Στο δρομο της επιτυχους υλοποιησης διασυνοριακων προγραμματων

«Επιτυχής σχεδιασμός και υλοποίηση έργων Interreg – η περίπτωση των απομακρυσμένων περιοχών» ήταν το θέμα του 2ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώθηκε χθες το πρωί από την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και το οποίο απευθυνόταν στους τοπικούς φορείς και τους τελικούς αποδέκτες. Ομιλητές ήταν ο Βασίλης Λεπίδας, στέλεχος της περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο οποίος παρουσίασε την πρακτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μίλησε για τη λειτουργία του τμήματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της περιφέρειας, ο Αθανάσιος Καραμόσχος, ο οποίος εξήγησε το περιεχόμενο του προγράμματος, ο σύμβουλος ανάπτυξης Δημήτρης Καλουδιώτης που παρουσίασε τη διοικητική διαχείριση του προγράμματος και ο Σπύρος Αρσενίου, στέλεχος της περιφέρειας ο οποίος έδωσε το παράδειγμα του River Cross ως καλή πρακτική διασυνοριακής συνεργασίας.

Σ. Αρσενίου:

Προσαρμογή στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο κ. Αρσενίου προσέγγισε το πρόγραμμα Interreg ΙΙΙ ως κύριο εργαλείο διασυνοριακής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια – από το 2000 έως το 2006 – και μίλησε για το Interreg ΙV και «το κατά πόσο πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο πιο καλή θα είναι η απορρόφηση και τόσο πιο χρήσιμα θα είναι για μας ως φορείς τα αποτελέσματα».

Για το River Cross ο κ. Αρσενίου
σημείωσε ότι έδωσε πολλά στην περιοχή, καθώς ασχολήθηκε με τη διαχείριση των υδάτων και την περίπτωση του Έβρου. «Δημιουργήθηκε ο μπούσουλας, για να μπορέσουν να υπάρξουν συνεργασίες των τριών κρατών που συνορεύουν στην περιοχή της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ώστε να γίνει μια ορθολογικότερη διαχείριση και να λειτουργεί μια μόνιμη επιτροπή πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης του Έβρου ποταμού».

Σημείωσε ότι το Interreg ως πρόγραμμα έχει άπειρα αποτελέσματα εφαρμογής κι έγκειται στην αρμοδιότητα του κάθε φορέα και στις αποφάσεις που θα λάβει για να καινοτομήσει πάνω σε νέες ιδέες, αλλά και να φροντίσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων στον κόσμο».
Για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην τέταρτη περίοδο τόνισε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες καθώς τίθενται αυτές που ορίστηκαν στη Λισαβόνα και το Γκέτεμποργκ πάντα σε συνδυασμό με το περιβάλλον, τους σωστούς πόρους και τη σωστή διαχείρισή τους. «Όποιος άξονας κι αν εφαρμοστεί θα πρέπει να σέβεται την ισονομία, το περιβάλλον και να έχουμε νέα καινοτόμα εργαλεία, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα» είπε.

Δ. Καλουδιώτης:

Η ευρωπαϊκή συνοχή στόχος των προγραμμάτων Interreg

Ο σύμβουλος ανάπτυξης Δημήτρης Καλουδιώτης εξήγησε ότι τα Interreg ως προγράμματα έχουν το δικό τους τρόπο διοίκησης, σε ό,τι αφορά στον τρόπο που ο συντονιστής εταίρος, η αρχή πληρωμής, οι ομάδες στήριξης και οι εταίροι συντονίζονται με στόχο να παράξουν ένα έργο. «Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να δημιουργείται μια κοινή αίσθηση σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ότι εργαζόμαστε για την ευρωπαϊκή συνοχή που είναι ο στόχος των προγραμμάτων Interreg. Αυτές τις κοινές πρακτικές προσπαθούμε να τις κάνουμε κτήμα όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων. Η καλή πρακτική είναι το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε προγράμματα, να ξέρουμε ότι τα οικονομικά τους δεν είναι της Ε.Ε. αλλά των πολιτών της, να γνωρίζουμε τους κανονισμούς και τους κανόνες, ώστε το έργο να φτάνει πραγματικά στον πολίτη».

