Απεργουν στις 15 Μαιου

Στις 15 Μαΐου δίνουν ραντεβού στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, όπως και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων. Το σύνθημα της κοινής πρόσκλησης είναι «Να επιστρέψουν τα χρήματα στα Ταμεία μας, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι». Η ΑΔΕΔΥ συγκεκριμένα λέει: «Όχι στη διαρκή ληστεία των Ταμείων και των δικαιωμάτων μας, στη διαρκή λιτότητα και τον εμπαιγμό, στις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων». Ο ΠτΘ μίλησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό για την πανελλαδική απεργία της 15ης Μαΐου.

Τη σταδιακή επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία και την τιμωρία των ενόχων ζητά η ΓΣΕΕ, όπως και τη σταδιακή επιστροφή των αποθεματικών που λεηλατηθήκαν διαχρονικά, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον ορισμό των διοικήσεων και του τρόπου αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, μέσα από πρόταση νόμου, την οποία παρουσίασε σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη 9 Μαΐου. Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας συναντήθηκε στη συνέχεια με τη ΓΣΕΕ και μετέφερε ότι θα εφαρμόσει πολιτική διαλόγου και συνεννόησης με τα συνδικάτα για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Ο Παντελής Μαγαλιός σχολίασε ότι αυτό που συνέβη με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μεγάλη ζημιά. «Έγινε με την καθοδήγηση κάποιων. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση να φέρει τα χρήματα πίσω κι από εκεί και πέρα τους υπεύθυνους, που διόρισε προέδρους των Ταμείων και τους έδωσε εντολή να επενδύσουν στα ομόλογα, ας τους κάνει ό,τι θέλει. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Εάν δεν επιστρέψουν τα χρήματα η ευθύνη θα είναι της κυβέρνησης».

Αυτή την εβδομάδα τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής ανέλαβαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία της Τρίτης και σ’ αυτή τους την επικοινωνία διαπίστωσαν ότι είναι ενημερωμένοι κι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα. «Το θέμα της απεργίας και της συμμετοχής που θα έχουμε δεν μπορώ να το εκτιμήσω από τώρα. Πιστεύουμε ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα μ’ αυτήν που είχε γίνει για το ασφαλιστικό, χωρίς να μπορώ να προδικάσω.

Οι εργαζόμενοι είναι προβληματισμένοι και πιστεύουν ότι τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν. Εμάς, αλλά και τους εργαζόμενους στη ΒΙΠΕ δε μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσειν αλλά να δοθούν αυτά που έχει βγάλει η κυβέρνηση για τα 21 Ταμεία με τα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδυθεί στα ομόλογα και να μπουν τα χρήματα στα Ταμεία, όπως ήταν».

Ο Π. Μαγαλιός
έθιξε το ασαφές τοπίο στο ΙΚΑ και τη λακωνική συμπεριφορά της κυβέρνησης. «Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το ΙΚΑ και τη βελτίωση των παροχών και των συντάξεων. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί δεν γνωρίζουμε τι ζημιά έχει γίνει στο ΙΚΑ, τι έχει επενδυθεί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της, ενώ επιχειρούμε να μάθουμε ποια ζημιά έχει γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα βγουν όλα στον αέρα, αρκεί να μην είναι πολύ αργά».

Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να προσέλθουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο το πρωί της Τρίτης στις 11.00 για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό που έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία. «Όλοι οι άνθρωποι της εργασίας θα πρέπει να συμμετάσχουν, πέρα από κομματικά κριτήρια, γιατί το να έρθουν τα χρήματα δεν είναι κομματικό θέμα. Δεν υπάρχει πράσινη και μπλε σύνταξη, δεν υπάρχει μεροκάματο με χρώμα. Όλα είναι ίδια κι όλοι θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα. Εάν κοιτάξουμε το μεροκάματο των 30 ευρώ κι αφήσουμε τις συντάξεις που είναι το δάσος όταν θα βγούμε στη σύνταξη κάποια μέρα δε θα υπάρχουν χρήματα».

Και η ανεργία συνεχίζεται….

Η επαφή με τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η καθημερινότητα και η επιβίωση, μια και τα προβλήματα διογκώνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέσα στο 2006 χάθηκαν άλλες 966 θέσεις εργασίας στη βιομηχανική περιοχή. «Απορώ πώς γίνεται οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι μειώθηκε η ανεργία, κάτι που δεν το πιστεύει πλέον κανείς».

Ο Π. Μαγαλιός
συναντιέται κατά καιρούς με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Θράκης για να συζητήσουν γύρω από τα προβλήματα του εργατικού δυναμικού και των ανέργων. «Έχουμε κάνει μια συνάντηση στο περιφερειακό τμήμα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Ξάνθη και διακρίνουμε ότι όλη η Θράκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα». Αναφορικά με το προφίλ του μέσου ανέργου στην περιοχή, ο κ. Μαγαλιός είπε ότι δεν είναι σαφές. «Έχουμε πάρα πολλούς που δούλευαν στα εργοστάσια κι έχασαν τη δουλειά τους. Η Ελίνα είχε ηλικίες 45 ετών και άνω κι αυτοί δε μπορούν να βρουν δουλειά, εκτός εάν μπουν σε κάποια προγράμματα τα οποία είχε τάξει ο Γ. Γιακουμάτος. Αυτό όμως δεν καρποφόρησε, είτε γιατί δε μπορούσε είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί ήταν ένα τρυκ της στιγμής προκειμένου να σταματήσουν οι διεκδικήσεις. Φαίνεται ότι στους συναδέλφους μας από 45 έως 60 ετών το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγάλο.

Βέβαια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, όπως κι αυτοί που τέλειωσαν το πανεπιστήμιο κι έχουν κάποια εξειδίκευση. Γι’ αυτό το λόγο οι Σάπες και η Κομοτηνή έχουν ερημώσει, με ανέργους που φεύγουν στην Ολλανδία, την Κύπρο, τη Γερμανία και σε άλλες περιοχές όπου μπορεί να τους προσφερθεί εργασία»
είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.