Κρισιμη Δευτερα για τους εργαζομενους του Ομιλου Λαναρα
Η τύχη των εργαζομένων του Ομίλου Λαναρά θα κριθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Κ. Παναγόπουλο. Η ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους και να πάρει την πρωτοβουλία ώστε η επιχείρηση να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο με την χρηματοδότηση του ομίλου με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα την απεμπλοκή του κ. Λαναρά από την επιχείρηση, ουσιαστικά δηλαδή τον περιορισμό του από το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς, όρο που θέτει και το Σωματείο Εργαζομένων στα κλωστήρια Λαναρά Ν. Ροδόπης
Εξάλλου την Παρασκευή το μεσημέρι αντιπροσωπεία των Σωματείων των εργαζομένων στα εργοστάσια της περιοχής είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Σταμάτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στις περιορισμένες δυνατότητες από πλευράς του προς επίλυση του ζητήματος ενώ ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους αρμοδίους για τις επιπτώσεις από οικονομικής πλευράς που θα έχει για το νομό των κλείσιμο των εργοστασίων.
Όσον αφορά στη συνάντηση της Δευτέρας στην Αθήνα θα βρίσκεται αντιπροσωπεία των σωματείων των Εργαζομένων στα εργοστάσια Λαναρά ενώ παράλληλα στην πλατεία της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους συμμετέχοντες της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομίας.
Τέλος με επιστολές τους ο νομάρχης Ροδόπης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής καθώς και φορείς της πόλης μας ζητούν από τον Υπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα. Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής τονίζει ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, ενώ η ΔΑΣ του Εργατικού Κέντρου ζητά την άμεση πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας. Μηνύματα δε συμπαράστασης στους εργαζόμενους απέστειλαν βουλευτές του ΣΥΝ και το Τμήμα Γυναικών Ροδόπης της ΟΓΕ.
Αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στα Κλωστήρια Λαναρά Ροδόπης
Με σχετικό δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στα Κλωστήρια Λαναρά Ν. Ροδόπης, όπου απασχολούνται 285 εργαζόμενοι από τους 1200 πανελλαδικά, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι τους δύο τελευταίους μήνες, το ρεύμα των εργοστασίων να είναι κομμένο εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Το Σωματείο χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη του «τραγική» σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις βιοποριστικές ανάγκες «με τα δάνεια να τρέχουν και τους λογαριασμούς απλήρωτους».
Στο δελτίο τύπου καταγγέλλεται η ανικανότητα του κράτους να παρέμβει «άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε ο κ. Λαναράς να υποστεί τις συνέπειες του Νόμου». Στη συνέχεια αναφέρεται στην πορεία που πραγματοποίησαν στην Αθήνα απαιτώντας την «απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων του Ομίλου, γιατί είναι βιώσιμες και μάλιστα με μεγάλες παραγγελίες και από μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Η πλευρά της εργοδοσίας ζήτησε για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων την εκ νέου χρηματοδότηση με 35 εκατομμύρια ευρώ και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ποσό το οποίο είχε αναλάβει υποχρέωση από την προηγούμενη χρηματοδότηση και δεν το βάζει).
Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ισχύσουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Να περιοριστεί ο ρόλος ΛΑΝΑΡΑ και στο ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώ;.
• Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων όλου του Ομίλου και να μη γίνει ούτε μία απόλυση.
• Να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στο Ν. Ροδόπης και όλου του Ομίλου σε βάθος χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί σε λίγο καιρό να είμαστε στην ίδια θέση».
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
Την υποστήριξή του στον αγώνα και την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του ανακοίνωση αφού αναφέρεται στα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα την Τετάρτη 9 Ιούλη και συγκεκριμένα στη συγκέντρωση και στην τριμερή σύσκεψη που έλαβε χώρα με τη συμμετοχή της κ. Καλαντζάκου και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής καθώς και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου και τα προεδρεία των εργαζομένων στην FANCO και στα Κλωστήρια Ροδόπης αναφέρεται στα αιτήματα των εργαζομένων:
– «Άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης (Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία) μέσω των διαχειριστριών Τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, ALFA, EUROBANK) με περαιτέρω δραστικό περιορισμό του ρόλου του κ. Λαναρά στο ιδιοκτησιακό και στο διοικητικό πεδίο και με παράλληλη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου και τον ουσιαστικό έλεγχο της χρηματοδότησης.
