Ο δημος Κομοτηνης «επιασε» το θεμα της εκθεσης

Υπάρχουν μαθητές που βγάζουν ένα μέρος της ύλης και ζυγίζουν τις πιθανότητες για να «πέσει» κάτι από τα όσα διάβασαν. Κάποιοι άλλοι δεν αφήνουν το παραμικρό κενό, ορισμένοι περνούν βιαστικά την ύλη εκτιμώντας ή υπερεκτιμώντας τη μνήμη τους, αλλά όλοι θα ‘θελαν να πέσουν μέσα στα θέματα. Αυτή είναι και η περίπτωση της αντιδημάρχου Κομοτηνής Μ. Γιαμουστάρη, την οποία όσοι από τους παλιούς μαθητές της είχαν την τύχη ν’ ακούσουν να τους παροτρύνει ν’ ασχοληθούν με το θέμα της παράδοσης έπεσαν διάνα.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάγδα Γιαμουστάρη με την ιδιότητα της φιλολόγου σχολίασε το θέμα της έκθεσης που επελέγη για τις πανελλήνιες εξετάσεις και το οποίο συνδέθηκε με το θέμα που επέλεξε ο δήμος για τα Ελευθέρια. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές και μετέφερε την ικανοποίησή της. «Το θέμα της έκθεσης που διαπραγματεύτηκαν οι υποψήφιοι ο δήμος Κομοτηνής το «έπιασε», διότι στο πλαίσιο του εορτασμού των φετινών Ελευθερίων Θράκης πραγματοποίησε αφιέρωμα στον άνθρωπο, τον πολιτισμό και την παράδοση. Μάλιστα, την παραμονή της 14ης Μαΐου κάποια παιδιά που χόρευαν και ήταν μαθητές μου με ρώτησαν ποιο θέμα θα πέσει και τους απάντησα «έχουμε προμετωπίδα: άνθρωπος, παράδοση, πολιτισμός. Εξάλλου η ανθρωποκεντρική παιδεία ήταν πάντα το ζητούμενο και νομίζω – είπα γελώντας – ότι αυτό θα είναι το θέμα. Έπεσε το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα η διατύπωσή του ήταν το να είναι εκπρόσωποι σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος και να γράψουν ένα κείμενο στο οποίο ν’ αναφέρουν τις αιτίες απομάκρυνσης των νέων από την παράδοση και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Τις αιτίες, τα παιδιά της Ροδόπης τις γνωρίζουν καλά, ειδικά αυτά που ασχολούνται με την παράδοση. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης ήταν η συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην γνώση και τη διατήρηση της παράδοσης».


Βέβαια, η τύχη αγαθή να συναντηθεί το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο δήμος Κομοτηνής με το θέμα της έκθεσης δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την κ. Γιαμουστάρη για να συνεχίσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Μας δίνει το κίνητρο κι αυτό είναι το ζητούμενο, η ανθρωποκεντρική παιδεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο υπουργείο Παιδείας και σε όλη μας τη ζωή».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.