Σοβαρο (πλεον) το ενδεχομενο εκδοσης στην Γερμανια του Σιναν Μποσκουρτ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ,

ΑΘΗΝΑ:

Τον κίνδυνο να εκδοθεί στη Γερμανία αντιμετωπίζει πλέον ορθάνοιχτα ο κουρδικής καταγωγής (Γερμανός υπήκοος) Σινάν Μποσκούρτ, έπειτα από την αρνητική για αυτόν πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Η σχετική συζήτηση στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, με προεδρεύονταν της συνεδρίασης τον αντιπρόεδρο ΑΠ κ. Ν. Γεωργίλη. Ως γνωστόν, η υπόθεση αφορά την αίτηση των γερμανικών αρχών να εκδοθεί σε αυτές ο Σινάν Μποσκούρτ ως «ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού γερμανικής τράπεζας το 1995, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα τη DHKR-C (πρόκειται για κουρδική οργάνωση)». Υπέρ της έκδοσης έχει ταχθεί το Εφετείο Θράκης και μόνη ελπίδα πλέον για τον Κούρδο αποτελεί η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης (αλλά και της αρνητικής εισήγησης του εισαγγελέα) από τον Άρειο Πάγο.

Ο Σινάν Μποσκούρτ έχοντας την έγγραφη συμπαράσταση 43 μελών της ελληνικής Βουλής (το σύνολο των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, αλλά πληροφορίες και από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ) αρνήθηκε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου τις κατηγορίες που του αποδίδονται, εξηγώντας ότι διώκεται για την πολιτική του δράση ως απλού λαϊκού αγωνιστική, που θέλει να μην υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στα τουρκικά «λευκά κελιά».

Έτσι, ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί για τα όρια του πολιτικού εγκλήματος, προκειμένου να αποτρέψει την έκδοσή του, γιατί εκτιμάται ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στη Γερμανία θα ανοίξει τον δρόμο για τη μετέπειτα μεταφορά του στην Τουρκία, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλογη περίπτωση.

Ο εισαγγελέας

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ελ. Βορτσέλας όμως, στην εισήγησή του προς τους δικαστές του Ποινικού Τμήματος ΑΠ, δέχθηκε ότι οι πράξεις που του αποδίδονται δεν έχουν τον χαρακτήρα πολιτικού εγκλήματος, αλλά έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί μόνο για τις κατηγορίες για εμπρησμό και όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή για απόπειρα φόνου, θεωρώντας ότι γι’ αυτές έχει επέλθει παραγραφή.

Ωστόσο, ο συνήγορός του κ. Δημ. Χατζηπαναγιώτης υπογράμμισε ότι διώκεται σαφώς για την πολιτική του δράση και ότι η αίτηση της Γερμανίας είναι προσχηματική, τονίζοντας ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για την υπόθεση, αφού δεν υπάρχει δίωξη, αλλά θεωρείται απλά ύποπτος, με συνέπεια να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την υπόθεση (υπονοώντας το πιθανό ενδιαφέρον για μετέπειτα έκδοσή του, μέσω Γερμανίας, στην Τουρκία). Μάλιστα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου επισήμανε ότι «ο κ. Μποσκούρτ δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση, αλλά θεωρήθηκε ύποπτος γιατί οι δράστες του εμπρησμού κατά γερμανικής τράπεζας (που έχουν συλληφθεί και δικαστεί) οδηγούσαν το αυτοκίνητο του πατέρα του, ενώ για τον ίδιο δεν προέκυψαν στοιχεία και είχε αφεθεί ελεύθερος και μάλιστα αφού αποζημιώθηκε».

Ο δικηγόρος τόνισε ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πλημμέλημα που έχει παραγραφεί, αφού αφορά φθορά ξένης ιδιοκτησίας που έγινε το 1995, καθώς από τη μολότοφ που ρίφθηκε προς τη γερμανική τράπεζα υπήρξαν μικρές μόνο ζημιές, χωρίς να επεκταθεί πυρκαγιά και χωρίς να κινδυνέψουν άνθρωποι.

Το ιστορικό

Ο Σινάν Μποσκούρτ, που ζει τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα, έχει αναπτύξει πολιτική και συνδικαλιστική δράση και είναι μέλος του «Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Ελλάδας – Τουρκίας», ενώ συνελήφθη στις 31 του περασμένου Μαρτίου στο Παρανέστι Δράμας μεταφέροντας παράνομα τρεις Κούρδους λαθρομετανάστες, που κατά τους ισχυρισμούς του ήταν δραπέτες ή αποφυλακισθέντες από τα «λευκά κελιά» των τουρκικών φυλακών, οι οποίοι ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.

Οι γερμανικές αρχές, που είχαν ήδη στείλει «κόκκινο σήμα» στην Ιντερπόλ, προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν για πρώτη φορά τη διαδικασία για το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης», που προβλέπει την έκδοση με διαδικασίες – εξπρές στην χώρα που τον έχει ζητήσει (εν προκειμένω την Γερμανία).

Παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις (λόγω του γερμανικού ενδιαφέροντος) και τον ταχύτερο προσδιορισμό της δίκης, η υπόθεση θα κριθεί με το παλαιότερο νομικό καθεστώς, αφού οι πράξεις που του αποδίδονται είναι προγενέστερες της νομοθεσίας για το ένταλμα.

Ο ΑΠ καλείται σε λίγες μέρες να κρίνει αν η ενεργοποίηση των σε βάρος του διαδικασιών, εννέα χρόνια μετά, είναι προσχηματική και αν ευσταθεί η εισαγγελική πρόταση ότι δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα (αν αναγνωριστεί ο πολιτικός χαρακτήρας τότε θα απαγορευθεί η έκδοση). Ως τέτοιο θεωρείται μόνο εκείνο που απευθύνεται άμεσα κατά της πολιτικής και έχει στόχο την ανατροπή ή αλλοίωση της «καθεστηκυίας τάξης», που υπάρχει σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα. Αλλά και αν αναγνωριστεί κάτι τέτοιο και απαγορευθεί η έκδοση, είναι πάντοτε απρόβλεπτη η αντίδραση της Τουρκίας, που χαρακτηρίζει την οργάνωση DHKR-C ως τρομοκρατική. Η ανακοίνωση της απόφασης έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Παρασκευή, στη 1.00 το μεσημέρι. Φιλοκουρδικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα σχεδιάζουν εκείνη την ημέρα και ώρα να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου.

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.