– Την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με το οποίο μειώθηκε ουσιαστικά το έλλειμμα από τα 90 εκατομμύρια ευρώ στα 40 εκατομμύρια για την συνέχιση της λειτουργίας και την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
– Την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ και την εξόφληση των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση απο τη σύσκεψη δεν προέκυψε τίποτα παρά αοριστίες από πλευράς Υφυπουργού «η οποία δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με τρόπο ταοικονομικά και εργασιακά τους δικαιώματα έναντι των τρωκτικών που ανενόχλητοι λεηλατούν επιδοτήσεις, δάνεια και προκλητικά υπαναχωρούν απ’ τις δεσμεύσεις εξυγίανσης και χρηματοδότησης που είχαν αναλάβει».
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην επίσκεψη που είχε η αντιπροσωπεία με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Ρέππα και καταλήγει: «Κοινή διαπίστωση της συνάντησης αυτής ήταν ότι απαιτείται μεγάλος αγώνας των εργαζομένων και έμπρακτη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας».
Κήρυξη 24ωρης απεργίας ζητά η ΔΑΣ
Τα μέλη του Δ.Σ του Ε.Κ. Κομοτηνής που ανήκουν στη ΔΑΣ, Λίτσα Μπρούσα και Τάσος Χαρτοματζίδης, κατέθεσαν στη γραμματεία του Δ.Σ. του Ε.Κ. Κομοτηνής επιστολή με την οποία ζητούν την την άμεση έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, με σκοπό να συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στη Fanco και στα Κλωστήρια Λαναρά Ν. Ροδόπης, στην κατεύθυνση να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να δοθεί βοήθημα 1500 ευρώ στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες. Θέλουμε δε να σημειώσουμε πως η χρηματοδότηση από Τράπεζες, είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως γνωρίζουμε και από ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν» Τα μέλη της ΔΑΣ προτείνουν στο τέλος σαν μέτρο την κήρυξη από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής 24ωρης απεργίας άμεσα και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιστολή Νομάρχη και φορέων στον Υπουργό Οικονομίας
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, την οποίο προσυπογράφουν και φορείς του Νομού Ροδόπης και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κομοτηναίων και Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Ροδόπης Δημήτρης Κοτσάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κωνσταντίνος Λιούρτας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Θράκης ΤΕΕ, Νίκος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης, Γιώργος Νικολαϊδης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγκων και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης, Πέτρος Λιανουρίδης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός ζητούν την επίλυση του προβλήματος. Στην επιστολή συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής:
«Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στις επιχειρήσεις της εταιρείας «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ» του πρώην Ομίλου Λαναρά έχουν φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων στο Νομό Ροδόπης.Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ροδόπη, η Θράκη, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος μιας τέτοιας σοβαρής κοινωνικής αναστάτωσης ούτε να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη διακοπή λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας. Όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικό-οικονομικοί φορείς της Ροδόπης συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των εργαζομένων και ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους προκειμένου να υπάρξουν όλες εκείνες οι ενέργειες, πρωτοβουλίες αλλά και πιέσεις προς τις πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου οι Επιχειρήσεις να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και πρωτίστως να διατηρηθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας σε αυτές. Επειδή είναι γνωστό σε εσάς ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 2 μήνες παρακαλούμε αφενός να επισπεύσετε την διαδικασία καταβολής του προβλεπόμενου σχετικού βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα, αλλά και να χορηγηθεί στις οικογένειες των εργαζομένων έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να καλύψουν τις ανελαστικές βιοποριστικές τους ανάγκες.Όλοι οι φορείς της Ροδόπης γνωρίζουμε την ευαισθησία σας και αναμένουμε με αγωνία τις ενέργειές σας προκειμένου να υπάρξει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αγγίζει ολόκληρο το Νομό Ροδόπης».
Επιστολή δημάρχου Κομοτηνής στον Υπουργό Οικονομικών
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κοτσάκη ο δήμαρχος Κομοτηναίων ζητά την επίλυση του προβλήματος τονίζοντας ότι «ο Δήμος Κομοτηνής, ο Νόμος Ροδόπης αλλά και γενικότερα η Θράκη δεν χρειάζεται να αποδεικνύουν κάθε στιγμή, σε κάθε κρίση, την γεωπολιτική τους σπουδαιότητα και την ευάλωτη κοινωνική τους συμμαχία. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ασθενείς οικονομικά πολίτες συνυπάρχουν με επενδυτικές ευκαιρίες, με χρηματοδοτικά σχέδια, με γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Η πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης της Ροδόπης είναι η δυσχερής καθημερινότητα, το μέλλον που προσδοκά είναι οι επενδυτικές ασκήσεις επί χάρτου. Σε σας και στην Κυβέρνηση αλλά και στο μέρος που αναλογεί σε μας τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες ανήκει η ευθύνη να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα και να γίνουν πραγματικότητα οι αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες. Η διαχείριση της κρίσης αυτής, δηλαδή της υποστήριξης και ενίσχυσης των δικαίων αιτημάτων των εργαζομένων των επιχειρήσεων της εταιρείας «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» είναι η ιδανική ευκαιρία για την Κυβέρνηση και εσάς προσωπικά να αποδείξετε ότι η πολιτική υπηρετεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, τους πολλούς και ασθενείς, την Ελληνική Περιφέρεια και ειδικότερα να αποδείξετε ότι ενίοτε η πολιτική πρακτική ξεπερνά τα πολιτικά λόγια.
