Γραφειο Κοινωνικης Αλληλεγγυης και Εθελοντισμου
Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με θέμα: «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007, ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αιγείρου με διοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου και το Δήμο Αιγείρου. Ουσιαστικά η συνάντηση αφορούσε στην παρουσίαση του προγράμματος από τον κ. Κώστα Θωμαϊδη, Πρόεδρο Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου και από τη Γενική Γραμματέα της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Έφη Σεϊτανίδου, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων με τους παραβρισκόμενους, που κυρίως ήταν μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Αιγείρου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δώδεκα τέτοιες συναντήσεις σε δήμους του Έβρου και στο δήμο Σαπών της Ροδόπης.
Βαγγέλης Λίτσος, δήμαρχος Αιγείρου: «Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει δρόμους»
Σημαντική χαρακτήρισε την προσπάθεια που ανέλαβε η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου ο δήμαρχος Αιγείρου, κ. Βαγγέλης Λίτσος, «να δημιουργήσει έναν φορέα, μία μόνιμη δομή στήριξης και συντονισμού των εθελοντικών οργανώσεων». Ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν στο δήμο Αιγείρου, όσον αφορά στις εθελοντικές οργανώσεις, και συνέχισε με τη συσχέτιση της έννοιας του εθελοντισμού με αυτή του ενεργού πολίτη, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός της μη κηδεμονίας τους από τους κρατικούς φορείς, κάτι που όπως ανέφερε, «τους βοήθησε να κρατήσουν τη ζωντάνια τους Η πρωτοβουλία που παίρνει αυτή τη στιγμή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει ως σκοπό να υποτάξει τις εθελοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους, αλλά να συντονίσει, να ενισχύσει και να πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα που έχουν αυτές οι εθελοντικές οργανώσεις, και, για να το πω απλά, να ανοίξει τους σύγχρονους δρόμους που χρειάζονται αυτοί οι συλλογή και αφορά στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Πέρα όμως από αυτό, δίνει στις εθελοντικές οργανώσεις την ευκαιρία να συνεργασθούν μεταξύ τους και να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη».
Γιώργος Θωμαϊδης, Πρόεδρος Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων της ΝΑΡΕ:
«Στόχος ο οργανωμένος εθελοντισμός, βασική συνιστώσα της κοινωνικής αλληλεγγύης»
Δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Θωμαϊδης, τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι με την κατάθεση προτάσεων και προβληματισμών. «Εμείς δεν θέλουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική εν απουσία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η πρώτη επαφή πρέπει να είναι με την κοινωνία και προπαντός με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εστιάζοντας στους στόχους της πρωτοβουλίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι είναι «η ανάδειξη του κοινωνικού και ανθρώπινου προσώπου της. Κατά κοινή διαπίστωση οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν μια πολύ μικρή παρέμβαση. Αιτίες γι’ αυτό είναι η έλλειψη σαφών αρμοδιοτήτων, και άρα η έλλειψη οικονομικών πόρων καθώς και η έλλειψη προσωπικού. Σε ένα τέτοιο τομέα, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, οφείλουμε να κάνουμε την υπέρβασή μας και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι η αυτοκριτική. Υπάρχει μία αλληλοκάλυψη δραστηριοτήτων, λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός, ένας συγχρονισμός και επί πλέον στους ήδη λίγους οικονομικούς πόρους γίνεται κάποια κατάχρηση και το ξέρουμε όλοι μας».
Στους στόχους της νομαρχιακής εντάσσεται η δραστηριοποίηση του εμψύχου υλικού των νομών Έβρου και Ροδόπης μέσω της δημιουργίας γραφείου εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. «Το πάντρεμα του εθελοντισμού με την κοινωνική αλληλεγγύη βασίστηκε στο στοίχημα των σύγχρονων κρατών και, κυρίως, των ευρωπαϊκών είναι η επίτευξη μιας κοινωνικής ευημερούσας Ευρώπης και ταυτόχρονη εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι εξίσου σημαντικό ότι η κοινωνική αλληλεγγύη μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί με δημόσιες παρεμβάσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός είναι η βασική συνιστώσα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός δεν μπορεί με τίποτε να υποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, πλην όμως το εμπνέει και το κατευθύνει, ούτε ότι η εθελοντική εργασία μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική εργασία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντιπαλότητα».
Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαϊδης, στόχος ουσιαστικά είναι η δημιουργία ενός ΚΕΠ, μίας τράπεζας πληροφοριών σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και πληροφοριών. Σε αυτή την Τράπεζα θα κατατίθενται προτάσεις και προβλήματα από τον τελευταίο πολίτη των δύο νομών, τους συλλόγους, τις δομές του κράτους, τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η πληροφόρηση θα είναι αμφίδρομη.
Ένα δεύτερο κομμάτι θα περιλαμβάνει ομάδες εθελοντών που θα λειτουργούν ως πυρήνες στήριξης του γραφείου με την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη κοινωνία παράλληλα δε θα υλοποιούν δράσεις σε συνεργασία πάντοτε με τους εθελοντικούς συλλόγους. «Ο τελικός ιδεατός στόχος είναι η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου αλληλεγγύης στο οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα οι πολίτες οι σύλλογοι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης».
Κατόπιν, ο κ. Θωμαϊδης αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα για τη λειτουργία και υλοποίηση του στόχου και αφορούν στη συζήτηση με την κοινωνία, στην επαφή με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη συνάντηση με το «Έργο Πολιτών» που αποτελεί τον κρατικό φορέα που ασχολείται με θέματα εθελοντισμού, με την ΕΕ και συγκεκριμένα με το δίκτυο περιφερειών της Ευρώπης το «REDIS» που ασχολείται με θέματα φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αισιόδοξος από τις μέχρι τώρα συναντήσεις που πραγματοποίησαν σε Έβρο και Ροδόπη δήλωσε ο κ. Θωμαϊδης. «Ξέρουμε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο για αυτό και έχουμε αγωνία να ακούσουμε τις προτάσεις σας τις παρατηρήσεις σας για να συμπληρώσουμε τα ελλείμματα που έχουμε. Άλλωστε αυτό το σχέδιο θα διαμορφώνεται. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα ισχύσει για ένα ή δύο χρόνια, αλλά θέλουμε να κάνουμε μία μόνιμη δομή», κατέληξε ο κ. Θωμαϊδης.
Έφη Σεϊτανίδου, Γενική Γραμματέας ΝΑΡΕ: Έμπρακτο άνοιγμα στην κοινωνία
Η κ. Έφη Σεϊτανίδου εστίασε στο βασικότερο στόχο της πρωτοβουλίας που αφορά στη διάδοση της ιδεολογίας και τακτικής του εθελοντισμού στα μέρη μας. Όπως είπε «το προφίλ του σωστού εθελοντή είναι να είναι οργανωμένος, ενημερωμένος και να ξέρει ότι θα προσφέρει για ένα συγκεκριμένο σκοπό με ημερομηνία λήξης, εκεί που νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με την κατάρτισή του και την ιδιότητά του».
Όπως είπε για την επαφή με την κοινωνία θα δημιουργηθεί ένα site το οποίο θα περιέχει πληροφορίες για κάποιες πρακτικές που αντλούμε από την ΕΕ ή από όλους οργανισμούς. «Το βασικό όμως είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα forum, ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους πολίτες, στο οποίο θα μπορεί ο κάθε πολίτης να μπαίνει και να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να λύνονται κάποιες απορίες σχετικά με θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ενεργοποίηση του πολίτη και η συμμετοχή του στο σχηματισμό των δράσεων. Μία από τις σκέψεις μας είναι, χωρίζοντας τα θέματα, να γίνονται συναντήσεις, ημερίδες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει και στις οποίες θα συζητούνται κάποια θέματα, ώστε η τοπική κοινωνία να εκφράζει τα θέλω και τους προβληματισμούς της».
Τελευταίο στοιχείο του στόχου της πρωτοβουλίας είναι η σύνδεση των πολιτών των δύο νομών με άλλες εθελοντικές δυνάμεις. «Ουσιαστικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και ιδέες όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες, με την υποστήριξη της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί ο δήμος γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από όλους», κατέληξε η κ. Σεϊτανίδου.
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
