Αμεση εκτιμηση και αποζημιωση των βαμβακοκαλλιεργητων

Ενώ ημερολογιακά έφτασε η ώρα της συγκομιδής του βάμβακος, καιρικά δεν είναι εφικτό, μία και οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου καθυστέρησαν την ωρίμανσή του. Δεν έφτανε μόνο αυτό ήρθε να προστεθεί στο όλο πρόβλημα, ως επακόλουθο, το γεγονός ότι ο καρπός του βαμβακιού καταστράφηκε και δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα που αναμενόταν. Από την άλλη, μεγάλο μέρος της παραγωγής έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Για τον λόγο αυτό η ΕΑΣ Ροδόπης ζητά την εκτίμηση των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ καθώς και την αποζημίωση των αγροτών.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός μίλησε για το αίτημα της Ενώσεως για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών αναφέροντας χαρακτηριστικά «διαπιστώσαμε ότι μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχουμε μία σημαντική υποβάθμιση και ποσοτική αλλά και ποιοτική του βάμβακος. Επακόλουθο η ωρίμανση του βαμβακιού να ακολουθεί ένα μη φυσιολογικό τρόπο. Υπάρχει ζημιογόνο αίτιο κατά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, δηλαδή μπορεί να στοιχειοθετηθεί ζημιά με την έννοια ότι υπάρχουν υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις. Ζητάμε την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώσει τους παραγωγούς γι’ αυτήν την υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής. Η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι πολύ δύσκολη και αν τυχόν η φετινή χρονιά γίνει δυσκολότερη εξαιτίας του βάμβακος ή των χρημάτων, που θα εισπράξουν, κινδυνεύουν όχι μόνο οικονομικά αλλά η συνέχιση της καλλιέργειας του ίδιου του προϊόντος διότι θα απογοητευτεί τόσο πολύ ο κόσμος που δεν θα ξανακαλλιεργήσει βαμβάκι».

Το αίτημα αυτό της ΕΑΣ Ροδόπης κοινοποιήθηκε και σε φορείς του νομού Ροδόπης, στον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του βουλευτές Χρύσα Μανωλιά και Ιλχάν Αχμέτ καθώς και στον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν θέση και να «κινήσουν» την όλη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και να δοθεί η λύση και η οικονομική στήριξη στην αγροτική μερίδα πληθυσμού του νομού Ροδόπης.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.