Να καθιερωθει επετειος για τη δευτερη ενσωματωση της Θρακης στην Ελλαδα
Γιορτάστηκε την Κυριακή για πρώτη φορά στην Κομοτηνή η δεύτερη ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό, το Σεπτέμβρη του 1944 από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Η συμμετοχή ήταν χλιαρή από την πλευρά του κόσμου ίσως γιατί πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν πέρασε στις επίσημες γιορτές και αργίες, ίσως γιατί η Ελλάδα σ’ ένα μεγάλο βαθμό ζει ακόμη τον εθνικό της διχασμό και αναρωτιέται ποιο ήταν το ΕΑΜ. Τα γεγονότα βέβαια είναι αυτά που καθορίζουν την ιστορία και οι αντάρτες του ΕΑΜ – κάποιοι από τους οποίους ήρθαν από την Καβάλα μέχρι τον Έβρο για τη χθεσινή επέτειο – ήταν αυτοί που μπήκαν πρώτοι στην πόλη, για ν’ ακολουθήσουν οι βρετανοί, κάποιοι λίγοι ινδοί και στη συνέχεια το ελληνικό κράτος δια του στρατού. Η πρωτοβουλία της επετείου ανήκει στο δήμαρχο Κομοτηνής, αλλά η πρώτη εκδήλωση τιμής έγινε με καθυστέρηση ενάμιση μήνα.
«Το 1944 ήμασταν στο 3ο Τάγμα και ξεκινήσαμε από το Διδυμότειχο κι από κει φτάσαμε μέχρι την Κομοτηνή. Τα πράγματα ήταν δύσκολα με τους γερμανούς.
Ο αγώνας ήταν καλός αλλά τα ρήμαξαν όλα οι εγγλέζοι. Όταν είχαμε εγγλέζο αξιωματικό το ’44 τον διώξαμε και μετά αντί για σφαίρες μάς έδιναν μπισκότα …» μεταφέρει ο Χρήστος Μερκούδης αντλώντας ένα κομμάτι από τις αναμνήσεις του.
Συναισθηματικά εκφράστηκε απέναντι στην ημέρα ο δήμαρχος Κομοτηνής, Τάσος Βαβατσικλής με παραπομπές στα διαβάσματά του από το Γληνό. «Σήμερα γιορτάζουμε, για πρώτη φορά την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τους φασίστες βουλγάρους όταν κατέβηκαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, στις 14 Σεπτέμβρη του 1944. Επιθυμία μου είναι η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί, γιατί κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, η απελευθέρωση της Κομοτηνής στις 14 Σεπτέμβρη του 1944 μηδέποτε υπολήφθηκε από την απελευθέρωση από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαίου του 1920 της Θράκης μας, μετά τη νίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο η πρώτη κατοχή από τους βουλγάρους όσο και η δεύτερη ήταν εξίσου δυσβάσταχτη για τους έλληνες. Πέρα από την κατάκτηση των εδαφών μας έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους των βουλγάρων φασιστών να οικειοποιηθούν αυτά τα εδάφη». Ο κ. Βαβατσικλής έκανε λόγο για την Εθνική Αντίσταση στην οποία συμμετείχαν όλα τα δημοκρατικά κόμματα. «Οι άνθρωποι που παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση, έχοντας στην πλάτη τους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία αξίζουν της ανάλογης προσοχής και τιμής κι εκεί αποσκοπούσε η σημερινή εκδήλωση, να αναδείξει το γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας στις 14 Σεπτέμβρη 1944 και να δώσει τη δέουσα τιμή σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας και για τη διατήρηση της δημοκρατίας.
Η Τρίτη Δημοκρατία, η οποία εγκαθιδρύθηκε από το 1974, απέδωσε λίγο ή πολύ τα εύσημα προς τους αγωνιστές».
Ο Γιώργος Μαθιός είναι από το Διδυμότειχο και διατηρεί ζωηρές μνήμες από την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τον ΕΛΑΣ. «Το 1944 ήμουν ΕΛΑΣίτης. Χτυπήσαμε για πρώτη φορά το Διδυμότειχο, περίπου 200 αντάρτες τους ΕΛΑΣ. Η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε ήταν το Διδυμότειχο, που ήταν το αρχηγείο του γερμανικού στρατού. Είχαν τανκς, αυτοκίνητα, στρατό, τρεις αστυνομίες, εκ των οποίων η μία ήταν η Γκεστάπο. Στο Διδυμότειχο έγιναν πολλές εκτελέσεις από τους γερμανούς. Το Διδυμότειχο απελευθερώθηκε στις 29 Αυγούστου 1944, πιάστηκαν 500 γερμανοί αιχμάλωτοι, αξιωματικοί, γιατροί, άφησαν τα αυτοκίνητα και τα άλογά τους. Τα βαγόνια που προορίζονταν για τη Γερμανία έμειναν και τα πήραμε εμείς.
Έγινε απελευθέρωση. Ήταν τανκς, αυτοκίνητα, άλογα, κάρα. Ξεκινήσαμε προς την Ξάνθη. Εκεί ήταν οι βούλγαροι. Τους μεταφέραμε ότι είχαμε διαταγή να μην τους πειράξουμε «θα πάτε στα σύνορα και θα αφοπλιστείτε» κι έτσι έγινε. Έγινε η απελευθέρωση της Ξάνθης με τα δικά μας στρατεύματα και τα στρατεύματα από την Καβάλα».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