Ο έλεγχος σε οικονομικό επίπεδο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όσοι υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα, γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι τυπικοί και ακριβείς στις ημερομηνίες και στα παραδοτέα. «Όταν επιδιώκεις, ως γνωστόν, τον ευρύτερο έλεγχο αυξάνεις και τη γραφειοκρατία. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται μεταρρύθμιση, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δυσλειτουργία» είπε για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ο Δ. Καλουδιώτης παρατήρησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεγάλη τάση για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά θεωρεί ότι θα υπάρξει αλλαγή, μια και «η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ευκαιρίες στους πολίτες για ν’ αλλάξουν μερικά πράγματα προς το καλύτερο, αλλά επίσης τη δυνατότητα να μάθουν και να εργαστούν».

Α. Καραμόσχος:

Ό,τι πιο σημαντικό η γνώση πάνω στα διακρατικά

Ο σύμβουλος σε θέματα τοπικής ανάπτυξης και σε ευρωπαϊκά προγράμματα Αθανάσιος Καραμόσχος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σεμινάριο καινοτόμα παρέμβαση, λέγοντας ότι παρόμοια σεμινάρια δεν προσφέρονται, με την έννοια ότι δεν υπάρχει πιστοποιημένη εκπαίδευση γύρω από το θέμα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί τοπικά μια ομάδα στελεχών τα οποία να έχουν εξοικειωθεί με το γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης των διακρατικών προγραμμάτων. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό θα έπρεπε ν’ αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να γίνουν παραπέρα διακρατικές συνεργασίες και ν’ αξιοποιηθεί αυτό που θεωρούσαμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια συγκριτικό μειονέκτημα της περιοχής, τη συνοριακότητά της και να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Μιλώντας για τα προβλήματα, έθιξε το θέμα της μικρής συμμετοχής – ανταπόκρισης στις ευρωπαϊκές ευκαιρίες. «Είναι ένα πολύ σημαντικό κεφαλαίο όχι μόνο λόγω των πόρων που διατίθενται γι’ αυτό το σκοπό, αλλά λόγω της γνώσης που διατίθεται μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει χρήματα για να υλοποιούμε παρόμοιες δράσεις και είναι πολύ μεγάλο το κεφάλαιο των διαδικασιών που εφαρμόζουμε και τη δυνατότητα πρόσβασης που αποκτούμε στις διαδικασίες.

Συνήθως, η γνώση είναι το πιο ακριβό»
υποστήριξε.

Αποτιμώντας το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων για ενημέρωση γύρω από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο κ. Καραμόσχος παρατήρησε ότι συνήθως ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα και «δεν έχουν χρόνο για σχεδιασμό, για κεφαλαιοποίηση γνώσης και για επιθετικές πολιτικές. Το στοίχημα, όμως, βρίσκεται εκεί κι όποιος το πετυχαίνει καταφέρνει κι αναπτύσσεται με άλλους ρυθμούς από ότι οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια στην οποία να συμβάλλουν τα ΜΜΕ με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι φορείς της ανάπτυξης και της αυτοδιοίκησης γύρω από αυτά τα θέματα. Ν’ αξιοποιήσουν τους πόρους της Ε.Ε. Οι απορροφήσεις είναι ήσσονος σημασίας και το σημαντικό είναι η απόκτηση γνώσης, η ανάπτυξη της περιοχής, η διεύρυνση των αγορών».

Το σεμινάριο για το Interreg πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Frontiers Interact στο οποίο συντονιστής εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Ροδόπης κι έχει σαν αντικείμενο την εμπειρία του Interreg στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.