κεφαλαίου» είχε ως σκοπό την πώληση αυτών και την απαξίωση ουσιαστικά του εργοστασίου, γιατί αν η διανομή κοπεί στη μέση κανείς δεν θα αγοράσει το εργοστάσιο. Η εκτίμηση της περιουσίας της «Θράκης ΑΕ» σύμφωνα με τους εκκαθαριστές ήταν της τάξης των 35 εκατομμυρίων εκ των οποίων μόνο 6 εκατομμύρια ήταν η αξία του εργοστασίου. Άρα θα πουλούσαν ό,τι μπορούσαν να πουληθεί και αυτά που μπορούσαν εύκολα να πουληθούν μεμονωμένα ήταν τα ακίνητα».


Όπως τονίζει ο κ. Χατζηπέμου η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «μια δικαστική επιπλέον επιβεβαίωση ότι η Θράκη δεν νομιμοποιείται ενεργητικά για την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με την εκκαθάριση. Αλλά η ουσία της υπόθεσης ήταν ότι η «Εθνική Κεφαλαίου» αναζητώντας να νομιμοποιηθεί μέσω αποφάσεων δεν πήγαινε να παραλάβει τα σήματα που είχε καταθέσει η εταιρεία “Μεγίστη Α.Ε.” στο συμβολαιογράφο και τα είχε αφημένα εκεί, δεν πήγαινε να τα πάρει γιατί προϋπόθεση ήταν να νομιμοποιούνταν ενεργητικά. Για να νομιμοποιηθεί αναζήτησε τη δικαστική οδό. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν νομιμοποιείται ενεργητικά, όχι απλά να πάρει σήματα αλλά και να κάνει οποιαδήποτε δικαστήριο σχετίζεται με τα σήματα της Θράκης. Πρακτικά υπάρχει μια δικαστική κρίση που ακολουθεί την πάγια νομολογία ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι έκπτωτη εφόσον δεν τήρησε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.