Σε «οργασμο» νεων επενδυσεων η περιφερεια ΑΜ-Θ

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα κινητικότητας στον τομέα των επενδύσεων μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια ΑΜ-Θ καθώς έρχεται δεύτερη πανελλαδικά στο ποσό της εγκριθείσας επιχορήγησης με 6.693.000 ευρώ για οχτώ επενδυτικά σχέδια. Οι προτάσεις αφορούν στη μεταποίηση και κατά δεύτερον τον τουρισμό, ενώ πρώτη έρχεται η περιφέρεια Κρήτης με 10.204.470 ευρώ εγκριθείσα επιχορήγηση για 30 σχέδια τα οποία αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες κι έρχονται να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές. Το συνολικό ποσό που διατίθεται για την περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι 30 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2005 και η μεγάλη πρόκληση για την ομάδα σχεδιασμού της περιφέρειας είναι η προσέλκυση επενδυτών από τον πρωτογενή τομέα για να περάσει η ύπαιθρος σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Ο σύμβουλος επενδύσεων στην περιφέρεια ΑΜ-Θ Θόδωρος Ίσαρης μετέφερε στον ΠτΘ το επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου με το νέο αναπτυξιακό νόμο. «Το σύνολο των προτάσεων που έχουμε δεχτεί είναι 15. Αυτές που πέρασαν από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή είναι οχτώ σ’ ένα σύνολο επενδύσεων 12.456.169 ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση είναι 6.693.000 ευρώ, ενώ δημιουργούνται 52 νέες θέσεις εργασίας στις οχτώ αυτές επιχειρήσεις. Στις 27 Ιουλίου περνάμε τις υπόλοιπες επτά επενδύσεις, οι οποίες είναι έτοιμες για έγκριση. Το επενδυτικό έργο για τις επτά είναι 8.950.000 ευρώ και η επιδότηση ανέρχεται σε 4.627.000 ευρώ και δημιουργούνται 40 νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Ίσαρης αναφέρει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δέκα νέες επενδύσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί γιατί δεν είναι έτοιμα τα απαραίτητα χαρτιά. «Από την πλευρά μας, βοηθάμε η κατάθεση των δικαιολογητικών να είναι σύμφωνη με το νέο νόμο 3219/2004. Για τις δέκα νέες προτάσεις δε μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω γιατί δεν έχουν εξεταστεί προς το παρόν, αλλά έχουν περιθώριο να κατατεθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου». Στη συνέχεια θα απαιτηθούν περίπου 40 μέρες για την εξέτασή τους.

Οι προτάσεις αφορούν τον τουρισμό (δύο προτάσεις) και τη μεταποίηση (έξι προτάσεις) και φέρνουν την περιφέρεια ΑΜ-Θ δεύτερη πανελλαδικά σε εγκριθείσα επιχορήγηση. Οι προτάσεις που σχετίζονται με τη μεταποίηση είναι συνολικού ύψους επένδυσης 9.879.000 ευρώ με επιχορήγηση 5.487.000. Στον τουρισμό οι προτάσεις αφορούν ένα υπάρχον ξενοδοχείο που επεκτείνεται κι ένα νέο που ιδρύεται και το συνολικό ποσό είναι 2.571.000 ευρώ ενώ η επιχορήγηση είναι 1.186.000 ευρώ.

«Η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι δεύτερη πανελλαδικά. Σε σύνολο 83 εγκεκριμένων προτάσεων η περιφέρεια έχει οχτώ, μετά την Κρήτη που έχει 30. Οι προτάσεις βέβαια της Κρήτης αφορούν στον τουρισμό. Από τα 83 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τα 19 υπόλοιπα έχουν υποβληθεί από όλες τις άλλες περιφέρειες. Εξάλλου έχουν τεθεί και όρια εγκρίσεων. Αυτά επιτρέπουν έγκριση επενδύσεων στην ΠΑΜΘ ύψους 2 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν δικαίωμα να εγκρίνουν επενδύσεις μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Επομένως, σ’ αυτό το πλαίσιο επενδυτικά σχέδια πάνω από 2 εκατ. ευρώ υποβάλλονται στην Αθήνα, γι’ αυτό και τα 19 από τα 83 αφορούν απευθείας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» μεταφέρει ο κ. Ίσαρης.

Ο σύμβουλος επενδύσεων της περιφέρειας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική γι’ αυτές εικόνα. «Με το που το αντελήφθησαν οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον. Όταν διευκρινιστεί κι αυτή η απόφαση τα 30 εκατ. ευρώ, που είναι το συνολικό όριο θα τα έχουν φτάσει οι συνολικές προτάσεις. Το ποσό αφορά όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ και μπορεί να κατανεμηθεί σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, υπηρεσίες και τουρισμό».

Ανοιχτές υπηρεσίες και το απόγευμα

Ο πρωτογενής τομέας είναι το μεγάλο στοίχημα που επιδιώκει να κερδίσει η περιφέρεια ΑΜ-Θ και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ίσαρης δηλώνει σε ετοιμότητα προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις απορίες και τα αιτήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων. «Οι υπηρεσίες δουλεύουν και απόγευμα και δίνουν όποια στοιχεία είναι απαραίτητα. Σαφώς θα πρέπει να αποταθούν και σε κάποιο γραφείο για τη σύνταξη μιας μελέτης» επισημαίνει ο κ. Ίσαρης, επαναλαμβάνει, όμως, «ακόμη και ημιτελή σχέδια να φέρουν, θα τους βοηθήσουμε».

Οι εγκριθείσες επιχορηγήσεις κινούνται μέχρι στιγμής στα 6.672.252 ευρώ και ο κ. Ίσαρης αισιοδοξεί ότι θα φτάσουν το στόχο των 30 εκατ. ευρώ. «Εκτιμώ ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια αύξηση από μια δεύτερη κατανομή, ίσως από άλλες περιοχές που δεν καλύφθηκε το ποσό, από το υπουργείο Οικονομίας». Η τρέχουσα περίοδος κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Το 2006 θα βγει νέα απόφαση από το υπουργείο Οικονομίας για τα ακριβή ποσά. «Το 2006 ελπίζουμε ότι το ποσό θα είναι καλύτερο από τα 30 εκατ. ευρώ».

Καινοτόμες προτάσεις

Ο κ. Ίσαρης απαντά, σε όσους αναρωτιούνται αν πρόκειται για νέους επενδυτές ή για παλιούς που σχεδιάζουν επέκταση, ότι υπάρχουν και πολλοί από τους νέους που προχωρούν σε καινοτομίες. «Ιδίως τα σχέδια που ετοιμάζονται τώρα είναι καινοτόμα. Αλλά οι καινοτόμες εργασίες θέλουν πολύ μεγάλο έλεγχο γι’ αυτό και καθυστερούν οι δέκα επόμενες επενδύσεις. Ζητάμε περισσότερα από το υπουργείο όταν ο νόμος δε μπορεί να καλύψει κατά 100% αυτό που θέλει να καλύψει η καινοτομία».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.