Δηλώσεις Αμμανατίδου Πασχαλίδου – Λαφαζάνη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για Κλωστήρια Λαναρά
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές Β’ Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη και Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου συμμετείχαν στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα κλωστήρια του ομίλου Λαναρά, στην πλατεία Βάθης και στην πορεία που ακολούθησε προς το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Προξενεί οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η επιχείρηση «Ενωμένα Κλωστήρια» (Λαναρά) κινδυνεύει να κλείσει, με οδυνηρό αποτέλεσμα πάνω από 1000 εργαζόμενοι, που είναι επί μήνες απλήρωτοι, να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Είναι τραγικό ότι οι ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες, με την κάλυψη της κυβέρνησης, συνεχίζουν να παίζουν βρώμικα, ιδιοτελή, κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος μιας επιχείρησης που είναι βιώσιμη και κερδοφόρα και κυρίως σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά της οικονομίας. Παλεύουμε για να δώσουμε άμεσα λύσεις:
•Να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους
•Να μην κλείσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα «Ενωμένα Κλωστήρια» και το σύνολο των εργασιών τους
•Να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τον όμιλο και να υπάρξει εγγύηση για τη διατήρηση όλων των θέσεων απασχόλησης
•Να προστατευθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τον όμιλο στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα σε δράσεις και μέτρα που θα κατοχυρώνουν τις παραπάνω κατευθύνσεις».
Η βουλευτής Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία συμμετείχε στην τριμερή σύσκεψη εκπροσώπων των εργαζομένων, της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλατζάκου και εκπροσώπων του ομίλου Λαναρά. Αναφέρθηκε στη σοβαρή κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Μακεδονία και Θράκη με την αποβιομηχάνιση, η οποία, μάλιστα, συντελείται ενορχηστρωμένα από την πλευρά της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων και η οποία οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά ανεργίας με οδυνηρές κοινωνικοοικομικές συνέπειες.
Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ομίλου μιλούν για 35 εκατομμύρια € εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία, η βουλευτής έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της εγγύησης εργασίας των 1.100 εργαζομένων της επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου από την Πολιτεία και τα χρήματα που θα δοθούν στον όμιλο να μην χρηματοδοτήσουν νέες απολύσεις εργαζομένων.
«Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έστω και μια θέση εργασίας είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί! Να βρεθεί λύση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για το τελευταίο δίμηνο, να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια με όλους τους εργαζομένους και να ισχύσει ρύθμιση για όλους τους απολυμένους του ομίλου Λαναρά».
Συμπαράσταση από το Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης
Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των εργοστασίων Λαναρά και Φάνκο δηλώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης με ανακοίνωσή τους στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Εμείς οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης, (μέλους της Ο.Γ.Ε.), δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Κλωστηρίων Λαναρά και ΦΑΝΚΟ Κομοτηνής, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και για να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καλούμε όλους τους φορείς του νομού μας να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο και να ενώσουν την φωνή τους με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ομίλου Λαναρά:
•για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων Μάη-Ιούνη,
•κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων στο εξής,
•να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο,
•να μην γίνει καμία απόλυση – για δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας τους. Τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια και για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να τα βάλει ο Λαναράς από τα κέρδη του τα οποία προέρχονται από την δουλειά δεκάδων χρόνων των εργαζόμενων στον όμιλο.
Καλούμε τους εργαζόμενους στον όμιλο να απορρίψουν τους εκβιασμούς του εργοδότη τους για να εξασφαλίσει πρόσθετα προνόμια.
Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε φορά που δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ στο Λαναρά αυτός έκλεισε τα εργοστάσια και απέλυσε εκατοντάδες εργάτριες και εργάτες ή τους ανάγκασε σε εθελουσία έξοδο. Αυτό σκοπεύει να κάνει και τώρα αν χρηματοδοτηθεί πάλι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούν τους εκβιασμούς του Λαναρά γιατί έτσι υποθηκεύουν και το δικό τους μέλλον αλλά και το μέλλον των παιδιών τους. Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναποφασίζουν και υλοποιούν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τα 3/5 των ανέργων να είναι γυναίκες και μάλιστα μακράς διάρκειας άνεργες, χωρίς προοπτική Κοινωνικής Ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Ο κοινός αγώνας είναι μονόδρομος για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
