Ετοιμασιες ΠΑΣΟΚ για την πολιτικη διακηρυξη
Στην επικαιρότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχεί η μεταφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Αττικό, το γεγονός όμως δε μειώνει τις ετοιμασίες των στελεχών για το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το Δεκέμβρη. Ομάδες για τη Σύνταξη Πολιτικών Θέσεων και της Πολιτικής Διακήρυξης συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα με αντικείμενο την προετοιμασία του πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ιδεολογική προετοιμασία. Ανάμεσα στα 100 στελέχη που συμμετείχαν ήταν και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος σημειώνει ότι οι θεματικές ομάδες που διαμορφώθηκαν θ’ αρχίσουν να συνεδριάζουν στα τέλη του Αυγούστου ξεχωριστά. Ο κ. Πετρίδης συμμετέχει στη θεματική της περιφερειακής ανάπτυξης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και σ’ αυτήν που αφορά θέματα μειονοτήτων.
Ειλικρίνεια και αυτοκριτική πρότεινε στα στελέχη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εισηγήθηκε την υπέρβαση της 3ης Σεπτέμβρη και πρότεινε 20 θέσεις για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Ο Γιώργος Πετρίδης εξηγεί ότι πρόκειται για επικαιροποίηση και όχι για υπέρβαση: «Βρισκόμαστε 30 χρόνια μετά από την ιστορική εκείνη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ουδείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί την ιδεολογική και πολιτική σημασία της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και των αποτελεσμάτων που είχε η εφαρμογή της στην πολιτική ζωή του τόπου μας, κυρίως στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου και τα υπόλοιπα στελέχη, όταν αναφέρθηκαν στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, αλλά και στη νέα που θα υπάρξει από τον πρόεδρό μας, τοποθετούνται κάθετα στο γεγονός ότι οι όποιες νέες θέσεις μας θα είναι μια επικαιροποίηση πάνω στην ιδεολογική και πολιτική βάση της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Δεν υπάρχει επομένως ακύρωση και ανατροπή».
Η ομόνοια για την οποία κάνει λόγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αφορά κύρια την ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι απουσιάζουν οι διαφορετικές φωνές, οι οποίες εξάλλου έρχονται να προσθέσουν στον εσωκομματικό διάλογο ενός κόμματος, όταν δεν πρόκειται για προεκλογική περίοδο.
«Σε κάθε μεγάλο κόμμα εξουσίας είναι υποκρισία να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν υπάρχουν τάσεις και διαφορετικές απόψεις. Τόσο όμως στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στο συνέδριο το σημαντικό είναι να συγκλίνουν όλες αυτές οι απόψεις στη νέα πολιτική θέση και πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ελληνική κοινωνία».
Στα όρια του νομού
Χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει η πενταμελής γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση ενός διευρυμένου οργάνου, προκειμένου να ξεκινήσει και στη Ροδόπη ο προσυνεδριακός διάλογος. «Θα ενεργοποιήσουμε παράλληλα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης, ένα όργανο που αποτελείται από 85 περίπου στελέχη του νομού, ώστε στα τέλη του Αυγούστου να είμαστε έτοιμοι, οργανωτικά και τεχνικά, να προχωρήσουμε παράλληλα με την κεντρική διαδικασία ανασυγκρότησης».
Μιλώντας για τις αντίστοιχες προσυνεδριακές, κύρια εκλογικές, διαδικασίες της ΝΔ, ο Γιώργος Πετρίδης δεν αποδέχεται τη σύγκριση.
«Χωρίς να θέλω να θεωρηθεί αυτό στείρα αντιπαράθεση από την πλευρά μου, είναι προφανές ότι το συνέδριο της ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση ως προς το αντικείμενο και το περιεχόμενό του μ’ αυτό που πρόκειται να συμβεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δε νομίζω να παράσχει κάτι διαφορετικό στη ΝΔ από το σχέδιό της εκτός από τα νέα όργανα, τα οποία εξελέγησαν χωρίς αντιπάλους και τις πομπώδεις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την επιστροφή προς το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο, η οποία μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη, καθώς η ΝΔ έχει τη διακυβέρνηση της χώρας μας».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
