«Αισθημα ασφαλειας, νεες θεσεις εργασιας»

Τον Ιούνιο πιθανολογείται ότι θα γίνουν τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Καραμανλή και Ερντογάν. Μέσα από το ξεκίνημα αυτού του μεγάλου έργου η Θράκη έχει την ευκαιρία να προσδιορίσει ταυτότητα στην ανάπτυξη που της ταιριάζει.

Φυσικό αέριο

Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αλέκος Δερμεντζόπουλος σχολιάζει ότι είναι μια από τις σημαντικές επενδύσεις όχι μόνο για την περιοχή αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία. «Πρόκειται για γεγονότα υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τα οποία, σε συνδυασμό με τον αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη που βγήκε από το τέλμα μετά από 13 χρόνια, θα αποτελέσουν ισχυρούς μοχλούς για την ανάπτυξη της περιοχής μας και της χώρας γενικότερα.

Είναι μια νέα εποχή για τον Έβρο, ο οποίος αποκτά τη γεωστρατηγική σημασία που δεν είχε. Πέρα από το αίσθημα της ασφάλειας που θα παρέχει, η περιοχή θα λάβει και τη στήριξη των νέων θέσεων εργασίας. Όσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια επέκταση και προς το Βορά έτσι ώστε η ενδοχώρα του νομού Έβρου ν’ αποκτήσει τη δυναμική που της αξίζει».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος σημειώνει ότι η επέκταση αποτελεί κοινή επιθυμία των Εβριτών και μοναδική διέξοδο σε μια περίοδο που η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν πέσει σε μαρασμό.

Σχολιάζοντας το ρόλο του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Δερμεντζόπουλος κάνει λόγο για μια νέα δυναμική στην πολιτική θέση της Ελλάδας. «Αν λάβουμε υπόψιν μας τη δεδομένη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού πολιτικού κόσμου γενικότερα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα βήματα βοηθούν στο στόχο της ένταξης και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Είναι η πολιτική του βήμα – βήμα στην ενδυνάμωση των γειτονικών σχέσεων».

Αναπτυξιακός νόμος

Ο Αλέκος Δερμεντζόπουλος στέκεται στη σπουδαιότητα παρόμοιων επενδύσεων για την περιοχή, συνδέοντάς τες με την περιφερειακή ανάπτυξη. «Δίνουμε το παράδειγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πάνε μπροστά. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στηρίζει κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες, επομένως τα πρώτα εργαλεία υπάρχουν. Αυτού του είδους οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν το φόντο στο οποίο θα κινηθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις». Ο κ. Δερμεντζόπουλος διαπιστώνει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του Έβρου για το νέο αναπτυξιακό νόμο μέσα από τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στην περιφέρεια. «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που γινόταν πριν την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου υπήρξαν επαφές και διαβουλεύσεις με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τις τάξεις. Είχαμε εισπράξει την πλήρη αποδοχή των όσων συζητήθηκαν και από τις δυο πλευρές, όπως και τη θερμή αποδοχή που είχε ο αναπτυξιακός όταν ψηφίστηκε. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη όσο και των υφυπουργών αυτό που ακούγαμε είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο ο οποίος βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον στηρίζει τις υγιείς παλιές επιχειρήσεις. Με τον παρόντα αναπτυξιακό νόμο πετυχαίνουμε ν’ αποσυνδέσουμε τις θέσεις εργασίας από τις επιδοτήσεις κι αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη δε θα κριθεί από μία στείρα δημιουργία θέσεων αλλά η δημιουργία θέσεων θα κριθεί μέσα από την ανάπτυξη. Επίσης, για πρώτη φορά βοηθούνται και επιδοτούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και οι αγροτικές. Τα παραπάνω λειτουργούν υποστηρικτικά όχι μόνο στην επένδυση αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής».

Τουρισμός

Την Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο Μόσχα – Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια της Νομαρχίας Έβρου για την προσέλκυση τουριστών από τη Ρωσία. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται από τις 2 Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διευκολύνει και τους παλιννοστούντες που ζουν στη Θράκη. Ο κ. Δερμεντζόπουλος θεωρεί ότι η κίνηση αυτή δεν αρκεί για την προσέλκυση τουριστών, αλλά της προσδίδει σπουδαιότητα. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ένα πείραμα, μια προσπάθεια, που θα πρέπει να στηριχτεί έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό ότι ο Έβρος και η Θράκη είναι ελκυστικοί τόποι προορισμού διακοπών. Το υπουργείο Τουρισμού και η ελληνική πολιτεία στήριξαν έμπρακτα αυτή την προσπάθεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εκτιμώντας ότι το άνοιγμα αυτό θα βοηθήσει την περιοχή.

Η Θράκη δεν αποτελεί μέχρι τώρα τόπο προορισμού αλλά μετάβασης στις διακοπές» παρατηρεί ο βουλευτής της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι αν και η νοοτροπία των κατοίκων δεν είναι εξοικειωμένη με τους τουρίστες, η ψυχοσύνθεσή τους όμως είναι έτοιμη γιατί είναι φιλόξενοι.

Για τον Αλέκο Δερμεντζόπουλο είναι σημαντική η προτεραιότητα που δίνει η παρούσα κυβέρνηση στην ελληνική περιφέρεια. «Εάν δεν έχουμε δυνατή περιφέρεια δεν έχουμε πια δυνατό κέντρο. Έμπρακτα, μέσα από μια σειρά νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών φορέων αποδεικνύουμε ότι η περιφέρεια είναι πρώτη μας προτεραιότητα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.