Θα προσφερει χαρακτηριστικα οργανα που ειχε διασωσει ο Κ. Καραθεοδωρη
«Συμβαίνει να έχω δουλέψει με το έργο του Κ. Καραθεοδωρή» είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης μόλις μπήκε στο χώρο που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή απέναντι από την περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ο εκλεκτός επισκέπτης δεν γνώριζε ότι η επίσκεψή του στην Κομοτηνή θα περιελάμβανε επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, παρόλα αυτά όμως επέδειξε ετοιμότητα, όταν του ζητήθηκε η συνδρομή του στο στήσιμο του μουσείου και ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει να έρθουν ως δωρεά κάποια χαρακτηριστικά όργανα που έχει διασώσει ο διάσημος μαθηματικός από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Ο Γ. Μπαμπινιώτης και ως πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού ανέφερε ότι «ο Κ. Καραθεοδωρή αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής επιστήμης και του ελληνισμού. Είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον Αϊνστάιν κι ένα από τα τρία μεγάλα ονόματα στα μαθηματικά είναι ο Κ. Καραθεοδωρή. Ως Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αυτό και σε συνδυασμό με τις Μαθηματικές Εταιρίες και τα Μαθηματικά Τμήματα θα μπορούσαμε ν’ αναδείξουμε την προσφορά του Κ. Καραθεοδωρή στα μαθηματικά και γενικότερα στο ρόλο των μαθηματικών.
Θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνές μαθηματικό συνέδριο, το πανεπιστήμιο να μας παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του, ως Ίδρυμα Πολιτισμού να συνδράμουμε και ως Πανεπιστήμιο Αθηνών να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε υλικό». Επ’ αυτού ο Ε. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στο υπόγειο του Χημείου Αθηνών «υπάρχουν ευρήματα από αυτά που είχε διασώσει ο Κ. Καραθεοδωρή ως πρύτανης του πανεπιστημίου Σμύρνης, με κίνδυνο της ζωής του. Αντί να σώζει ζωές θεώρησε υποχρέωσή του να σώσει τα όργανα της Φυσικής, πολύτιμα βιβλία κι όποιο άλλο πολύτιμο υλικό του πανεπιστημίου. Πολλά από αυτά διασώζονται και δεν έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε» είπε ζητώντας να συνδεθεί ο Κ. Καραθεοδωρή με την πατρίδα του τη Θράκη και προς αυτή την κατεύθυνση κάποια από τα ευρήματα να φιλοξενηθούν στο μουσείο που θα γίνει στην Κομοτηνή. Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει εγκαταστήσει τον ανδριάντα του μαθηματικού στην πόλη, ενώ ο Σύλλογος Φίλων (απουσίαζαν χθες σε συνέδριο για τον Κ. Καραθεοδωρή) δημιούργησε ένα κύκλο διακεκριμένων επιστημόνων κι άλλων πολιτών.
Πρόταση για Μαθηματικό Τμήμα
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μ. Γιαμουστάρη μίλησε για τη θερμή στήριξη του Συλλόγου Φίλων, της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της τωρινής και του υφυπουργού Εξωτερικών για τη δημιουργία του μουσείου, ενώ μετέφερε την πρόταση δημιουργίας Μαθηματικού Τμήματος, ζητώντας τη στήριξή του, την οποία δεν αρνήθηκε.
«Αυτά τα επιστημονικά κεφάλαια του ελληνισμού έχουν μεν πατρίδα αλλά είναι κεφάλαια όλου του ελληνισμού, γι’ αυτό και στρατευόμαστε όλοι προκειμένου να βοηθήσουμε.
Επί της πρυτανείας μου άρχισε η ανακαίνιση του κτιρίου Χημείας (έργο του Τσίλερ). Μέσα από την ανακαίνιση θα μπορούσαμε να δωρίσουμε στην πατρίδα του Κ. Καραθεοδωρή ορισμένα χαρακτηριστικά όργανα, από αυτά που είχε διασώσει, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου.
Ο Κ. Καραθεοδωρή είχε κληθεί να οργανώσει την ανώτατη εκπαίδευση γι’ αυτό και είχε πάει πρώτα στη Σμύρνη, με την προοπτική να έρθει στη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε και την πολύτιμη εμπειρία του Κ. Καραθεοδωρή από τα γερμανικά πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι με την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων θα μπορούσε να δημιουργηθεί Μαθηματικό Τμήμα.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
